Το τραγανό κολοκυθάκι του καλοκαιριού γίνεται μεταμοντέρνο pancake, δροσερή σούπα για την όρεξη, τουρσί σε βαζάκι ή κόβεται σε ταλιατέλες σαν ζυμαρικό. Όπως κι αν μαγειρευτεί, είναι πεντανόστιμο.

Κρύα σούπα κολοκυθιού με αμύγδαλα και βασιλικό
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Μια δροσερή συνταγή για τα κολοκύθια σας που μπορεί να γίνει από το πρωί και να την απολαύσετε παγωμένη το βράδυ. Διατηρείται για 2-3 ημέρες στο ψυγείο, αλλά καλύτερα να μείνει για 4-5 ώρες στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά και να δέσουν οι γεύσεις. Σε συνδυασμό με το κρατς του φρυγανισμένου ψωμιού, αλλά και την ξινούτσικη γεύση από το Κατίκι είναι ιδανικό για ένα ελαφρύ, χορταστικό και υγιεινό δείπνο.

Υλικά:
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
1 κουτ. γλυκού κοφτή κάρυ
40 γρ. αμύγδαλο φιλέ
700 γρ. κολοκύθια, σε μέτριες φέτες
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
20 γρ. βούτυρο
5 μεγάλα φύλλα βασιλικού
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

φρυγανισμένο ψωμί
τυρί Κατίκι Δομοκού

Διαδικασία
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να καούν. Προσθέτουμε το κάρυ, τα αμύγδαλα και τα κολοκυθάκια, αλατίζουμε και συνεχίζουμε για 6΄-7΄ χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο.

Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό. Κλείνουμε με το καπάκι και βράζουμε για περίπου 10΄ μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν τελείως το νερό. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το χτυπάμε στο μούλτι, προσθέτοντας το βούτυρο και τον βασιλικό. Μεταφέρουμε τη σούπα σε ένα μπολ και παγώνουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε τη σούπα κρύα με μια κουταλιά Κατίκι σε κάθε πιάτο και φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.

Ταλιατέλες κολοκυθιού
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Εδώ αντικαθιστούμε το ζυμαρικό με λωρίδες κολοκυθιού. Βασικό στοιχείο για την επιτυχία της συνταγής είναι η υφή του κολοκυθιού, το οποίο στο τέλος θα πρέπει να κρατάει καλά την τραγανότητά του. Αν και η αρχική του επεξεργασία σε παγωμένη άλμη βοηθάει την κατάσταση, θα πρέπει να δουλέψετε γρήγορα και σε δυνατή φωτιά ώστε να αρχίσει να καραμελώνει η επιφάνεια του κολοκυθιού νοστιμίζοντας, χωρίς όμως να μαλακώσει ή να βράσει. Εάν δείτε ότι πάει να συμβεί αυτό, μειώστε τον χρόνο μαγειρέματος.

Υλικά:

Για την άλμη

10 γρ. αλάτι
500 ml νερό κρύο
500 γρ. παγάκια
Για τα κολοκυθάκια
½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 φέτες μπέικον, πολύ ψιλοκομμένο
1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
1 καλή πρέζα μπούκοβο
1 κιλό κολοκυθάκια μέτρια
1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
2 κουτ. σούπας παρμεζάνα ψιλοτριμμένη σαν σκόνη
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
5-6 μεγάλα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 καλή πρέζα ρίγανη
αλάτι

Για το σερβίρισμα
φέτα χοντροτριμμένη

Διαδικασία

Με τον αποφλοιωτή για πατάτες ξεκινάμε και βγάζουμε λωρίδες κατά μήκος γύρω-γύρω από τα κολοκυθάκια, σταματώντας εκεί όπου συναντάμε τα σπόρια. Κόβουμε κατά μήκος στα 3 τις πλατιές λωρίδες, φτιάχνοντας ταλιατέλες.

Για την άλμη
Διαλύουμε τα 10 γρ. αλάτι στο παγωμένο νερό, προσθέτουμε τα παγάκια και βάζουμε μέσα τα κολοκυθάκια για 10΄. Σουρώνουμε καλά και απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας, σκουπίζοντας προσεκτικά την επιπλέον υγρασία χωρίς να σπάσουμε τις λωρίδες.

Για τα κολοκυθάκια
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, και σοτάρουμε το μπέικον, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν αρχίσει το μπέικον να γίνεται τραγανό, προσθέτουμε το μπουκοβο, σοτάρουμε για μερικά δευτερόλεπτα, δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια. Ανακατεύουμε συνέχεια αλλά προσεκτικά γυρνώντας τα κολοκυθάκια, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να είναι ακόμα τραγανά, για 2΄-3΄. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε την ντομάτα, αλατίζουμε και συνεχίζουμε ανακατεύοντας προσεκτικά για 1΄. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε ακόμα για 1΄, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τη ρίγανη. Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα.

Tip: Οι ταλιατέλες κολοκυθιού λέγονται και zoodles, από τις αγγλικές λέξεις zuchini και noodles. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν τον υδατάνθρακα στη διατροφή τους ή να μειώσουν γενικότερα τις συνολικές θερμίδες του πιάτου τους. 

Pancakes με κολοκύθι
30 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Μια πιο φρέσκια προσέγγιση του κολοκυθοκεφτέ (η οποία μάλιστα δεν χρειάζεται τηγάνισμα). Μαζί με τη γέμιση μπορεί να αποτελέσει ορεκτικό σε ένα τραπέζι, μεζέ για μπίρα ή ούζο, αλλά και εναλλακτικό πρωινό στο σπίτι ή σε μενού ενός παραδοσιακού ξενώνα.

Υλικά

Για τα pancakes
800 γρ. κολοκύθια χοντροτριμμένα (χωρίς τα σπόρια)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 αυγά
150 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
3 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
3 κουτ. σούπας άνηθο
80 γρ. αλεύρι
½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο, για το τηγάνι
2 κουτ. σούπας βούτυρο, για το τηγάνι

Για τη γέμιση
200 γρ. γιαούρτι
150 γρ. φέτα τριμμένη
3 μεγάλα φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
½ λεμόνι, το ξύσμα
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για τα pancakes
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κολοκύθια με το αλάτι και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι για 10΄. Στύβουμε καλά με τα χέρια και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Για τη γέμιση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Με μια μικρή κουτάλα ρίχνουμε στο τηγάνι το μίγμα του pancake απλώνοντάς το ελαφρά και ψήνουμε και από τις δύο μεριές μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.Στήνουμε ανά 2, βάζοντας λίγη από τη γέμιση φέτα – γιαούρτι ανάμεσά τους.

Πίκλα κολοκυθιού
20 λεπτά + 60 λεπτά αναμονή| Εύκολο | Για μεζές

Σε σχέση με το αγγούρι, εδώ έχουμε μια λιγότερο τραγανή, αλλά πιο νόστιμη και με σώμα πίκλα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μεζές με μπόλικο ελαιόλαδο και πιπέρι ή σε σάντουιτς, μπρουσκέτες και σαλάτες για ένα kick οξύτητας. Ή απλώς (όπως συμβαίνει συνήθως) να τρώτε μια φέτα κάθε φορά που ανοίγετε το ψυγείο.

Υλικά

Για την προετοιμασία
20 γρ. αλάτι
1 lt νερό παγωμένο
500 γρ. κολοκυθάκια σε φέτες πάχους 0,3 εκ.
2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια, σε φέτες
3-4 μίσχους άνηθο χοντρούς, χωρίς τα φύλλα

Για την άλμη
500 ml μηλόξιδο
½ κουτ. γλυκού σπόρους σέλινου
½ κουτ. γλυκού σιναπόσπορο
½ κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι μαύρο
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
150 γρ. ζάχαρη
30 γρ. αλάτι

Διαδικασία

Για την προετοιμασία
Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και ρίχνουμε τα κολοκυθάκια. Αφήνουμε για 1 ώρα με ένα βάρος από πάνω τους για να τα κρατάει κάτω από το νερό.

Για την άλμη
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε μέχρι πριν να βράσει το μίγμα και μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και το αλάτι. Αφήνουμε την άλμη να κρυώσει ελαφρώς (να φτάσει στους 50°C), σουρώνουμε τα κολοκυθάκια και τα βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο μαζί με το κρεμμύδι και τους μίσχους άνηθου.

Απογεμίζουμε το βάζο με την άλμη και βάζουμε ένα μικρό βάρος (ένα σφηνάκι) από πάνω. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και διατηρούμε στο ψυγείο. Τα καταναλώνουμε φρέσκα από τη δεύτερη μέρα ή περιμένουμε μέχρι και 1 μήνα, όταν θα έχουν τραβήξει υγρό και θα έχουν μαλακώσει πλήρως.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Γιάννης Μπουροδήμος- Φωτογραφίες: Studio M