Όταν είσαι φοιτητής τη βγάζεις χαλαρά με ό,τι πιο πρόχειρο υπάρχει στο ψυγείο σου, ενώ στις μεγάλες πείνες τα delivery δίνουν και παίρνουν. Εκτός, κι αν είναι η μέρα της μακαρονάδας. Γιατί αυτή, να τα λέμε κι αυτά, χαίρεσαι να τη φτιάχνεις…

Κι εκεί που κάθε τι σπιτικό σου προκαλεί τουλάχιστον αλεργία (εντάξει, εκτός από τα ταπεράκια της μαμάς), νά που όταν έρχονται οι κολλητοί σου ή το έτερον ήμισυ ξεδιπλώνεις όλο το μαγειρικό σου ταλέντο στα ζυμαρικά. Έχεις γίνει άλλωστε σαν γνήσιος Ιταλός εξπέρ στο βράσιμο al dente, γιατί το λασπωμένο, παραβρασμένο μακαρόνι δεν θες ούτε να το σκέφτεσαι και έχεις εντρυφήσει στις σάλτσες με ντομάτα ή κρέμα γάλακτος εναλλακτικά. Ας είναι καλά και το βιβλίο με τις συνταγές που σού ‘δωσε η μάνα σου, όταν αποφάσισες να ξενιτευτείς και να σπουδάσεις.
Όπως και νά ‘χει, πάντως, τό ‘χεις με τις μακαρονάδες. Είναι που είναι και το αγαπημένο σου φαγητό, είναι που είναι και εύκολο, βρίσκεται πάντα στο ντουλάπι σου και δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο και πιο δημοφιλές από μια μακαρονάδα. Διαφωνεί κανείς;

makaronia1

Αρκεί φυσικά να υπάρχουν 5 βασικές προϋποθέσεις:

1. Να έχεις μια μεγάλη κατσαρόλα για να χωράει άνετα μπόλικο νερό για ένα πακέτο μακαρόνια, που άσχετα με το τι λέει το πακέτο, κάνει για 2, μετά βίας 3 άτομα.

2. Να έχεις φροντίσει να γεμίσεις το ντουλάπι σου με πολλά πακέτα σπαγγέτι Νο 6, που είναι το πιο συνηθισμένο, ούτε πολύ λεπτό ούτε πολύ χοντρό, αλλά και με ριγκατόνι για αλλαγή και ό,τι άλλο είδος σου αρέσει.

3. Φρόντισε να έχεις πάντα σε σκιερό μέρος ξερά κρεμμύδια και σκόρδο, ενώ όταν παίρνεις λαχανικά μην ξεχνάς να παίρνεις πιπεριές και ντομάτες. Με αυτά τα συστατικά φτιάχνεις τις πιο νόστιμες σάλτσες. Και μια τριλογία κρέμας γάλακτος στο ψυγείο (στις 3 η μία δώρο) επίσης.

makaronia

4. Καλές οι σπιτικές σάλτσες, αλλά όταν δεν έχεις τα υλικά ή δεν έχεις χρόνο, οι έτοιμες σάλτσες για ζυμαρικά είναι μια όαση στην έρημο. Φρόντισε, λοιπόν, να έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου μια έτοιμη σάλτσα Pesto, που δεν χρειάζεται ούτε καν ζέσταμα και μια σάλτσα ντομάτας, που το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένα ζέσταμα για λίγα λεπτά σε ένα κατσαρολάκι (ή στο φούρνο μικροκυμάτων).

5. Και βέβαια μακαρονάδα χωρίς τυρί δεν γίνεται. Γι’ αυτό φρόντισε πάντα να έχεις τριμμένο τυρί στο ψυγείο, παρμεζάνα ή ό,τι άλλο σου αρέσει, όπως πεκορίνο Αμφιλοχίας, γραβιέρα Κρήτης, μυζήθρα, κλπ.

Τέλος, μην ξεχνάς τρία βασικά πράγματα όταν είναι να βράσεις μακαρόνια:
1. Βάλε μπόλικο νερό και αλάτι σε μια μεγαλούτσικη κατσαρόλα και μόνο όταν κοχλάσει έντονα ρίξε τα μακαρόνια, χωρίς όμως να τα σπάσεις, αν είναι σπαγγέτι.
2. Πρόσθεσε 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για να μην φουσκώσει το νερό και να μην κολλήσουν και ανακάτεψε.
3. Βράστα όσο λέει το πακέτο τους δοκιμάζοντας κατά διαστήματα (αυτή είναι άλλωστε η πιο απολαυστική στιγμή όταν φτιάχνεις μακαρόνια). Συνήθως 6-8 λεπτά για να βγουν al dente.

VIDES-FOURNOY

Bonus μια πανεύκολη συνταγή της Ντίνας Νικολάου

Βίδες φούρνου με σάλτσα ντομάτας, ζαμπόν και διάφορα τυριά