Το λάχανο είναι δημοφιλές  τόσο  στην  ελληνική  όσο  και στην ασιατική κουζίνα.  Ειδικά, όταν  παντρεύουμε αυτές τις δύο κουλτούρες σε ένα πιάτο  και τις συνοδεύουμε με τσιπουροποσία το γεύμα θα μετατραπεί σε δείπνο μακράς διαρκείας.

1. Λάχανο με κόλιανδρο, σόγια σος και σουσάμι
10 Λεπτά • Εύκολο • Για 4 άτομα

Το λάχανο είναι το μυστικό των μερακλήδων τσιπουράδων, καθώς η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια της τσιπουροποσίας κάνει θαύματα επιτρέποντας μεν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, αλλά μαλακώνοντας τα συμπτώματα. Η πρακτική είναι γνωστή, άλλωστε, από την εποχή των Ρωμαίων, οι οποίοι έτρωγαν λάχανο με όλους τους τρόπους για να γιατρέψουν το hangover! Εδώ κρατάμε την παράδοση, με μια μεταμοντέρνα συνταγή, ασιατική μεν, εξίσου κατάλληλη για τσιπουράκι δε. Μαγειρεύουμε με γουόκ.

Υλικά:
5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
1/2 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινο, σπασμένους
1 πρέζα μπούκοβο
500 γρ. λάχανο, κομμένο σε λωρίδες 5×0,5 εκ.
1 μικρό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
3 κουτ. σούπας soy sauce
3 κουτ. σούπας μέλι
1κουτ. σούπας ξίδι λευκό
1 κουτ. γλυκού σουσάμι, καβουρδισμένο
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
ξύσμα λεμονιού
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:
Αυτή η συνταγή θέλει μια διαδικασία (τυπική για μαγείρεμα σε γουόκ), έτσι ώστε όλα τα υλικά να σοταριστούν, χωρίς όμως να κατεβάσουν υγρά. Αυτό το πετυχαίνουμε βάζοντας το γουόκ να κάψει και ανακατεύοντας συνέχεια, έτσι ώστε να μην αφήσουμε τα υλικά να ιδρώσουν, επιτρέποντας ταυτόχρονα στα υγρά να καραμελώσουν.
Βάζουμε το γουόκ σε δυνατή φωτιά να κάψει και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, αφήνουμε για 1΄ και προσθέτουμε το σκόρδο, τους σπόρους κύμινου και το μπούκοβο. Αφήνουμε για 10΄΄ και ρίχνουμε το λάχανο και το κρεμμύδι ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αρχίσουν να ιδρώνουν, αλατίζουμε ελαφρώς (προσοχή, γιατί έχει και αλμύρα απ’ τη soy sauce!) και προσθέτουμε τη soy sauce, το μέλι και το ξίδι. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν και να καραμελώσουν τα υλικά. Τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το σουσάμι, τον κόλιανδρο, το ξύσμα λεμόνι και φρέσκο πιπέρι. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι καραμελωμένο και τραγανό.

2. Μελιτζάνες σέρτικες
20 Λεπτά •  Εύκολο • Για 4 άτομα

Αν και κανονικά θα έπρεπε να μαγειρευτούν παραδοσιακά τηγανητές πρώτα και μετά στη μαρινάδα τους, είπαμε να ακολουθήσουμε μια πιο ελαφριά εκδοχή, η οποία κρατάει σε μεγάλο βαθμό τη γλύκα του αποτελέσματος. Ωστόσο, αν θέλουμε να τις κάνουμε ακόμα πιο μερακλίδικες, δεν έχουμε παρά, αντί να τις ψήσουμε στον φούρνο, να τις αλευρώσουμε και να τις τηγανίσουμε. Καλό θα είναι όποια μέθοδο κι αν ακολουθήσουμε, να τις ξεπικρίσουμε πρώτα, κρατώντας τες με ένα πιάτο κάτω από ένα αλατόνερο φτιαγμένο με 1 λίτρο νερό και 1 κουτ. σούπας αλάτι.

Υλικά:
10 φέτες μελιτζάνας 1 εκ.
1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
1 κουτ. γλυκού φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
1 πρέζα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα κύμινο
1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
1/2 φλιτζ. ξίδι λευκό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
3 κουτ. σούπας μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, σκουπίζoυμε και στρώνουμε τις μελιτζάνες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ραντίζουμε με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε για 10΄, γυρίζουμε και ψήνουμε για άλλα 5΄. Εν τω μεταξύ, σε τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να καραμελώνει, τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το δενδρολίβανο, την καυτερή πιπεριά, την πρέζα αλεύρι, το κύμινο και το κουκουνάρι. Μόλις σταματήσουν να σοτάρονται, προσθέτουμε το ξίδι ανακατεμένο με τη μουστάρδα και τις σταφίδες. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1΄ και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Σε τάπερ που χωράει τις μελιτζάνες σε 3 στρώσεις, ρίχνουμε το 1/4 του μείγματος, μια στρώση μελιτζάνες, 1/4 του μείγματος κ.ο.κ. μέχρι να σκεπαστούν. Πατάμε ελαφρώς και σερβίρουμε ιδανικά μετά
από 3-4 ώρες.

3. Σκορδαλιά από ψητό κουνουπίδι
20 Λεπτά • Εύκολο • Για 6 άτομα

Υλικά:
650 γρ. κουνουπίδι, σε μικρά κομμάτια
150 γρ. πατάτες, σε φέτες 0,5 εκ.
4 σκελίδες σκόρδο, κομμένο στη μέση
3 κουτ. σούπας + 60 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, χοντροσπασμένο
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
2 κουτ. σούπας λεμόνι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και σε μπολ μαρινάρουμε το κουνουπίδι, τις πατάτες και τα σκόρδα με τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, τον κόλιανδρο, την πάπρικα και αλατοπίπερο. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί. Ψήνουμε για 15΄, μέχρι οι άκρες του κουνουπιδιού να αρχίσουν να παίρνουν καφετί χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε σε μούλτι σε δύο δόσεις με τη μισή ποσότητα λεμονιού και ελαιολάδου κάθε φορά.

Φωτογραφία: Τζαννής Σιφναίος, Food Styling: Γιάννης Μπουροδήμος, Φωτογραφίες: STUDIO M

Διαβάστε επίσης:
Σαλάτα με τουρσιά, σταμναγκάθι και ξινομυζήθρα

Κροκέτες με κρεμμύδι τουρσί και τυρί

Αγγουράκια τουρσί