Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπ φρουτ, τα σαγκουίνια και τα λεμόνια εκτός από τέλειους και θρεπτικούς χυμούς, αποτελούν βασικά ή δευτερεύοντα υλικά για πολλές συνταγές μας.  Εμείς επιλέξαμε αλμυρές και γλυκές συνταγές με εσπεριδοειδή και σας τις παρουσιάζουμε παρακάτω.

Πορτοκάλι
Το κλασικό πορτοκάλι μας δίνει τον τέλειο χυμό του ενώ μπορεί να αποτελέσει ως συστατικό για ανάμεικτους χυμούς ή smoothies. Ταιριάζει ωστόσο σε πολλές αλμυρές και γλυκές παρασκευές.

Αλμυρές

Σούπα με πορτοκάλι και καρότο
Αυτή είναι μια σούπερ σούπα πορτοκαλιού! Συνδυάστε έξι απλά συστατικά μαζί για να φτιάξετε ένα ζωντανό μεσημεριανό γεύμα με λίγες θερμίδες.

Baby πατάτες με μανιτάρια στον φούρνο, αρωματισμένα με πορτοκάλι και δεντρολίβανο
Υπάρχει πιο αγαπημένο συνοδευτικό για το κρέας από τις πατάτες; Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης ετοιμάζει λαχταριστές baby πατάτες με μανιτάρια και άρωμα πορτοκαλιού και τις ψήνει στο φούρνο και στο γκριλ για να γίνουν τραγανές. Απλά νόστιμες!

Σουφλέ με καρότο και πορτοκάλι

Το κλασικό σουφλέ με τυρί γίνεται ακόμη πιο νόστιμο αν του προσθέσουμε καρότα και το αρωματίσουμε με πορτοκάλι.

Χειμωνιάτικα λαχανικά στη γάστρα με κύμινο και πορτοκάλι
Μια χειμωνιάτικη ζεστή σαλάτα που σε γεμίζει θαλπωρή. Γίνεται στη γάστα και συνοδεύει τέλεια κάθε ψητό κρέας ή ψάρι.

Σαλάτα με ρόκα, παντζάρια, πορτοκάλι και κρεμμύδι
Φτιάχνουμε φρέσκια σαλάτα με ρόκα και παντζάρια. Ετοιμάζουμε και την πιο νόστιμη σάλτσα με μηλόξιδο και πορτοκάλι.

Ζυμαρικά με σύγκλινο και πορτοκάλι
Μία απολαυστική μακαρονάδα με σύγκλινο και άρωμα πορτοκαλιού, που φτιάχνετε στο πι και φι.

Γλυκά

Το ξύσμα πορτοκαλιού δίνει άρωμα σε πολλά γλυκά. Ωστόσο, το πορτοκάλι πρωταγωνιστεί σε μια σειρά από πεντανόστιμα επιδόρπια.

Caprese πορτοκάλι από τον Στέλιο Παρλιάρο
Όλα τα αρώματα και η γεύση του αγαπημένου φρούτου του χειμώνα σε ένα παραδοσιακό ιταλικό γλυκό.

Εύκολη πορτοκαλόπιτα
Ο Λάμπρος Βακιάρος μας δίνει μια εύκολη συνταγή για την κλασική και αγαπημένη πορτοκαλόπιτα.

Σαρλότ με μους σοκολάτας και ζεστή σάλτσα πορτοκαλιού
Λέγεται ότι η Σαρλότ δημιουργήθηκε πριν από τέσσερις σχεδόν αιώνες προς τιμήν της βασίλισσας Σαρλότ-Σοφίας, γιαγιάς της βασίλισσας Βικτορίας της Αγγλίας. Τούτο το γλυκό είναι υπέροχο! Ας το απολαύσουμε, σε μια σοκολατένια εκδοχή.

Μαρμελάδα πορτοκάλι
Η σπιτική μαρμελάδα δεν πρέπει να λείπει από κανένα ντουλάπι. Αξιοποιούμε τα πορτοκάλια στην καλύτερή τους εποχή και τα κάνουμε μαρμελάδα-γλύκισμα.

Κέικ πορτοκαλένιο με αρωματικό σιρόπι
Φτιάχνουμε το πιο αρωματικό κέικ πορτοκάλι. Νόστιμο και σιροπιαστό θα γίνει το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων.

Zεστή σοκολάτα με πορτοκάλι και ρούμι
Αυτή η πλούσια και κρεμώδης ζεστή σοκολάτα περιέχει αρωματικές νότες πορτοκαλιού, ενώ είναι φτιαγμένη από μαύρη σοκολάτα. Εάν προσθέσετε μάλιστα και ρούμι θα απογειώσετε τη γεύση της. Ιδανική και για τους καλεσμένους σας στο σπίτι.

Μανταρίνι
Αγαπημένο φρούτο με τέλειο άρωμα, που έχουμε συνηθίσει να το καταναλώνουμε σκέτο. Ωστόσο ταιριάζει πολύ σε σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ξηρούς καρπούς αλλά και σε γλυκά.

Η πιο αρωματική γιορτινή σαλάτα με σπανάκι και μανταρίνι
Μια απλή σαλάτα σπανάκι μεταμορφώνεται για το γιορτινό τραπέζι με έντονα χρώματα και αρώματα εσπεριδοειδών.

Σοκολατόπιτα με άρωμα μανταρινιού και βάση από μπάρες
Ο Λάμπρος Βακιάρος φτιάχνει μια λαχταριστή σοκολατόπιτα με βάση από σοκολατένιες μπάρες και βελούδινη κρέμα. Το αρωμάτισμα με μανταρίνι την απογειώνει.

Τούρτα μανταρινιού με μους μασκαρπόνε
Ο ιδανικός τρόπος για να “γλυκάνετε” τους αγαπημένους σας μετά από ένα επίσημο ή και απλό κάλεσμα για καφέ.

Κορμός με μπισκουί από φιστίκι Αιγίνης και μους μανταρίνι
Υπέροχος, ελαφρύς κορμός γεμάτος αρώματα και γεύση από το μανταρίνι και τη διακριτικότητα του φιστικιού.

Λεμόνια
Τα λεμόνια αποτελούν μια κατηγορία από μόνα τους καθώς χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές ως ένα δευτερεύον πλην όμως σημαντικό υλικό που δίνει οξύτητα. Επιλέξαμε ωστόσο μερικές αλμυρές και γλυκές συνταγές που διαδραματίζει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι ακόμη πιο εμφανές στη γεύση.

Αλμυρές

Λεμονάτο μοσχαράκι
Αν ζηλεύετε το τέλειο καλομαγειρεμένο λεμονάτο μοσχαράκι της ταβέρνας, αυτή είναι η συνταγή που αναζητάτε. Φυσικά σερβίρετε με τηγανητές πατάτες για ολοκληρωμένη απόλαυση!

Λεμονάτο κοτόπουλο στον φούρνο με πράσο
Ένα απλό κοτόπουλο ψήνεται πολύ ωραία στο φούρνο μαζί με τα πράσα. Αρωματίζουμε με λεμόνι και δεντρολίβανο και συνοδεύουμε με μια δροσερή σαλάτα. Μεταμορφώνουμε το καθημερινό τραπέζι.

 

 

Κοτόπουλο με πατάτες, λεμόνι και δεντρολίβανο

Είναι μερικά φαγητά που ταιριάζουν σε όλες τις εποχές, σε όλες τις μέρες του χρόνου και σε κάθε περίσταση. Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου φτιάχνει κοτόπουλοστην κατσαρόλα με πατάτες, αρωματισμένο με δεντρολίβανο. Αγαπημένο σπιτικό πιάτο!

Πέννες με φρέσκο μυλοκόπι, λεμόνι, ελαιόλαδο και τσίλι
Ετοιμάζουμε μυλοκόπι, το ψάρι που έχει συγγένεια με το λαβράκι και το σολομό. Αντί για μυλοκόπι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο άλλο λευκό ψάρι που μας αρέσει ίσως περισσότερο. Ο συνδυασμός με τα λευκά φασόλια το κάνει σκέτο γλύκισμα!

 

Γλυκές

 

Τάρτα λεμονιού με μέλι και θυμάρι

Τριφτή και βουτυρένια, αυτή η τάρτα έχει το τέλειο άρωμα λεμονιού και είναι ιδανική για όσους αγαπούν αυτό το φρούτο.

Λεμονόπιτα με ελαιόλαδο και γλάσο
Φουρνιστό γλυκό, πλούσιο σε γεύση και εντάσεις από την οξύτητα του λεμονιού, και την προσθήκη εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

 

Ψητή κρέμα λεμονιού, από τον Στέλιο Παρλιάρο (ΒΙΝΤΕΟ)
Εύκολο και ανάλαφρο, αυτό το γλυκό του Στέλιου Παρλιάρου συνδυάζει τέλεια τα υπέροχα αρώματα του λεμονιού και του βουτύρου με τη φινετσάτη γεύση του αμυγδάλου.

Τάρτα με κρέμα λεμόνι
Μια τάρτα με ωραία τριφτή, βουτυράτη ζύμη, ιδανική για να συνοδεύσει τον πρωινό καφέ σας.

Σαγκουίνι
Το σαγκουίνι με την έντονη κοκκινωπή απόχρωσή του δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα αλλά και άρωμα στις συνταγές μας.

Συνταγές με σαγκουίνι
Το έντονο κόκκινό του χρώμα δίνει άλλο χρώμα στα πιάτα μας. Ταιριάζει σε σαλάτες, γλυκά αλλά και σε κοκτέιλ.

Σαλάτα με σαγκουίνι, φέτα και δυόσμο
Υπέροχο οπτικό αποτέλεσμα, σαν μικρά ρουμπίνια μέσα στο πιάτο, με έναν απίστευτα γευστικό συνδυασμό από τη γλύκα του σαγκουινιού και τη σπιρτάδα της φέτας.

 

Φτιάχνουμε margarita με σαγκουίνι για 4
Το σαγκουίνι θα προσθέσει μια όμορφη ρουμπινί απόχρωση στην κλασική margarita. Θυμηθείτε να προσθέσετε μια καλή πρέζα τσίλι σε σκόνη για πραγματική απόλαυση.

Γκρέιπ φρουτ
Είναι ίσως από τα λιγότερο δημοφιλή εσπεριδοειδή, αλλά είναι πολύ θρεπτικό και ο χυμός του, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα, έχει μια… ενδιαφέρουσα πικράδα! Το κόκκινο γκρέιπ φρουτ είναι πολύ πιο νόστιμο, τόσο σε χυμό όσο μέσα σε γλυκά.

Σπιτικό αναψυκτικό  με λεμόνια και γκρέιπφρουτ
Ένα δροσερό αναψυκτικό που συνδυάζει το λεμόνι με το κόκκινο γκρειπφρουτ. Ό,τι πρέπει για ένα θρεπτικό ξεκίνημα της ημέρας σας.

Σαλάτα με γκρέιπφρουτ, μανούρι, φιστίκι Αιγίνης και dressing ρόδι

Για το τραπέζι της Κυριακής ή για ένα πιο γιορτινό γεύμα ετοιμάζουμε μια ξεχωριστή σαλάτα με πράσινα φύλλα, γκρέιπφρουτ και ρόδι. Το απαλό μανούρι και το αρωματικό dressing ροδιού δίνουν υπέροχη γεύση.

Κέικ με γλάσο από ροζ γκρέιπφρουτ
Κέικ με πορτοκάλι, μανταρίνι ή λεμόνι έχετε δοκιμάσει σίγουρα. Με ροζ γκρέιπφρουτ όμως; Σας καλούμε να πρωτοτυπήσετε στην κουζίνα και να ετοιμάσετε ένα εύκολο επιδόρπιο, ό,τι πρέπει για πρωινό, για brunch ή για σνακ, όταν θέλετε κάτι γλυκό.

Σας έχουμε και ένα γλυκό με όλα τα εσπεριδοειδή:

Ανάποδο κέικ εσπεριδοειδών
Για τον πρωινό καφέ σας ή το απογευματινό τσάι, αυτό το αρωματικό και πολύ γευστικό κέικ με εσπεριδοειδή είναι η καλύτερη επιλογή.

 

Το άρθρο της εβδομάδας