Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα των γαλλικών brasserie είναι το Croque Monsieur. Όλοι γνωρίζουν το κλασικό ζεστό γαλλικό τοστ: δύο φέτες ψωμί που κλείνουν μέσα τους μία φέτα τυρί και μία φέτα εκλεκτό ζαμπόν. Είναι όμως μόνο αυτό;

Croque Monsieur: Ένα σάντουιτς με ιστορία
Βρισκόμαστε στο 1910, σε ένα καφέ κοντά στην Όπερα του Παρισιού. Ο κόσμος μαζεύεται πριν ή μετά τις παραστάσεις για να τσιμπήσει κάτι. Το πρόβλημα είναι ότι οι πελάτες είναι πολλοί και πεινάνε. Και οι φρέσκες μπαγκέτες δεν είναι ποτέ αρκετές για όλους.

Ο υπεύθυνος του καφέ Michel Lunarca, η γαστρονομική ιστορία έχει συγκρατήσει το όνομά του, χρησιμοποιεί όλη του την εφευρετικότητα για να μην αφήσει κανέναν νηστικό και παραπονεμένο – το Παρίσι εξάλλου είναι γεμάτο καφέ και δεν θέλει να χάσει τους καλούς πελάτες του.

Ένα βράδυ, λοιπόν, που έχει ξεμείνει από μπαγκέτες, παίρνει το απλό ψωμί με τη μαλακή κόρα που σερβίρεται κομμένο σε λεπτές φέτες (αυτό που εμείς ονομάζουμε ψωμί για τοστ), βάζει μέσα τυρί και ζαμπόν, ρίχνει και λίγο τριμμένο Gruyere (γαλλική γραβιέρα) από πάνω και το ψήνει στο φούρνο για να γίνει πιο τραγανό. Κάπως έτσι γεννήθηκε o Τραγανός Κύριος (Croque Monsieur) που έμεινε στην ιστορία και γνώρισε αναρίθμητες παραλλαγές.

Οι πεινασμένοι Παριζιάνοι ενθουσιάζονται. Το πιάτο γνωρίζει τεράστια επιτυχία και πολύ γρήγορα γίνεται της μόδας και σε άλλα μαγαζιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του αναφέρεται ακόμη και στις σελίδες του έργου του Μαρσέλ Προυστ, όπου οι ήρωες απολαμβάνουν τα Croque Monsieur τους στα καφέ της πόλης.

Οι Γάλλοι αγαπούν τόσο πολύ το Croque Monsieur που του έχουν δώσει επίσημο ορισμό, γεγονός που δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση αφού είναι πάντα πολλοί προσεκτικοί με τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους. Ο ορισμός του Croque Monsieur στο Larousse αναφέρει: ένα πιάτο που περιλαμβάνει δύο φέτες μαλακό ψωμί και μια φέτα εκλεκτό ζαμπόν πασπαλισμένο με γαλλική γραβιέρα, το οποίο ψήνεται στο φούρνο ή τηγανίζεται σε λίγο βούτυρο.

Croque Madame: Ένα σάντουιτς με καπέλο
Η παραλλαγή αυτού του τόσο απλού πιάτου που εξακολουθεί να σερβίρεται στα καφέ σε όλον τον κόσμο είναι το Croque Madame, το οποίο γίνεται με τον ίδιο τρόπο, μόνο που από πάνω προσθέτουμε ένα μελάτο τηγανητό αυγό. Το αυγό αυτό θυμίζει τα κομψά καπέλα που φορούσαν οι γυναίκες της εποχής. Το Croque Madame δεν είναι τίποτε άλλο από ένα Croque Monsieur που φοράει για καπέλο ένα αυγό τηγανητό.

Παραλλαγές σε ένα κλασικό πιάτο
Η απλότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των πιο νόστιμων πιάτων. Ωστόσο στο πέρασμα των χρόνων ένα τόσο απλό και κλασικό πιάτο δεν θα μπορούσε παρά να γνωρίσει αναρίθμητες παραλλαγές. Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι οι παρακάτω:

Monte Cristo
Το Monte Cristo παίρνει το όνομά του από το κλασικό γαλλικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά «Ο κόμης του Μόντε Κρίστο». Μια πιο περίπλοκη παραλλαγή του Croque Monsieur κι ένας φόρος τιμής στον αξεπέραστο ήρωα. Στο Μόντε Κρίστο το σάντουιτς περιχύνεται με αυγό κι από τις δύο πλευρές και ψήνεται στο τηγάνι δημιουργώντας μια πολύ νόστιμη κρούστα. Πριν το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη

Croque Monsieur με Μπεσαμέλ ή σάλτσα Mορνέ
Tο σάντουιτς γαρνίρεται με σάλτσα Μπεσαμέλ ή Μορνέ και ψήνεται στο φούρνο. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι η σάλτσα Μορνέ είναι μια παραλλαγή της Μπεσαμέλ, στην βασική συνταγή με το αλεύρι, το γάλα και το βούτυρο προσθέτουμε κρόκο αυγού και τριμμένο τυρί.

Στο Croque Provençal
Το κλασικό Croque Monsieur σερβίρεται εδώ με φρέσκες ντομάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες

Στο Croque Hawai
Στο Croque Monsieur προσθέτουμε μια με δύο φέτες ανανά, Σε κάποιες συνταγές πασπαλίζουν με λίγο κάρι για να δώσουν περισσότερη ένταση στη γλυκιά γεύση του ανανά.

 

Δείτε επίσης:
Κρουασάν: Πρωινό και brunch με κάτι γαλλικό!

Αν οι μαντλέν του Προυστ είχαν και κλημεντίνες

Μπεσαμέλ και βελουτέ, οι βασικές λευκές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας