Γνωστά για την ευελιξία, την υφή και τη γεύση τους που μοιάζει με αυτή του κρέατος, τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά δημοφιλή σε όλο τον κόσμο. Τα είδη των μανιταριών που μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα είναι πολλά, με το κάθε ένα από αυτά να αφήνει το δικό του ιδιαίτερο γευστικό στίγμα στις συνταγές μας.

Αυτά που είναι περισσότερο δημοφιλή στην Ελλάδα και μπορούμε να προμηθευτούμε εύκολα από σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων είναι κυρίως τα λευκά μανιτάρια – γνωστά και ως σαμπινιόν (champignons) – τα πορτομπέλο, τα πλευρώτους, ενώ υπάρχουν και άλλοι τύποι που βρίσκουμε σε επιλεγμένα καταστήματα, τα οποία όμως είναι και πιο ακριβά.

Τα λευκά μανιτάρια είναι ίσως το πιο κοινό από όλα τα είδη, και το πιο οικονομικό. Έχουν πιο ήπια γεύση από άλλα είδη και λειτουργούν καλά σε σούπες, σαλάτες,, σάλτσες, πίτσες, ριζότα. Επίσης γίνονται υπέροχα γεμιστά, σοταρισμένα αλλά και στιφάδο.

Άλλο ένα είδος που καταναλώνεται σε ευρεία κλίμακα είναι τα πορτομπέλο, τα αγαπημένα της ιταλικής κουζίνας. Πυκνά και πλούσια, δίνουν βάθος σε σάλτσες και ζυμαρικά και κάνουν ένα εξαιρετικό υποκατάστατο κρέατος. Είναι ιδανικά για ψήσιμο και γίνονται τέλεια βάση για να τα γεμίσουμε με άλλα υλικά.

Από τη μεγάλη γκάμα των πιάτων με μανιτάρια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πίτες που αγαπάμε πολύ στην Ελλάδα. Ανακατεμένα με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, με λαχανικά και κρέατα, τυλιγμένα σε φύλλο ή σφολιάτα, απλωμένα σε αρωματικές τάρτες ή κλεισμένα σε ρολό, τα μανιτάρια μας δίνουν ένα χορταστικό γεύμα κάθε ώρα της ημέρας.

Συγκεντρώσαμε 8 υπέροχες μανιταρόπιτες για να εντυπωσιάσουμε τους αγαπημένους μας:

Τάρτα με μανιτάρια, κουκουνάρι και φρέσκο δενδρολίβανο
Μια χορταστική τάρτα που μπορεί εύκολα να πάρουμε μαζί μας στη δουλειά ή σε μια εκδρομή και μπορούν να απολαύσουν οι vegan και οι χορτοφάγοι.

Μανιταρόπιτα με καρύδια
Μία πεντανόστιμη πίτα από το βιβλίο «Τα καλύτερα νηστίσιμα της Ντίνας», που βραβεύτηκε ως το καλύτερο βιβλίο μεσογειακής κουζίνας για τη χώρα μας, στα Βραβεία Gourmand World Cookbook 2017.

Τάρτα με μανιτάρια
Συνδυάσαμε δύο λατρείες μας, τα μανιτάρια με τις αλμυρές τάρτες και ιδού το αποτέλεσμα.

Η τέλεια μανιταρόπιτα
Η πλούσια και πολύ γευστική γέμιση αυτής της μανιταρόπιτας θα σας ενθουσιάσει. Μπορείτε να την απολαύσετε ως ορεκτικό στο κυριακάτικο τραπέζι, αλλά και ως γεύμα τις καθημερινές, μαζί με μια σαλάτα.

Τάρτα με κοκκινιστά μανιτάρια και κρέμα τυριού
Πεντανόστιμη τάρτα που στέκεται στο τραπέζι σε κάθε περίσταση.

Μανιταρόπιτα ρολό
Μια πλούσια μανιταρόπιτα σε ρολό για το καθημερινό τραπέζι αλλά και για το κυριακάτικο.

Τάρτα με μανιτάρια και σπανάκι
Συνδυάζει τα μανιτάρια με σπανάκι και τυρί με γεύση πέρα από τις συνηθισμένες.

Μανιταρόπιτα σε σφολιάτα
Αυτή η μανιταρόπιτα σε σφολιάτα μπορεί να γίνει και σαν ανοιχτή τάρτα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγει ζουμερή και η οικογένεια θα την τιμήσει ιδιαίτερα.