Με μέλι και μυζήθρα γίνονται και οι δύο αλλά τις χωρίζει… πέλαγος! Ο λόγος για τη σιφνέικη μελόπιτα και την κυπριακή αναρόπιτα που σου παίρνουν τη μιλιά με τη γλύκα τους.

Μεγάλη κληρονομιά η κυπριακή κουζίνα. Και αυτός ο πλούτος στην Κύπρο φυλάσσεται ως θησαυρός σε μια σπάνια, αρμονική συνύπαρξη με το καινούργιο. Γιατί τίποτα από τα παλιά δεν αφήνουν οι Κύπριοι να χαθεί. Και τα ονόματα και οι ντοπιολαλιές και οι συνταγές όλες μένουν ίδιες και ας συμπληρώνονται με όλα τα ωραία και νέα που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα.

Και η αναρόπιτα και αναρόκρεμα σε αυτή την κατηγορία ανήκουν. Κοινή καταγωγή με τη σιφνέικη μελόπιτα, κοινή βάση, κοινή τεχνική αλλά με αυτό το κάτι διαφορετικό που πιστοποιεί την ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου.

Μελόπιτα: παραλλαγή γλυκιάς τυρόπιτας που βρίσκουμε σε διάφορες εκδοχές στα κυκλαδονήσια και την Κρήτη.

Σε ένα μπολ λιώνετε με πιρούνι 1 κιλό φρέσκια ανάλατη μυζήθρα, προσθέτετε 1 φλιτζάνι μέλι (αν την θέλετε πιο γλυκιά συμπληρώνετε ½ φλιτζάνι ζάχαρη) και 7 αβγά.

Ανακατεύετε καλά και στο τέλος, ρίχνετε 1 κουτ. γλυκού κανέλα και 4-5 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις να δέσει.

Απλώνετε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνετε 45 λεπτά στους 200 βαθμούς να ροδοκοκκινίσει.

Σερβίρετε περιχύνοντας με μέλι από πάνω.

Αναρόπιτα: Φτιάχνετε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει ρίχνοντας σε ένα κατσαρολάκι 200 ml νερό, 100 γρ. ζάχαρη, 2 φλούδες λεμονιού, μερικά μοσχοκάρφια και 1 ξύλο κανέλας. Στο τέλος, προσθέτετε 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού και 1 κουτ. γλυκού ανθόνερο και αφαιρείτε τα μπαχαρικά.

Χτυπάτε στη συνέχεια στον κάδο του μίξερ 700 γρ. αναρή (η κυπριακή φρέσκια ανάλατη μυζήθρα), με 150 ml κρέμα γάλακτος, 5 αβγά, 250 γρ. ζάχαρη, 1 κουτ. γλυκού μαστίχα που έχετε σπάσει στο γουδί με λίγη ζάχαρη, 1 κουτ. γλυκού κανέλα και ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο να γίνουν μια αφράτη κρέμα.

Λιώνετε 120 γρ. βούτυρο. Παίρνετε 450 γρ. φύλλο κρούστας. Απλώνετε ένα φύλλο, βουτυρώνετε, τοποθετείτε από πάνω ένα ακόμα φύλλο, βουτυρώνετε και βάζετε κατά μήκος λίγη από την κρέμα. Κλείνετε σε ρολό και τοποθετείτε στο ταψί σε σχήμα σαλιγκάρι.

Όταν τελειώσετε με όλα τα φύλλα περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Μόλις βγει ζεστή σιροπιάζετε με το κρύο σιρόπι.

Αναρόκρεμα: Η κυπριακή εκδοχή μελογλυκού που σερβίρεται στα αρραβωνιάσματα και καλέσματα.

Παίρνετε ½ κιλό φύλλο κρούστας, αλείφετε ένα-ένα με ελαιόλαδο και τα βάζετε διαδοχικά στο ταψί στο φούρνο να ροδοκοκκινίσουν.

Στη συνέχεια, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα σπάτε χοντρά με τα χέρια. Ανακατεύετε ¾ κιλού ανάλατη αναρή, 250 ml κρέμα γάλακτος, ¼ φλιτζανιού ροδόνερο, 8 κουτ. σούπας μέλι, 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη και 1 κουτ. γλυκού κανέλα. Στο τέλος, προσθέτετε 1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια.

Απλώνετε μια στρώση κρέμας σε ένα πυρέξ, από πάνω μια στρώση από σπασμένα φύλλα και συνεχίζετε με μια ακόμα στρώση κρέμας και φύλλων.

Βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει και πριν σερβίρετε πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη (αν θέλετε μπορείτε να τη φτιάξετε σε ατομικά μπολ ή να αντικαταστήσετε το φύλλο με κανταΐφι).

Δείτε επίσης:

Μελόπιτα

Ενας καφενές βραδινός στη Σίφνο

Το μαγικό τσουκάλι της Σίφνου