Στην αναζήτηση συνταγών που θα μαλακώσουν την ανία του εγκλεισμού στο σπίτι βρίσκουμε τα καλύτερα, από συνταγές μέχρι έξυπνα tips για να φτιάξουμε ακόμα και τα πιο απλά στην τέλεια εκδοχή τους.

Τα αβγά και η κότα…
Ξεκινάμε από την ομελέτα, από τις πιο απλές παρασκευές κι όμως με τόσες αποτυχημένες προσπάθειες για να γίνει αφράτη, νόστιμη, με τις αναλογίες των υλικών που χρησιμοποιούμε σε ισορροπία. Πόσες φορές όταν απολαμβάνετε μια ομελέτα σε ένα ωραίο πρωινό ή brunch έχετε αναρωτηθεί γιατί όταν τη φτιάχνετε στο σπίτι το αποτέλεσμα δεν είναι ίδιο; Πιθανόν αρκετές. Λύνουμε λοιπόν το γρίφο της ομελέτας και αποκαλύπτουμε τα μυστικά για να την τέλεια εκδοχή της. Δείτε ΕΔΩ τα μικρά μυστικά που θα απογειώσουν το τόσο απλό πιάτο. Βρήκαμε όμως και ένα ακόμα κόλπο που είμαστε σίγουροι ότι δεν σκεφτήκατε ποτέ. Δείτε το ΕΔΩ 

Τα βραστά αβγά είναι ίσως από τα πιο ευέλικτα τρόφιμα. Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα ως σνακ, με τη μορφή αβγοσαλάτας μέσα στο σάντουιτς, ενώ αποτελούν και την τέλεια προσθήκη στη μεσημεριανή σαλάτα. Το κακό είναι ότι δύσκολα μπορούμε να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμα όταν τα βράζουμε. Αν ακολουθήσετε όμως τις οδηγίες μας είναι σίγουρο ότι θα έχετε τέλεια βραστά αβγά κάθε φορά. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ. Επίσης, έχουμε και μερικά χρήσιμα tips για να μην σάς σπάνε τα αβγά στο βράσιμο. Δείτε τα ΕΔΩ. Αν βέβαια θέλετε να φτιάξετε τα αβγά σας ποσέ και δεν πετυχαίνου σχεδόν ποτέ, δείτε τι μπορείτε να κάνετε ΕΔΩ. Έχουμε όχι 1 αλλά 2 τρόπους για το τέλειο αβγό ποσέ. Super; A, μην ξεχάσουμε και τα τηγανητά αβγά, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Αν αναρρωτιέστε πόσο τέλειο μπορεί να είναι ένα τηγανητό αβγό, να θυμάστε ότι το πιο απλό, εύκολο και γρήγορο φαγητό μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο αν δώσετε σημασία σε δυο-τρία πράγματα που θα δείτε ΕΔΩ

Από τα αγαπημένα μας φαγητά είναι και το ψητό κοτόπουλο που το μαγειρεύουμε πολύ και στο κυριακάτικο τραπέζι. Όπως και να το κάνουμε η ξεροψημένη, τραγανή πετσούλα είναι αυτή που κάνει το κοτόπουλο νόστιμο και λαχταριστό. Η αλήθεια είναι όμως ότι ποτέ δεν μπορούμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα που απολαμβάνουμε στα εστιατόρια. Μέχρι τώρα τουλάχιστον, γιατί ρωτώντας τους σεφ-συνεργάτες μας καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα καλύτερα tips για σπιτικό τραγανό κοτόπουλο. Θα τα βρείτε όλα ΕΔΩ . Επίσης, το ολόκληρο κοτόπουλο ανοιγμένο «πεταλούδα» (μπορούμε να το ζητήσουμε από τον χασάπη μας) απλοποιεί πολύ τα πράγματα στο ψήσιμο. Όταν αφαιρεθεί η σπονδυλική στήλη του και ανοιχτεί διάπλατα ψήνεται γρήγορα και ομοιόμορφα. Έτσι, δεν είναι απαραίτητο να το αναποδογυρίσουμε. Σε περίπου 45 λεπτά ψήσιμο (ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος), έχεις φαγητό στο τραπέζι! Το κοτόπουλο έχει ψηθεί όταν το τρυπήσουμε στο πιο χοντρό σημείο του και οι χυμοί του βγουν διαφανείς (75οC-80οC µε θερµόµετρο µαγειρικής). Αν βγουν ροζ, συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά και ελέγχουμε ξανά με τον ίδιο τρόπο. Έχουμε και τη συνταγή για το τέλειο ψητό κοτόπουλο από τον Λάμπρο Βακιάρο.

Η μπριζόλα η τίμια, η σωστή
Αφού εξαντλήσαμε το κεφάλαιο με τα αβγά και την κότα, πάμε στις μπριζόλες. Οι φανατικοί κρεατοφάγοι ξέρουν ότι μία από τις μεγαλύτερες foodie απολαύσεις είναι μια περιποιημένη μπριζόλα. Ειδικά αν είναι τραγανή απ’ έξω και τρυφερή από μέσα μπορεί να κατακτήσει επάξια την κορυφή της λίστας με τα αγαπημένα μας πιάτα. Κι όμως τελικά μπορούμε να απολαύσουμε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς να πληρώσουμε μια περιουσία σε κάποιο ακριβό κρεατοφαγικό εστιατόριο. Το μυστικό κρύβεται στην τεχνική «reverse sear» ή αλλιώς στο «αντίστροφο τσουρούφλισμα». Δείτε περισσότερα ΕΔΩ. Στο φούρνο, στο τηγάνι ή τη σχάρα, το σωστό ψήσιμο μιας ζουμερής μπριζόλας είναι απλό, αλλά οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν πάντα τη διαφορά. Επειδή λοιπόν λάθη γίνονται, όποια μέθοδο μαγειρέματος και να επιλέξετε, καλό είναι να γνωρίζετε αυτά που γίνονται πιο συχνά. Δείτε τα ΕΔΩ

Πατάτες τηγανητές, ψητές και η απόλυτη πατατοσαλάτα
Οι ψητές πατάτες, είτε τις φτιάξετε στο γκριλ του φούρνου είτε στα κάρβουνα, συνοδεύουν ιδανικά κρέατα, πουλερικά αλλά και ψητά ψάρια ενώ είναι εκλεκτός μεζές για κρασί ή τσίπουρο. Ανεξάρτητα από το πώς θα τις φτιάξετε, σκέτες -καυτές πάντα- με αρωματικό βούτυρο πασπαλισμένες με ελάχιστη φρέσκια ρίγανη ή με ποικιλία από γεμίσεις, σάς έχουμε μερικά μυστικά για να τις απολαύσετε στην καλύτερη εκδοχή τους. Δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε την τέλεια πατάτα, θυμηθείτε μόνο ότι η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ 

Αν υπάρχει βέβαια ένα φαγητό στον κόσμο που αρέσει σε όλους, μικρούς και μεγάλους, αυτό είναι σίγουρα οι τηγανητές πατάτες. Είναι γεγονός πως η ποιοτική τηγανητή πατάτα έχει μεγάλη ζήτηση και ο κόσμος ξέρει να την ξεχωρίζει και να την εκτιμά αντίστοιχα. Ας μιλήσουμε λοιπόν για την τηγανητή πατάτα, τα μυστικά και τις παραλλαγές της. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ. Η δε πατατοσαλάτα, όπως όλες οι σαλάτες, είναι εύκολο να φτιαχτεί όμως το πιο χρονοβόρο κομμάτι της προετοιμασίας της είναι το βράσιμο της πατάτας, που χρειάζεται τουλάχιστον 40 λεπτά. Κι όμως, υπάρχει και πιο γρήγορος τρόπος με τον οποίο μάλιστα θα τη φτιάξετε στον μισό χρόνο.

Αν νομίζετε ότι η ωδή στην τέλεια πατάτα τελειώνει κάπου εδώ, ρίξτε μια ματιά σε μερικές ακόμα χρήσιμες λεπτομέρειες ΕΔΩ. Και αν θέλετε να φτιάξετε και τον πιο διάσημο πουρέ πατάτας, που έχουν υμνήσει ακόμα και οι New York Times, δείτε τη συνταγή του ΕΔΩ. Έχουμε όμως και μια απίστευτη συνταγή για πουρέ γλυκοπατάτας. Δεν έχετε δοκιμάσει όμοιά της.

Επειδή όμως είμαστε «ψαχτήρια», βρήκαμε και κάτι απίστευτο: Αν τα μαθηματικά δεν ήταν το αγαπημένο σας μάθημα στο σχολείο, έχουμε μία είδηση που θα σας κάνει να τα δείτε με άλλο μάτι, αφού όπως φαίνεται μπορούν να σου φανούν χρήσιμα ακόμη και για να φτιάξεις τις πιο τέλειες πατάτες! Η μέθοδος «Edge Hotel School» όπως ονομάζεται, είναι ο νέος μαθηματικός τύπος με τον οποίο υπολογίζεται το σωστό ψήσιμο πατάτας και δεν αναπτύχθηκε από μαθηματικούς, αλλά από μαθητές των βρετανικών σχολών Edge Hotel School και Samuel Whitbread School. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Είμαστε (και) μακαρονάδες, τι να κάνουμε;
Αναζητήσαμε την εμπειρική εικόνα και της τέλειας μακαρονάδας από έναν εκ των καλύτερων του είδους, τον σεφ και ιδιοκτήτη του ιταλικού Dal Professore στο Μαρούσι, Νίκο Δημητροκάλη, που μάς έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πώς να φτιάξουμε πιάτα με ζυμαρικά με απόλυτη επιτυχία. Θα τα βρείτε ΕΔΩ. Σάς έχουμε και την τέλεια μακαρονάδα με κιμά από την σεφ Ντίνα Νικολάου.

Και το burger το σωστό!
Ποιος δεν αγαπά τα burgers; Ειδικά όταν είναι περιποιημένα και φτιαγμένα με αγνά υλικά. Σάς έχουμε λοιπόν μια ξεχωριστή πρόταση για να φτιάξετε το burger σε μία από τις πιο λαχταριστές εκδοχές του.Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά και κλασικά. Κιμάς, μπαχαρικά της επιλογής σας για να νοστιμίσετε το μίγμα του κιμά σας, τυρί που λιώνει, μαρούλι, ντομάτα, μπέικον, αβγό, μια σάλτσα ή άλειμμα (μαγιονέζα, cocktail sauce, μουστάρδα, κέτσαπ, τυροκαυτερή) και ψωμάκι για το burger. Φτιάχνετε πρώτα το μίγμα του κιμά και το αφήνετε λίγη ώρα στο ψυγείο για να δέσουν τα αρώματα των μπαχαρικών. Στη συνέχεια πλάθετε τα μπιφτέκια σε πλατιά, όχι πολύ παχιά κομμάτια. Παίρνετε ένα στρογγυλό τσέρκι με μικρότερη διάμετρο από τα μπιφτέκια και το πατάτε πάνω στο μπιφτέκι. Κρατάτε το κομμάτι που μένει γύρω από το τσέρκι και το ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι (με λάδι ή χωρίς) και από τις δύο μεριές. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο, ρίχνετε στο κέντρο του το αβγό και το τηγανίζετε όπως είναι. Μπορείτε αν θέλετε να το περιχύνετε με το καυτό λάδι μέχρι να τηγανιστεί. Αφαιρείτε προσεκτικά το αβγό μαζί με το μπιφτέκι και το βάζετε σε ένα ψωμάκι του burger που έχετε αλείψει με μαγιονέζα (ή άλλη σάλτσα της επιλογής σας. Πασπαλίζετε με πιπέρι και προσθέτετε το μπέικον και το τυρί. Σκεπάζετε με το πάνω μέρος του ψωμιού και ψήνετε για λίγοι στο γκριλ του φούρνου μέχρι να λιώσει το τυρί. Βγάζετε το burger από το φούρνο και προσθέτετε τη ντομάτα κομμένη σε ροδέλες και το μαρούλι. Εναλλακτικά, μπορείτε να ψήσετε το μπιφτέκι με το αβγό στο φούρνο από την αρχή.

Καλά μαγειρέματα!

Δείτε επίσης

Πίτσα: Ο απόλυτος οδηγός και πώς να την απολαύσετε

18 φανταστικές -και πάνω απ’ όλα σπιτικές- πίτσες!

Φτιάχνουμε ψωμί στο σπίτι: Οδηγός για εύκολα ζυμώματα