Αποκωδικοποιούμε την πλούσια κουζίνα των Επτανήσων και δημιουργούμε συνταγές με βάση τα ιδιαίτερα, παραδοσιακά προϊόντα της.

Δεν υπάρχει σπιθαμή γης στα Επτάνησα που να μην έχουν αφήσει οι σεισμοί τα χνάρια τους. Μια φύση «ανάστατη», γεμάτη τρομερές αντιθέσεις, από πανύψηλα βράχια κομμένα λες με ένα γιγάντιο μαχαίρι μέχρι ήπιους γήλοφους, όσο φτάνει το μάτι, σπαρμένους με αμπέλια και ελιόδεντρα. Παραλίες μοναδικές σε όλο τον κόσμο με παραμυθένια τιρκουάζ νερά, βλάστηση τόσο πυκνή που ξαφνιάζει και μαζί απόκοσμα άνυδρες εκτάσεις που μυρίζουν θειάφι και σου υπενθυμίζουν διαρκώς την αδιάκοπη λαχτάρα της επτανησιακής γης να αναδημιουργηθεί.

Πύλη της Δύσης προς την Ελλάδα, η Επτάνησος συμπύκνωσε στη γαστρονομική κουλτούρα της τον ευλογημένο πλούτο της γης και των νερών της με τις πανίσχυρες επιρροές της Γαληνοτάτης που εισχώρησε στις κουζίνες των Ιονίων και τους χάρισε αναρίθμητες ιδέες για μαγειρικές με τις θαυμάσιες ντόπιες πρώτες ύλες και την αλέγρα φαντασία των Επτανησίων. Θα πάρετε ένα μεζέ;

Μια κουζίνα σαν περιπέτεια!
Η γη των Επτανήσων είναι ευλογημένη από τη φύση. Η πληθώρα μποστανικών εκπλήσσει: Ντομάτες κάθε είδους, ακόμη και μικροσκοπικές άνυδρες, όπως οι ζακυνθινές μπελουσιώτικες, ντόπιες μπροκολίνες με αφάνταστη νοστιμιά, άγριες αγκινάρες που τις φτιάχνουν παραγιομιστές με ρύζι και σταφίδα, χόρτα ήμερα και άγρια μαγειρεμένα με χίλιους δυο τρόπους, μια σπάνια ποικιλία οπωροφόρων, από ροδάκινα και εσπεριδοειδή μέχρι εξωτικούς λωτούς, και από μια καταπληκτική ποικιλία ενδημικών ποικιλιών αμπελιών για τα περίφημα κρασιά της μέχρι τα εκατομμύρια ρίζες ελιόδεντρα για το θαυμαστό λάδι. Μέσα σε αυτά και η πεντανόστιμη ζακυνθινή ΠΟΠ σταφίδα που εξάγεται σχεδόν εξολοκλήρου στην Αγγλία για τις χριστουγεννιάτικες πουτίγκες της.

Οι Βενετοί κληροδότησαν στους ντόπιους την τεχνογνωσία για μερικά σπάνια αλλαντικά που φτιάχνονται όμως μόνο με κρέας από τις σπάνιες εκλεκτές ράτσες ντόπιων ζώων: Το «ευγενές» νούμπουλο της Κέρκυρας, το υπέροχο σαλάμι αέρος της Λευκάδας και το άγνωστο ζακυνθινό, πιπεράτο χοιρομέρι. Η ορεινή φύση των Επτανήσων ξαφνιάζει εξίσου και σε αυτήν οφείλεται μια ακμάζουσα -ακόμη- κτηνοτροφία, που χαρίζει στην ελληνική γαστρονομία το ευωδιαστό κερκυραϊκό αγελαδινό βούτυρο, το ρωμαλέο ζακυνθινό λαδοτύρι για μερακλήδες, την αλοιφωτή πρέτζα που τιμούν οι Ζακυθινοί στη «ριγανάδα» τους και μια από τις κορυφαίες φέτες στην Ελλάδα, αυτήν της Κεφαλονιάς, που τόσο παράλογα εξαιρέθηκε από τους καταλόγους της επίσημης φέτας. Πίτες δεν θα συναντήσει πολλές ο επισκέπτης, αλλά όσες δοκιμάσει θα του μείνουν αξέχαστες, σαν την κεφαλονίτικη κρεατόπιτα.

Ο τουρισμός δεν έσβησε την πρωτογενή παραγωγή στα Επτάνησα κι έτσι η κουζίνα είναι κυρίως αγροτική, γεμάτη λαχανικά, όσπρια και δημητριακά. Πιάτα σαλτσάτα, με πικάντικες νότες από τα περίφημα σπετσερικά, μπαχαρικά δηλαδή, καθώς και ψάρια και θαλασσινά κάθε είδους. Και μη φύγετε από τα Ιόνια Νησιά δίχως να σκαρφαλώσετε στα ορεινά χωριά της Ζακύνθου για να δοκιμάσετε το φημισμένο προζυμένιο της ψωμί, καμωμένο από πανάρχαιες ποικιλίες ντόπιου ορεινού σταριού και βρόχινο νερό!

5 συνταγές με έμπνευση από τα Επτάνησα:

Τάρτα με κολοκύθα και νούμπουλο Κέρκυρας

Μπακαλιαράκια σαβόρο

Μπραντάδα

Ζακυνθινά παξιμάδια με μάντολες κόκκινες Κεφαλονιάς

Γλύκισμα ψυγείου με μαντολάτο και φρυγανιές

Το άρθρο της εβδομάδας