Ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης, με τη δική του γαστρονομική ταυτότητα και με επιρροές από τη Μεσόγειο. Ο λόγος για την Πορτογαλία που φημίζεται για την αγάπη της στα θαλασσινά. Τραγανές σαρδέλες και παστός μπακαλιάρο είναι μερικά από τα πιάτα που θα δοκιμάσετε αν βρεθείτε εκεί. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μαζί ένα γευστικό ταξίδι σε μερικά από τα τυπικά πιάτα της πρωτεύουσάς της, της Λισαβόνας.

1. Bacalhau (Μπακαλχάου)
Το Bacalhau είναι σαν να λέμε το εθνικό πιάτο της Πορτογαλίας και εννοούμε τον παστό μπακαλιάρο. Οι Πορτογάλοι έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης ψαριών στην Ευρώπη και ο μπακαλιάρος είναι ο μόνος που δεν τρώγεται φρέσκος. Υπάρχουν θρύλοι σε όλη τη χώρα σχετικά με τον αριθμό των συνταγών bacalhau, που κυμαίνονται από τις 365 έως τις 1.001.


2. Σαρδέλες (Sardines)
Είναι αδύνατο να σκεφτείς φαγητό στην Πορτογαλία χωρίς να σκεφτείς τις σαρδέλες. Η Λισαβόνα έχει δεκάδες lojas de conservas: καταστήματα που πωλούν κονσέρβες με σαρδέλες με πολλά διαφορετικά καρυκεύματα και σάλτσες. Ωστόσο, οι καλύτερες σαρδέλες είναι φρέσκες, ψητές και σερβίρονται σε μια μεγάλη φέτα ψωμί με άφθονο αλάτι και ελαιόλαδο. Αυτό το ψάρι είναι τόσο δημοφιλές, που έχει γίνει ένα εμβληματικό σύμβολο της χώρας, ακόμη και στην τέχνη, στη μουσική και στην ποίηση.

3.  Pastel de Belém (Παστέλ ντε Μπελέμ)
Δεν μπορεί να υπάρξει λίστα με τα αγαπημένα φαγητά στη Λισαβόνα χωρίς αναφορά στο pastel de nata (παστέλ ντε νάτα). Ουσιαστικά είναι τάρτες με τραγανή ζύμη, βελούδινη κρέμα που δεν πρέπει να φύγετε από την πόλη χωρίς να τις δοκιμάσετε. Ωστόσο, δεν είναι όλες εξίσου γευστικές. Παρόλο που μπορείτε να βρείτε αυτές τις τάρτες κρέμας σε όλη την Πορτογαλία,  λέγεται ότι υπάρχει μόνο ένα μέρος όπου μπορείτε να βρείτε τις αυθεντικές, στη συνοικία Μπελέμ της Λισαβόνας.


4. Migas de porco à alentejana (μίγας ντε πόρκο α αλεντεζάνα)
Προερχόμενο από την περιοχή Alentejo,  νότια της Λισαβόνας, αυτό το πιάτο είναι το απόλυτο comfort food. Πρόκειται για το porco à alentejana. Εκλεκτό χοιρινό με migas (παρασκευάζεται συνήθως από μπαγιάτικο ψωμί), παραδοσιακά σερβίρεται με μια φέτα πορτοκάλι (για δώσει μια νότα γλυκύτητας) και ταιριάζει με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί Alentejano. Τα σταφύλια σε αυτήν την περιοχή παράγουν ένα ανοιχτό και φρουτώδες κόκκινο κρασί  που είναι ένα υπέροχο συμπλήρωμα σε αυτό το αλμυρό πιάτο.

 

5. Ginjinha em copo de chocolate (ζινζίνια εμ κοπο ντι σοκολάτε)
Αν και δεν είναι ουσιαστικά πιάτο, καθώς είναι σε μέγεθος μπουκιάς αξίζει μια αναφορά στη λίστα μας. Στη γοητευτική γειτονιά της Αλφάμα της Λισαβόνας, οι ηλικιωμένες κυρίες τείνουν να κάθονται σε μικρά τραπεζάκια και να φωνάζουν στους περαστικούς, «olha ginjinha boa!». Αυτό σημαίνει ότι πουλάνε σπιτικό ginja, παραδοσιακό πορτογαλικό λικέρ φτιαγμένο από κεράσια. Για μια επιπλέον δόση μαγείας, ζητήστε ένα copo de chocolate: ένα μικρό σφηνάκι φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από σοκολάτα.

Διαβάστε ακόμη:

Μπολόνια: 10 λόγοι που την κάνουν γαστρονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας

10 λόγοι που κάνουν τη σικελική κουζίνα ξεχωριστή

Αυστριακή κουζίνα: Οι 10 λόγοι που την κάνουν δημοφιλή