Στην παραδοσιακή τους μορφή, βρίσκουμε τους λουκουμάδες σιροπιαστούς και πασπαλισμένους με κανέλα, όμως η ανάγκη για νέες γευστικές εμπειρίες σε συνδυασμό με την έμπνευση που δεν έχει όρια, έχουν δώσει πολλές μοντέρνες εκδοχές λουκουμάδων.

Πραλίνα, φρούτα, διάφορα σιρόπια, μαρμελάδα, τρούφα, ξηροί καρποί, παγωτό ή και τυρί αλμυρό ή πιο γλυκό, είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές, που ταιριάζουν απόλυτα με τους λουκουμάδες.

Το όνομά τους, το οφείλουν στην τούρκικη λέξη lokma, που σημαίνει σημαίνει μπουκιά, ωστόσο, μια παραπλήσια εκδοχή του γλυκίσματος απολάμβαναν και οι αρχαίοι Έλληνες και μάλιστα τους πρόσφεραν στο τελετουργικό βράβευσης των Ολυμπιονικών, μαζί με το στεφάνι του νικητή.

Γενικότερα, οι περισσότερες χώρες έχουν γλύκισμα, που πλησιάζει αρκετά στους δικούς μας λουκουμάδες, φτιαγμένο από απλό ζυμάρι, μαγειρεμένο σε καυτό λάδι, που στη κατόπιν ενισχύεται με διάφορα σιρόπια, σάλτσες, αρωματικά και μπαχαρικά.

  • Στην Ιταλία τρώνε bomboloni, που είναι λουκουμάδες τύπου donuts.
  • Στο Μεξικό, έχουν churros, τους μακρόστενους τραγανούς λουκουμάδες πασπαλισμένους με ζάχαρη και κανέλα.
  • Στο Ισραήλ τρώνε sufganiyot, τα στρογγυλά γλυκίσματα με γέμιση μαρμελάδας ή κρέμας.
  • Οι Ινδοί τα ονομάζουν balushahi και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Τηγανίζονται σε βούτυρο και στη συνέχεια τα βουτάνε σε σιρόπι που κάνει τους λουκουμάδες αφράτους εσωτερικά και τραγανούς εξωτερικά.
  • Στη Νότια Αμερική τα λένε buñuelos, που αμέσως μετά το τηγάνισμα, πασπαλίζονται με ένα είδος ζάχαρης από βρασμένο χυμό ζαχαρότευτλου.
  • Η Νότια Ασία τα ονομάζει jalebi ή zulbia, και είναι ακανόνιστες λωρίδες ζύμης, που μετά το τηγάνισμα, βυθίζονται σε σιρόπι.
  • Στην Γαλλία έχουν τα beignet, από τα πιο δημοφιλή είδη λουκουμά, που φτιάχνεται από τηγανητή ζύμη, την ίδια με αυτήν που γίνονται τα σου. Σερβίρονται με άφθονη άχνη ζάχαρη.
  • Στην Γερμανία τρώνε berliner, που γεμισμένα με μαρμελάδα.
  • Στην Ολλανδία τα ονομάζουν oliebol ή smoutebollen, τα ολλανδικά ντόνατς, θεωρούνται από τα πιο αγαπημένα παγκοσμίως.
  • Στην Βόρεια Αφρική έχουν sfenj, που μοιάζουν με τους ελληνικούς. Γαρνίρονται με άχνη ζάχαρη ή μέλι.
  • Στις ΗΠΑ, έχουν τα παγκοσμίως γνωστά donuts, που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιγραφή, μιας και λίγο πολύ όλοι τα έχουμε δοκιμάσει.

Έχουμε συγκεντρώσει μερικές συνταγές για λουκουμάδες για να γλυκαθούμε:

Λουκουμάδες γεμιστοί με σοκολάτα
Ετοιμάζουμε σπιτικούς, λαχταριστούς λουκουμάδες, τους γεμίζουμε με σοκολάτα και τους σερβίρουμε με μέλι και λιωμένη σοκολάτα. Σίγουρα όλοι θα τρέξουν για δεύτερη μερίδα.


Λουκουμάδες με μέλι και σουσάμι
Οι κλασικοί λουκουμάδες με ένα μικρό “twist”, την προσθήκη στο μίγμα σιροπιού αγαύης -ένα από τα πιο υγιεινά φυσικά γλυκαντικά.


Λουκουμάδες με γιαούρτι
Ποιος δεν υποκύπτει στη γλύκα του λουκουμά σε όποια εκδοχή και αν βρεθεί μπροστά του; Δοκιμάστε τους με γιαούρτι και σίγουρα θα τους φτιάξετε ξανά πολλές φορές…

Και μια συνταγή με τυρί:

 

Αλμυροί λουκουμάδες με φέτα και θυμαρίσιο μέλι
Αυτοί οι αλμυροί λουκουμάδες έχουν φέτα, θυμαρίσιο μέλι και ετοιμάζονται γρήγορα και εύκολα. Αποτελούν καλή πρόταση και για πρωινό.