Το πρότυπο τυροκομείο Mykonos Farmers έχει ως οδηγό ποιότητας τα αγνά υλικά, την τεχνολογία και τη συνεχή επαφή με την παράδοση.

ΠΟΠ κοπανιστή Μυκόνου, με γευστικό βάθος, ξινότυρο δροσερό και ευχάριστο, νιαρή (η νεαρή στη μυκονιάτικη ντοπιολαλιά), μια πιο φρέσκια κοπανιστή, τυροβολιά για νόστιμες πίτες, βραστό με μεγάλη ιστορία και πλούσια γεύση (η μυκονιάτικη γραβιέρα), πικάντικο Delian blue και στραγγιστό γιαούρτι είναι τα προϊόντα της Mykonos Farmers, ενός πρότυπου τυροκομείου που άνοιξε το 2016 στον Αγιο Λάζαρο της Μυκόνου.

Δύο φίλοι με όραμα
Η ιδέα για τη δημιουργία της επιχείρησης ξεκίνησε από το όνειρο που είχαν δύο παιδικοί φίλοι να δώσουν στη Μύκονο κάτι που της αξίζει. Την προβολή της μέσα από την παράδοση. Γεννημένοι και αναθρεμμένοι στο νησί μάθανε μέσα από τα σπίτια τους να αγαπούν τον τόπο τους. Ο Γιώργος Συριανός, που προέρχεται από οικογένεια κτηνοτρόφων, μεγάλωσε βλέποντας τη γιαγιά και τη μητέρα του να φτιάχνουν και να πωλούν το ξινότυρο και την τυροβολιά. Ο Θανάσης Κουσαθανάς σπούδασε οικονομικές επιστήμες, προέρχεται από οικογένεια ξενοδόχων και δεν θυμάται να έλειψε ποτέ το ξινότυρο από το τραπέζι, φτιαγμένο από τα χέρια της μητέρας του.

Δύο σε ένα
Συνδυάζοντας παράδοση και σύγχρονο εξοπλισμό και χρησιμοποιώντας φρέσκο πρόβειο και αγελαδινό κυκλαδίτικο γάλα, οι δύο φίλοι/συνέταιροι φτιάχνουν τα τυριά σε μεγάλα δωμάτια με δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά με τα δωμάτια ωρίμανσης. «Οι πυτιές είναι φυσικές, από στομάχια μικρών ζώων, έτσι ώστε το παστεριωμένο γάλα να αναπαράγει κάποια ένζυμα που θα επαναφέρουν την παραδοσιακή φυσική γεύση στα τυριά μας. Ακόμα, φροντίσαμε να δημιουργήσουμε τεχνητά τις παραδοσιακές συνθήκες παραγωγής τυριών. Για παράδειγμα, έχουμε έναν «προσομοιωτή βοριά», είναι ο χώρος που υποκαθιστά το φανάρι (ντουλάπι με σήτα) για το φυσικό στέγνωμα των τυριών με συνθήκες βοριά. Μια τουρμπίνα αέρα, ένα ψυκτικό μηχάνημα, ένας αφυγραντήρας και ένας ανεμιστήρας δημιουργούν το φυσικό στέγνωμα σε συνθήκες υγιεινής», μας εξηγεί ο Θανάσης Κουσαθανάς.

Ο Γιώργος Συριανός αναφέρεται σε δυο πολύ ιδιαίτερα τυριά: το βραστό και το πικάντικο Delian blue. «Το βραστό γίνεται από αγελαδινό κυρίως γάλα που συμπληρώνουμε με πρόβειο. Ωριμάζει συνήθως στον έναν χρόνο και θυμίζει κατά πολύ την παρμεζάνα. Αυτό το τυρί φτιαχνόταν στη Δήλο από την αρχαιότητα. Υπάρχει πάπυρος στο μουσείο της Δήλου που αναφέρει ότι ο βασιλιάς της Δήλου, θέλοντας να δείξει την ευγνωμοσύνη του στον βασιλιά της Αιγύπτου του έστειλε πέντε κομμάτια εξαιρετικού βραστού τυριού! Το Delian blue είναι ένα τυρί πικάντικο, με φυσική παρουσία μύκητα που αναπτύσσεται κατά την ωρίμανση του τυριού. Θυμίζει ίσως την γκοργκοντζόλα και παράγεται τους χειμερινούς μήνες με μείξη πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος».

Ενα επισκέψιμο τυροκομείο
Στην πρότυπη παραγωγική μονάδα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις με δοκιμή προϊόντων και γευσιγνωσίες. Διοργανώνονται και μαθήματα μαγειρικής για να μάθουμε τη χρήση των ιδιαίτερων αυτών τυριών σε συνταγές όπως η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα με τυροβολιά, το σαγανάκι με βραστό (γραβιέρα), τα γλυκά τσιμπητά με τυροβολιά και μέλι και άλλα. Στο τέλος όλοι γίνονται μια παρέα για να τα απολαύσουν πίνοντας ντόπιο κρασί!

info
Mykonos Farmers, Αγιος Λάζαρος, Μύκονος, τηλ. 22890 23970.
Ολα τα προϊόντα είναι διαθέσιμα στο πρατήριο του τυροκομείου και στην τοπική αγορά της Μυκόνου. Μπορούν να δοθούν παραγγελίες στο eshop: mykonosfarmers.com

Δείτε επίσης:
Σαμουσάδες: Ο βυζαντινός μπακλαβάς του Κάστρου

Οινοποιείο Γκιρλέμη: κρασιά με μεράκι

Λαλάς: Θησαυροί της θάλασσας σε βάζο

Το άρθρο της εβδομάδας