Από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος ενάντια στην Ουκρανία, όλος ο κόσμος προσπαθεί να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον κόσμο που φεύγει από την πατρίδα του και αναζητά καταφύγιο κάπου αλλού, οπουδήποτε…
Πρώτο μέλημα των νέων προσφύγων είναι να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό για εκείνους και τα παιδιά τους. Γι αυτό και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανά τον κόσμο έλαβαν εξ αρχής δράση, μαζεύοντας τρόφιμα. Πέρα από αυτό όμως, στήθηκαν κοινωνικές κουζίνες ειδικά στην γείτονα χώρα, την Πολωνία για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες σίτισης του κόσμου.
Πιο συγκεκριμένα, τα πολωνικά εστιατόρια ανέλαβαν εξ αρχής δράσεις στήριξης, είτε μαγειρεύοντας για τον κόσμο, είτε συμμετέχοντας σε καμπάνιες, όπως για παράδειγμα το #cookforukraine, που αποτελεί μια διεθνή ευαισθητοποίηση για τα παιδιά και τις οικογένειες της Ουκρανίας.

Μια πιο άμεση και πρακτική βοήθεια έχει αναλάβει η ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen . Μέλη της έχουν εγκατασταθεί στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και μαγειρεύουν σε καθημερινή βάση για τους πρόσφυγες. Τη δράση εκεί έχουν αναλάβει 2 Ουκρανοί, μόνιμοι κάτοικοι Πολωνίας, οι οποίοι, πέρα από φαγητό, προσφέρουν και έναν μικρό χώρο προσωρινής φιλοξενίας για τους ανθρώπους που περνάνε τα σύνορα.
H World Central Kitchen βρίσκεται και στην Οδησσό, στο πλευρό όσων πολεμούν εκεί τα ρωσικά στρατεύματα. Εκεί συνεργάζεται με τον σεφ Aleksander Yourz του Yourz Space Bistro και μαγειρεύει τόσο για τον κόσμο που μένει εκεί όσο και για τους στρατιώτες που πολεμούν. Στόχος της φιλανθρωπικής κουζίνας είναι να αναλάβει δράσεις και σε άλλες γειτονικές χώρες με την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η οργάνωση Bakers Against racism, η οποία ξεκίνησε το hashtag #bakeforukraine, με το οποίο καλεί τους φούρνους από όλον τον κόσμο να συμμετέχουν στη δράση και να φτιάξουν ψωμί και γλυκά για την Ουκρανία. Συνθημά τους: Make cakes, not war: Κάντε κέικ και όχι πόλεμο!

Στην Ελλάδα, όλοι οι δήμοι μαζεύουν τρόφιμα και κουβέρτες. Ο ανθρωπιστικός σύλλογος Ο Άλλος Ανθρωπος -πάντα παρών σε όλα τα προβλήματα και τις ανάγκες του κόσμου- ταξιδεύει προς την Ουκρανία στις 15/03-22/03. Η αποστολή θα μείνει στη Ρουμανία, μαζί με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και θα δράσει από εκεί.  Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα συμμετέχετε στα social media του συλλόγου:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by O Allos Anthropos (@oallosanthropos)

Δείτε επίσης:
Tέλεια πατατοσαλάτα από την Ουκρανία με 4 υλικά

«Ο Άλλος Άνθρωπος» μαγειρεύει για όσους πεινούν χωρίς να ζητά πιστοποιητικά πείνας

#CookForUkraine: Διεθνής καμπάνια ευαισθητοποίησης μέσω της μαγειρικής