Ντομάτες και ντοματίνια: τα λαχανικά που πρωταγωνιστούν στα πιάτα μας όλες τις εποχές, αλλά ειδικά από τώρα και στο εξής και όσο ζεσταίνει ο καιρός, που βρίσκονται στην καλύτερη περίοδό τους!

Ντομάτες

Οι κόκκινες ζουμερές ντομάτες πρωταγωνιστούν κάθε καλοκαίρι στο τραπέζι μας. Από την παγκοσμίου φήμης χωριάτικη σαλάτα και τα μαμαδίστικα γεμιστά, μέχρι τους ταπεινούς αλλά υπέροχους καγιανάδες και τις αρωματικές σάλτσες, οι ντομάτες είναι μια από τις πιο ευέλικτες πρώτες ύλες και μπορεί να απογειώσει τα πιάτα μας, ειδικά αν είναι στα καλύτερά της. Ακόμα μια πεντανόστιμη εκδοχή είναι να τις ψήσουμε στο φούρνο σε πολύ λίγο χρόνο και με ελάχιστο κόπο.

Μπορούμε να βάλουμε είτε ντομάτες πομοντόρο είτε άλλες μεγαλύτερες, όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι μαγειρεύουμε τις μικρότερες λιγότερο από όσες είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος. Αν μας περισσέψουν, διατηρούνται καλά για λίγες μέρες, ενώ μπορούν να καταψυχθούν και να ενσωματωθούν αργότερα σε συνταγές, παρόλο που θα χάσουμε λίγη από τη φρεσκοψημένη υφή τους. Έτσι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις ψητές ντομάτες που καταψύξαμε στις σάλτσες μας, σε μαρινάδες και σούπες.

Τα ντοματίνια

Τα ψητά ντοματίνια είναι υπέροχα είτε τα φάμε σκέτα με ένα παξιμάδι για σνακ είτε τα βάλουμε στο πιάτο μας για συνοδευτικό. Όπως και οι ντομάτες, είναι εξαιρετικά ευέλικτα και μπορούν να συνοδεύσουν κάθε πιάτο αναδεικνύοντας τις γεύσεις. Ιδιαίτερα απλή συνταγή που μπορούμε να φτιάξουμε με κάθε μικρή ποικιλία ντομάτας που βρίσκουμε σε αφθονία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πασπαλισμένα απλά με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, παίρνουμε όλη την ένταση της φυσικής γεύσης, ενώ μπορούμε να δώσουμε ώθηση με διάφορα καρυκεύματα, όπως ένας συνδυασμός σκόρδου, ρίγανης και ξυδιού από κόκκινο κρασί. Μπορούμε να τα σερβίρουμε είτε κρύα είτε ζεστά, μαζί με τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φαγητά. Είναι υπέροχα με χοιρινές μπριζόλες, πουλερικά και χορτοφαγικά πιάτα, αλλά μπαίνουν και στα ζυμαρικά, τις σαλάτες, τις σούπες και τις πίτσες, όπως και οι μεγαλύτερες ψητές ντομάτες.

Δείτε τις συνταγές

Ψητές ντομάτες

Υλικά (για 6 μερίδες)
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. γλυκού ξίδι βαλσάμικο
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
6 μέτριες ντομάτες πομοντόρο
1/4 κουτ.  γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
(προσαρμόζουμε το αλατοπίπερο ανάλογα με την προτίμησή μας)

Διαδικασία (περίπου 30 λεπτά)
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220°C. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το ξύδι και το σκόρδο και το αφήνουμε στην άκρη για να ανακατευτούν οι γεύσεις ενώ ετοιμάζουμε τις ντομάτες. Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση, κατά μήκος. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και τοποθετούμε τις ντομάτες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Περιχύνουμε ομοιόμορφα με ξίδι και λάδι, πασπαλίζουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Αν δεν μας αρέσει ιδιαίτερα το σκόρδο το παραλείπουμε, ή προτιμάμε σκόρδο σε μορφή σκόνης. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν, περίπου 20 με 30 λεπτά.

Tips

  • Τα πομοντόρο και τα ντοματίνια δεν απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία. Εάν χρησιμοποιούμε άλλες ντομάτες, φροντίζουμε να αφαιρέσουμε τα σκληρά κομμάτια του πυρήνα και το κοτσάνι.
  • Μπορούμε να παραλείψουμε εντελώς το ξύδι ή να χρησιμοποιήσουμε κόκκινο κρασί ή παλαιωμένο ξύδι.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκα ψιλοκομμένα, ή αποξηραμένα μυρωδικά πριν το ψήσιμο. Οι κλασικές επιλογές περιλαμβάνουν βασιλικό, ρίγανη, θυμάρι και μαϊντανό.
  • Προσθέτουμε λίγο πιπέρι καγιέν ή τριμμένο κόκκινο πιπέρι για να γίνουν πιο πικάντικες.

Πώς διατηρούνται

Στο ψυγείο: Μόλις κρυώσουν τις βάζουμε σε αεροστεγές δοχείο και τις κρατάμε μέχρι και 4 ημέρες. Για να τις ξαναζεστάνουμε τις βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 200°C.

Στην κατάψυξη: Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε πλαστικό δοχείο αποθήκευση και τοποθετούμε τις ντομάτες σε μια στρώση. Μόλις στερεοποιηθούν τις μεταφέρουμε σε σακούλα ή δοχείο κατάψυξης και τις χρησιμοποιούμε μέσα σε έξι μήνες.

Tips και προτάσεις

Οι ψητές ντομάτες μπορούν να σερβιριστούν ως συνοδευτικό ή να προστεθούν σε άλλα πιάτα για να δώσουν χρώμα και γεύση:

  • Φρυγανίζουμε φέτες ψωμιού και συνοδεύουμε με ψητές ντομάτες, φρέσκο βασιλικό και καρυκεύματα για μια νόστιμη μπρουσκέτα.
  • Φτιάχνουμε ντοματόσουπα με ψητές ντομάτες.
  • Χρησιμοποιούμε ψητές ντομάτες σε σπιτικές σάλτσες ζυμαρικών .
  • Ρίχνουμε θρυμματισμένες ψητές ντομάτες στα ζυμαρικά μας και προσθέτουμε τυρί και καρυκεύματα.
  • Φτιάχνουμε τη δική μας σάλτσα πίτσας.

Ψητά ντοματίνια

Υλικά (για 4 μερίδες)
300 γρ. ντοματίνια
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
(προσαρμόζουμε το αλατοπίπερο ανάλογα με την προτίμησή μας)

Διαδικασία (περίπου 20 λεπτά)
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200°C. Αφαιρούμε τυχόν κοτσάνια και κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και τα τοποθετούμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 15 λεπτά.

Tips

Αν θέλουμε, μπορούμε να μην κόψουμε τα ντοματίνια μας στη μέση και να τα ψήσουμε ολόκληρα, όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να φουσκώσουν και να σκάσουν κατά το ψήσιμο, λερώνοντας το φούρνο. Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ γευστικό, καθώς τα ολόκληρα ντοματίνια θα κρατάνε το μεγαλύτερο μέρος των χυμών τους.

Αν προτιμάμε να κρατήσουμε ολόκληρα τα ντοματίνια μας, τα βάζουμε σε ένα μπολ, ραντίζουμε με λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά και κατόπιν στρώνουμε τα ντοματάκια στο ταψί μαζί με όλα τα άλλα υλικά.

Προτάσεις

Προσθέτουμε ψιλοκομμένο σκόρδο και φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά ή αποξηραμένα. Ο βασιλικός, η μαντζουράνα, η ρίγανη και το θυμάρι ταιριάζουν υπέροχα με τα ντοματίνια και μπορούμε να ολοκληρώσουμε το πιάτο μας με φρέσκο σχοινόπρασο ή μαϊντανό.

Μπορούμε να περιχύσουμε με λίγο κόκκινο κρασί ή βαλσάμικο ξύδι.

Πώς διατηρούνται

Αφήνουμε να κρυώσουν και να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Στο ψυγείο διατηρούνται σε αεροστεγές δοχεία έως και τρεις ημέρες. Στην κατάψυξη διατηρούνται μέχρι και έξι μήνες σε δοχείο ή σακουλάκι τροφίμων, όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχουν την ίδια υφή και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό σε σάλτσες.