Η Εύα Μονοχάρη λύνει τον γευστικό γρίφο της νηστείας, με πίτες που κλείνουν μέσα τους τα ολόφρεσκα του Απριλίου κάνοντας τις μέρες της Σαρακοστής πιο νόστιμες από ποτέ.

Πίτα με αγκινάρες και καρότα
2 ΩΡΕΣ • ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 8-9 ΑΤΟΜΑ

Υλικά

6 φύλλα χωριάτικα
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για τη γέμιση
500 γρ. αγκινάρες καθαρισμένες
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
100 ml χυμό πορτοκαλιού
4 καρότα, τριμμένα
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
50 γρ. ρύζι καρολίνα
10 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
σουσάμι για το ψήσιμο, προαιρετικά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τις αγκινάρες με το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι, πιπέρι, 200 ml νερό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Μόλις μαλακώσουν αποσύρουμε και με ένα πιρούνι λιώνουμε τις αγκινάρες, προσθέτουμε τα καρότα, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί δ. 30 εκ. και στρώνουμε τα 4 πρώτα φύλλα, τα οποία πρώτα ραντίζουμε με ελαιόλαδο ένα-ένα. Απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε επίσης ένα-ένα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 200°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο και στη χαμηλή θέση για 60-70 λεπτά. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 30 λεπτά προτού σερβίρουμε.

Ανοιχτή κρεμμυδόπιτα
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 50΄ • ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 8-9 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

Για τη ζύμη των φύλλων
180 γρ. αλεύρι δυνατό
20 ml έ.π. ελαιόλαδο
70 ml νερό
1 κ.γ. ξίδι από κόκκινο κρασί
½ κ.γ. αλάτι
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση
1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κρέμα μπαλσάμικο
1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
½ κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
1/3 κ.γ. κύμινο σκόνη
½ κ.γ. μπούκοβο καυτερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Διαδικασία

Ζύμη: Ζυμώνουμε σε μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Γέμιση: Σε ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρουμε και αμέσως προσθέτουμε την κρέμα μπαλσάμικο, τα μυρωδικά, το κύμινο, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη και ανοίγουμε τα φύλλα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, πασπαλίζουμε τα ζυμαράκια με αρκετό νισεστέ και με τον πλάστη ανοίγουμε 2 φύλλα για ένα ταψί 24 εκ. Στρώνουμε στο ταψί τα δύο φύλλα, τα οποία ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Απλώνουμε τη γέμιση των κρεμμυδιών και κλείνουμε τα φύλλα προς το κέντρο, το οποίο όμως αφήνουμε ανοιχτό.

Λαδώνουμε την υπόλοιπη επιφάνεια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στη χαμηλή θέση του φούρνου για 50-60 λεπτά. Σερβίρουμε την κρεμμυδόπιτα με κρέμα μπαλσάμικο και φύλλα δυόσμου.

Γλυκιά στριφτή ταχινόπιτα
1 ΩΡΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 8 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

250 γρ. καστανή ζάχαρη
1½ κ.γ. κανέλα, σκόνη
½ κ.γ. γαρίφαλο, σκόνη
50 γρ. παξιμάδι τριμμένο
500 γρ. ταχίνι
50 ml σησαμέλαιο ή έ.π. ελαιόλαδο
6 φύλλα κρούστας

Για το σερβίρισμα
άχνη ζάχαρη
κανέλα

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και το τριμμένο παξιμάδι και σε ένα άλλο μπολ το ταχίνι με τα 30 ml από το σησαμέλαιο. Ανοίγουμε τα φύλλα και σε κάθε φύλλο ρίχνουμε με ένα κουτάλι διάσπαρτα το ταχίνι και πασπαλίζουμε με 3-4 κουταλιές από το μείγμα της ζάχαρης σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Τυλίγουμε κάθε φύλλο σε ρολό και τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού τα ρολά σε σχήμα σαλίγκαρου, ξεκινώντας από τη μέση. Αλείφουμε την ταχινόπιτα με το υπόλοιπο σησαμέλαιο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 35 λεπτά στους 180°C. Μόλις κρυώσει την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

Λαδένια με πελτέ και ξερή ρίγανη
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 10΄ + 75΄ ΑΝΑΜΟΝΗ • ΕΥΚΟΛΟ• ΓΙΑ 8-9 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

Για τη ζύμη
10 γρ. μαγιά νωπή
1 κ.γ. ζάχαρη
320 ml νερό
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. αλεύρι σκληρό
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση
200 γρ. ντοματοπελτέ
50 ml νερό
80 ml. έ.π. ελαιόλαδο
1½ κ.γ. αποξηραμένη ρίγανη
3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Ζύμη: Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 100 ml από το νερό, το οποίο έχουμε ζεστάνει, και αναμειγνύουμε με 2 κ.σ. από το αλεύρι. Βάζουμε τα άλευρα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε για 5 λεπτά και αφήνουμε τη ζύμη, σκεπασμένη, σε ζεστό σημείο (χωρίς ρεύματα αέρα) για 1 ώρα. Λαδώνουμε ένα ταψί 38-40 εκ., βάζουμε μέσα τη ζύμη, ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο και την ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας.

Γέμιση: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον ντοματοπελτέ με το νερό και τα 20 ml ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Απλώνουμε όλο το μείγμα στην επιφάνεια της ζύμης, σκορπίζουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη λαδένια για 15 λεπτά σε ζεστό σημείο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στη χαμηλή θέση του φούρνου για 45-50 λεπτά.

Χταποδόπιτα
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 15΄ + 60΄ ΑΝΑΜΟΝΗ • ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ• ΓΙΑ 8 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

Για τα φύλλα
350 γρ. αλεύρι δυνατό
30 ml έ.π. ελαιόλαδο
140 ml νερό
1 κ.σ. ξίδι
1 κ.γ. αλάτι
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση
1.200 γρ. χταπόδι φρέσκο
2 κ.σ. ξίδι
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
150 γρ. σάλτσα ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλα
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνη
1 πορτοκαλόφλουδα
1 μικρό ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαντζουράνα αποξηραμένη
100 γρ. ρύζι καρολίνα
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Διαδικασία

Ζύμη: Ζυμώνουμε σε μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Γέμιση: Βάζουμε το χταπόδι με το ξίδι σε μια κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά και να μαλακώσει. Κατόπιν το ψιλοκόβουμε και το σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μαζί με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, 200 ml νερό, τα μπαχαρικά, τη δάφνη, τη φλούδα, αλάτι και πιπέρι, σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τον μάραθο, τη μαντζουράνα και το ρύζι.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη, πασπαλίζουμε τα ζυμαράκια με αρκετό νισεστέ και με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα για ταψί δ. 30 εκ. Σε καλά λαδωμένο ταψί απλώνουμε τα 3 φύλλα, τα οποία ένα-ένα τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, τα οποία δεν ξεχνάμε να ραντίσουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά στους 180°C στη χαμηλή θέση του
φούρνου και σερβίρουμε ζεστή.

Σεφουκλωτή
2 ΩΡΕΣ + 60΄ ΑΝΑΜΟΝΗ • ΓΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ • ΓΙΑ 12 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

Για τα φύλλα
350 γρ. αλεύρι δυνατό
40 ml έ.π. ελαιόλαδο
120 ml νερό
1 κ.σ. ξίδι
1 κ.γ. αλάτι
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
30 ml έ.π. ελαιόλαδο
600 γρ. σέσκουλα, καθαρισμένα, χοντροκομμένα
500 γρ. σπανάκια και μυρωδικά χόρτα, καθαρισμένα, χοντροκομμένα
1 μικρό ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
100 γρ. σταφίδες
100 γρ. ρύζι καρολίνα
αλάτι, πιπέρι
μέλι ανθέων για το σερβιρίσμα
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Διαδικασία

Ζύμη: Ζυμώνουμε σε μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο για 2 λεπτά να ξανθύνουν, προσθέτουμε όλα τα χόρτα, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και να πιούν σχεδόν όλα τα υγρά τους. Τέλος προσθέτουμε τον μάραθο, τον μαϊντανό, τις σταφίδες και το ρύζι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη, πασπαλίζουμε τα ζυμαράκια με αρκετό νισεστέ και με τον πλάστη ανοίγουμε 4 φύλλα για ταψί δ. 30 εκ. Σε καλά λαδωμένο ταψί απλώνουμε τα 2 φύλλα, τα οποία ραντίζουμε ένα-ένα με ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία δεν ξεχνάμε να ραντίσουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε την πίτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 70-80 λεπτά στους 180°C. Σερβίρουμε τη σεφλουκωτή σκέτη ή περιχυμένη με μέλι.

Νόστιμα tips
* Η γέμιση μπορεί να πάρει και 1-2 πράσα ψιλοκομμένα.
* Μπορούμε να φτιάξουμε την πίτα και με δύο φύλλα, πιο χοντρά, ένα πάνω και ένα κάτω.

Δείτε επίσης:

Πελεμέτσια, γιαγλία και τιρλία: Οι πίτες του Πόντου

Οι χωριάτικες πίτες της Ρούμελης

Οι πίτες που αγαπούν τη φέτα