Η ανάγκη μας για φιλικές συγκεντρώσεις γίνεται επιτακτική, για αυτό επιστρατεύουμε λαχταριστές ιδέες που θα μας μαζέψουν γύρω από το τραπέζι.

Χταπόδι στην κατσαρόλα με δαμάσκηνα, πράσινες ελιές και κύμινο
1 ώρα| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
1,2 κιλό χταπόδι με καθαρισμένη την κουκούλα
3 πράσα, χοντροκομμένα
2 καρότα, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο
2 κλωναράκια σέλερι, ψιλοκομμένο
400 γρ. κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλυκού κοφτό κύμινο, σε σκόνη
1 φύλλο δάφνης
1 κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο
220 γρ. δαμάσκηνα
100 γρ. ελιές πράσινες Χαλκιδικής, χωρίς κουκούτσι
ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC, στον αέρα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το χταπόδι. Αφήνουμε να θωρακιστεί καλά και γυρνάμε και από την άλλη πλευρά. Προσθέτουμε τα λαχανικά και αφήνουμε να τσιγαριστούν και αυτά λίγο. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και βάζουμε το δενδρολίβανο, το κύμινο και τη δάφνη. Σκεπάζουμε και βάζουμε στον φούρνο. Περίπου στη μισή ώρα δοκιμάζουμε το χταπόδι και προσθέτουμε υγρά αν χρειάζεται. Βάζουμε και τα δαμάσκηνα. Ψήνουμε ακόμα για περίπου 1/2 ώρα. Βγάζουμε το χταπόδι, προσθέτουμε τις ελιές και σερβίρουμε.

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, λάχανο, πορτοκάλι, δυόσμο και βινεγκρέτ από παντζάρ
15 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
250 γρ. λάχανο λευκό, ψιλοκομμένο
100 γρ. λάχανο κόκκινο, ψιλοκομμένο
600 γρ. φασόλια μαυρομάτικα, βρασμένα
150 γρ. καρότο, τριμμένο 2
κ.σούπας σέλινο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 πορτοκάλι, τα φιλέτα του

Για τη βινεγκρέτ παντζάρι
50 ml μηλόξιδο 50 γρ. παντζάρι κόκκινο, βρασμένο
20 γρ. νερό
2 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
1 κουτ. σούπας
θυμαρίσιο μέλι
200 ml ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Βάζουμε τα δύο λάχανα σε μία μπασίνα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και κάνουμε απαλό μασάζ με τα χέρια μας. Αφαιρούμε τα υγρά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα φιλέτα του πορτοκαλιού. Σε ένα δοχείο προσθέτουμε τα υλικά της βινεγκρέτ, εκτός από το λάδι. Χτυπάμε καλά με ραβδομπλέντερ και στη συνέχεια, ενώ χτυπάμε ακόμα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τη βινεγκρέτ στην μπασίνα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τα φιλέτα πορτοκαλιού και με φύλλα μυρωδικών.

Γαρίδες τυλιχτές με κανταΐφι και νηστίσιμη μαγιονέζα μυρωδικών
30 λεπτά και 1 ώρα αναμονή| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
16 μέτριες γαρίδες (50 γρ./γαρίδα)
2 σκελίδες σκόρδο
30 γρ. τζίντζερ
1 λάιμ
1 περγαμόντο
500 γρ. φύλλο κανταΐφι

Για τη μαγιονέζα
140 γρ. γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη
1 λεμόνι, τον χυμό
20 γρ. αγαύη
20 ml λευκό βαλσάμικο
200 γρ. ηλιέλαιο
10 φύλλα βασιλικού
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε μόνο την ουρίτσα. Τις βάζουμε σε μπασίνα και προσθέτουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο και το τζίντζερ. Προσθέτουμε ξύσμα λάιμ και περγαμόντο και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 1 ώρα στο ψυγείο. Ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι σε μικρές λωρίδες και βάζουμε σε καθεμία από 1 γαρίδα. Τυλίγουμε σφιχτά και αλείφουμε το κανταΐφι με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο. Μόλις τυλίξουμε όλες τις γαρίδες, τις βάζουμε για περίπου μισή ώρα στην κατάψυξη να σφίξουν. Ταυτόχρονα βάζουμε όλα τα υλικά για τη μαγιονέζα σε ένα δοχείο, εκτός από τα μυρωδικά και το ηλιέλαιο. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο σιγά-σιγά στο μείγμα και χτυπάμε με ραβδομπλέντερ να ενσωματωθεί καλά. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, λίγο πιπέρι και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Τηγανίζουμε τις γαρίδες σε υψηλή φωτιά και μόλις αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα τις αποσύρουμε, στεγνώνουμε από τα περιττά λάδια και σερβίρουμε με τη μαγιονέζα.

Σουπιές μαγειρευτές με σέσκουλα, φρέσκα κουκιά και πλιγούρι
1 ώραΙ Εύκολο| Για 4 άτομα

Οι σουπιές μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ειδικά στην περίοδο της νηστείας έχουν την τιμητική τους και τις συναντάμε σε πολύ νόστιμες εκδοχές.

Υλικά
1,5 κιλό σουπιές
2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 καρότο, κομμένο σε μικρούς κύβους
1 μάτσο μυρώνια
1 μάτσο άνηθο 250 ml λευκό κρασί
1/2 κουτ. γλυκού  κύμινο, σε σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο
300 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα από κοτσάνια
150 γρ. φρέσκα κουκιά, καθαρισμένα
100 γρ. πλιγούρι χοντρό

Διαδικασία
Καθαρίζουμε προσεκτικά τις σουπιές ώστε να μη σπάσει το μελάνι τους. Κρατάμε το σώμα και τα πλοκάμια και τα κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες πάχους 2-3 εκ. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τις σουπιές. Βάζουμε τα λαχανικά και τα τσιγαρίζουμε. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε λίγο νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο στους 170οC για περίπου 45΄. Αφαιρούμε από τον φούρνο και προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγα υγρά, τα σέσκουλα και τα καθαρισμένα φρέσκα κουκιά, αφήνουμε να βράσει και ρίχνουμε το πλιγούρι. Σκεπάζουμε και βάζουμε πάλι στον φούρνο για περίπου 12΄15΄. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για άλλα 5΄. Βγάζουμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με τον μάραθο.

Μύδια σε χυλό με κρύα σάλτσα από ψητές πιπεριές και εστραγκόν
20 λεπτά| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
2 κιλά μύδια φρέσκα
100 ml κρασί λευκό
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό

Για τον χυλό
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. μπίρα ξανθιά, παγωμένη
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
500 γρ. ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για την κρύα σάλτσα πιπεριάς
350 γρ. πιπεριές κόκκινες, έτοιμες ψημένες, χωρίς φλούδα
2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
1/2 σκελίδα σκόρδο
30 γρ. μέλι
1/2 ματσάκι εστραγκόν
20 γρ. αμύγδαλα, χωρίς φλοιό
1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
50 γρ. έ.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα μύδια από το μουστάκι. Τα αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα με το κρασί, το σκόρδο και τον μαϊντανό. Μόλις ανοίξουν τα μύδια, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Βγάζουμε την ψίχα και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μία μπασίνα βάζουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα υλικά για την κρύα σάλτσα πιπεριάς και τα χτυπάμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει ωραία υφή. Παίρνουμε τα μύδια, τα περνάμε από λίγο αλεύρι και τα βουτάμε στον χυλό. Τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά και τα σερβίρουμε μαζί με την κρύα σάλτσα.

Styling: Kατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Mάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Δείτε επίσης:
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

9 περιοχές της Αθήνας για πικνίκ την Καθαρά Δευτέρα

Ταραμάς ή αλλιώς… χαβιάρι αλά ελληνικά