Τώρα που έχει ξεκινήσει και πάλι το Master Chef, το πιο δημοφιλές reality μαγειρικής των τελευταίων ετών, πολύς κόσμος παρακολουθεί τις μαγειρικές μάχες, τα τεστ δημιουργικότητας, τις δοκιμασίες αποχώρησης. Εκεί βλέπουμε διάφορες συνταγές και μας ανοίγει η όρεξη. Οπότε τίθεται το εξής ερώτημα: μας παχαίνουν οι εκπομπές μαγειρικής;

Το ερώτημα έρχεται να απαντήσει μια πρόσφατη αμερικάνικη έρευνα του Cornell University, σύμφωνα με την οποία οι εκπομπές μαγειρικής επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Στην επιστημονική μελέτη συμμετείχαν 500 γυναίκες, 20-35 ετών. Από τις απαντήσεις τους στα ερωτήματα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στις εκπομπές μαγειρικής, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο δείκτης μάζας σώματός μας. Όταν κοιτάμε συνταγές στην τηλεόραση, μας δημιουργείται η επιθυμία να μαγειρέψουμε και επομένως να φάμε περισσότερο φαγητό.

Μέχρι και 5 κιλά παραπάνω!
Σύμφωνα με τη Lizzy Pope, την επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, οι ερωτηθείσες γυναίκες χωρίστηκαν σε δυο γκρουπ: τις γυναίκες που συνηθίζουν να μαγειρεύουν και τους αρέσει η μαγειρική και εκείνες που δεν μαγειρεύουν. Το πρώτο γκρουπ είναι εκείνο που επηρεάζεται περισσότερο από τις εκπομπές μαγειρικής. Δεν είναι ότι τους ανοίγει η όρεξη. Είναι ότι τους δημιουργεί τη διάθεση να μαγειρέψουν παραπάνω από αυτό που έχουν προγραμματίσει. Η έρευνα έδειξε ότι το πρώτο γκρουπ απαρτίζεται από γυναίκες που μετρούν τουλάχιστον 5 κιλά παραπάνω από το δεύτερο γκρουπ κατά μέσο όρο.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ο Brian Wansink, συνεργάτης της Lizzy Pope στην εν λόγω μελέτη, εξηγεί: οι εκπομπές μαγειρικής κάνουν κάποια πιάτα να φαίνονται πιο αθώα από ό, τι είναι στην πραγματικότητα, ωθόντας μας να καταναλώνουμε περισσότερες και ανθυγιεινότερες τροφές. Οι δυο ερευνητές συμφωνούν στο ότι οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τις συγκεκριμένες εκπομπές όχι σαν γαστρονομικές εμπειρίες άλλα ως μέσα ψυχαγωγίας.

Η λύση που προτείνουν για τους συντελεστές των εκπομπών
Αφού ο κόσμος τις αντιμετωπίζει ως πρότυπα και τάσεις, είναι καλό και αυτές οι εκπομπές να προβάλλουν μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μην ωθούν σε περιστατικά υπερφαγίας.

Δείτε επίσης:
Ειρήνη Τζώρτζογλου: Η Ελληνίδα νικήτρια του βρετανικού «MasterChef»

Πόσα ριάλιτι μαγειρικής «χωράει» η ελληνική τηλεόραση;

Γνωρίζατε ότι o Jamie Oliver έγραψε το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής πάνω σε πακέτα τσιγάρων;

 

Το άρθρο της εβδομάδας