Το ρόφημα με βάση το μέλι και το λεμόνι είναι γνωστό από την αρχαιότητα και συναντάται σε διάφορους πολιτισμούς. Η ομάδα των Finest Roots Spirits εκσυγχρονίζει την κλασική συνταγή, δημιουργώντας ένα αναψυκτικό κατάλληλο ακόμη και για βραδινές εξόδους.

Ο Μάνος και ο Νικόλας Σμυρλάκης μας σύστησαν το 2013 τα αποστάγματα Roots, δίνοντάς τους μια πιο μοντέρνα προσέγγιση που θα μπορούσε να τα δει ακόμη και να προστίθενται σε cocktails. Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, το 2018, αποφάσισαν να ανανεώσουν και τα soft drinks δημιουργώντας ένα αναψυκτικό που μπορεί να αντικαταστήσει ακόμη και τα αλκοολούχα ποτά σε μία έξοδο. Για τη ΝΟΜΑΔΑ Honey Soda αναλαμβάνει να κάνει τις συστάσεις ο Μάνος Σμυρλάκης.

«Το ρόφημα με νερό, μέλι και λεμόνι το γνωρίζαμε από παιδιά, καθώς ήταν αυτό που μας έφτιαχνε η γιαγιά μας κάθε φορά που ήμασταν κρυωμένοι, ως γιατροσόφι. Αργότερα μάθαμε ότι είναι ένα ρόφημα με αρχαίες ρίζες, που συναντάται σε διάφορους πολιτισμούς. Οι νομάδες, για παράδειγμα, έπιναν κάτι ανάλογο ως τονωτικό. Αυτή η διαπολιτισμική συνταγή, λοιπόν, πάντα μας γοήτευε και έτσι, όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα αναψυκτικό, ήταν η πρώτη μας επιλογή ώστε να προσφέρουμε κάτι δροσιστικό, απολαυστικό και παράλληλα ωφέλιμο για τον οργανισμό, με τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες», εξηγεί ο κ. Σμυρλάκης. Σημαντική ώθηση για την κυκλοφορία του ΝΟΜΑΔΑ Honey Soda ήταν βέβαια και το γεγονός ότι έναν χρόνο νωρίτερα, το 2017, βρέθηκαν μεταξύ των νικητών του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, δεσμευόμενοι να φτιάξουν ένα φυσικό ανθρακούχο ποτό. Όσο για το όνομα που επέλεξαν, δεν έχει να κάνει με το ότι ανάλογη συνταγή χρησιμοποιούσαν νομαδικές φυλές, αλλά ότι η ίδια η συνταγή ταξιδεύει ανά τους αιώνες σε διάφορες χώρες. «Πιστεύουμε ότι όλα τα ποτά έχουν μια ιστορία να διηγηθούν. Έτσι και το αναψυκτικό μας είναι ένα ρόφημα με βαθιές ρίζες και πρέπει αυτό να το αισθάνεται κάποιος ακόμη και ακούγοντας το όνομά του», σημειώνει. Το όνομα «Νομάδα» βέβαια έχει και έναν ιδιαίτερο δεσμό με το μέλι (που είναι το βασικό συστατικό του), καθώς έτσι ονομάζεται και ένα είδος μέλισσας.

Το ΝΟΜΑΔΑ Honey Soda φτιάχνεται αποκλειστικά με θυμαρίσιο μέλι Κρήτης και λεμόνια Σικελίας, που δίνουν ένα αναψυκτικό το οποίο ξεχωρίζει για το κεχριμπαρένιο χρώμα του και την ιδιαίτερη γεύση του, με το γλυκό μέλι να εξισορροπείται από το σπιρτόζικο λεμόνι. Το χαμηλό του θερμιδικό φορτίο δε, μόλις 16 θερμίδες ανά 100 ml, το καθιστά ιδανική επιλογή και για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Ένα τόσο ξεχωριστό αναψυκτικό βέβαια αξίζει και ανάλογο τρόπο σερβιρίσματος. «Το ΝΟΜΑΔΑ Honey Soda πίνεται αυστηρά παγωμένο και σερβιρισμένο σε ποτήρι λευκού κρασιού, ώστε να αναδεικνύονται τα φυσικά αρώματά του», αναφέρει ο κ. Σμυρλάκης προσθέτοντας ότι μπορεί να καταναλωθεί άνετα ακόμη και σε μια απογευματινή ή βραδινή έξοδο, όταν δεν θέλει κάποιος να πιει αλκοόλ. Για όσους το επιθυμούν, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή cocktail, καθώς ταιριάζει με ρούμι, ουίσκι, μπράντι και λευκό κρασί. Το βρίσκουμε άλλωστε ήδη και σε καταλόγους café-bars και εστιατορίων. «Είναι ο ορισμός του healthy social drinking», καταλήγει ο κ. Σμυρλάκης.

info
Σόλωνος 38, Αθήνα, τηλ.: 211 0122404.