Ετοιμάζουμε σαλάτες με ολόφρεσκα προϊόντα εποχής και αρωματικά dressings ή με τα βαμμένα αυγά του τσουγκρίσματος, που ισορροπούν άψογα τη λιπαρότητα του παραδοσιακού οβελία.

Σαλάτα με αγκινάρες τουρσί και σος ταχινιού

20 λεπτά | Για 4 άτομα

Υλικά
500 γρ. αγκινάρες τουρσί
100 γρ. ραπανάκια
2 μεγάλες ντομάτες
1 αγγούρι2 αβοκάντο
1 μεγάλο κρεμμύδι
80 γρ. αμύγδαλα φιλέ
200 γρ. ρόκα

Για τη σος
2 κουτ. σούπας ταχίνι πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μηλόξιδο

Εκτέλεση
Σος: Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε στην άκρη.

Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα μας τα λαχανικά. Κόβουμε τις αγκινάρες και τα ραπανάκια στα 2 ή στα 4 ανάλογα το μέγεθος, τις ντομάτες, το αγγούρι και το αβοκάντο σε μικρά καρέ και το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.

Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγά-λο μπολ, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα αμύγδαλα ελαφρώς καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι και περιχύνουμε με τη σος ταχινιού.

Σερβίρουμε αμέσως σε μια μεγάλη σαλατιέρα.

Πασχαλινή αυγοσαλάτα

25 λεπτά| Για 4 άτομα

Υλικά
12 βαμμένα βρασμένα αυγά
4 κλωνάρια σέλερι, σε κυβάκια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
80 γρ. αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
2 καρότα, χοντροτριμμένα
90 γρ. κάππαρη, ψιλοκομμένη
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
120 γρ. μαγιονέζα
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα αυγά και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα και προσθέτουμε το σέλερι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αγγουράκια τουρσί, τα καρότα και την κάππαρη.

Αλατίζουμε και τρίβουμε μπόλικο φρέσκο πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε άνηθο, μαϊντανό και τη μαγιονέζα. Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν οι γεύσεις.

Σερβίρουμε την αυγοσαλάτα με ψητό αρνί ή κοκορέτσι ή όποιο ψητό κρέας μάς αρέσει.

Άγρια σπαράγγια με λιαστή ντομάτα και σος σκόρδου

35 λεπτά| Για 4 άτομα

Υλικά
600 γρ. άγρια σπαράγγια ή πράσινα καλλιεργημένα
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 γρ. λιαστές ντομάτες, σε κομματάκια
3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για τη σος σκόρδου
6 σκελίδες σκόρδου
χυμό από ½ λεμόνι
1 αυγό
3/4 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
1/4 κουτ. γλυκού τσίλι, σκόνη
1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Σος σκόρδου: Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις ψήνουμε σε ένα ταψάκι σε προθερ-μασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 15 ́.

Σε μια ψηλή κανάτα ρίχνουμε το ψημένο σκόρδο μαζί με τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε με ραβδο-μπλέντερ ή σε μούλτι. Προσθέτουμε το αυγό και τη μουστάρδα, το τσίλι, αλάτι και ελάχιστο πιπέρι και χτυπάμε διαρκώς. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε συνεχή λεπτή ροή χτυπώντας διαρκώς για να αποκτήσει το μείγμα υφή μαγιονέζας. Τη διατηρούμε στο ψυγείο.

Σπάμε τα σπαράγγια στο κάτω μέρος πετώντας τα σκληρά κοτσάνια. Διαχωρίζουμε το τρυφερό μέρος ή αλλιώς τις μύτες, λυγίζοντας τα σπαράγγια ένα-ένα με το χέρι μέχρι εκεί που κόβονται από μόνα τους.

Τοποθετούμε τις μύτες σπαραγγιών σε ένα μεγάλο μπολ και τις πλένουμε καλά με κρύο νερό. Τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει και τις ζεματάμε για 2 ́-3 ́ να βγάλουν την πικράδα τους. Τις σουρώνουμε.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα σπαράγγια για 5 ́ μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα αλατοπιπερώνουμε. Τα σπαράγγια πρέπει να παραμείνουν ελαφρώς τραγανά.

Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, ανακατεύ-ουμε και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σος σκόρδου και γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Πλιγούρι με σπανάκι, μυρωδικά, αγγούρι φρέσκο και τουρσί

35 λεπτά | Για 4 άτομα

Υλικά
1 φλιτζ. πλιγούρι (σπασμένο σιτάρι)
3 φλιτζ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 φλιτζ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
100 γρ. φύλλα σπανάκι, ψιλοκομμένα
1 μέτριο αγγούρι, χωρίς τους σπόρους, σε κύβους
150 γρ. αγγουράκι τουρσί, σε φετούλες
250 γρ. ντοματίνια πολύχρωμα, κομμένα στη μέση
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
150 γρ. καλαμπόκι από κονσέρβα, στραγγισμένο
1 πορτοκάλι, σε κύβους
1/4 φλιτζ. χυμό λεμονιού
1/4 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι, καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγανάκι
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Τοποθετούμε το πλιγούρι σε ένα μπολ, ρίχνουμε και καυτό νερό τόσο όσο να καλυφθεί. Καλύπτουμε το μπολ με μεβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 40 ́-50 ́ (ανάλογα με τις οδηγίες στη συσκευασία).

Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε μια σαλατιέρα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον να αναμειχθούν οι γεύσεις. Λίγο πριν σερβίρουμε την ανακατεύουμε ξανά.

Βρούβες με αρωματικά και σος ξινόγαλο

35 λεπτά | Για 4 άτομα

Υλικά
1 κιλό βρούβες
2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
αλάτι

Για τη σος ξινόγαλο
200 ml ξινόγαλο
2 κουτ. σούπας μαγιονέζα
½ λεμόνι
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε ένα-ένα τα χόρτα να φύγουν τα χώματα. Τα ξεπλένουμε με νερό όλα μαζί 3-4 φορές σε μια μεγάλη λεκάνη.

Στο μεταξύ σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό σε δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε τα χόρτα μέσα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Με μια τρυπητή κουτάλα τα πιέζουμε κάθε τόσο προς τα μέσα. Αλατίζουμε. Σε 10 ́-12 ́ είναι έτοιμα. Τα σουρώνουμε και τα διατηρούμε χλιαρά.

Σος ξινόγαλο: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά με 1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά ξανά.

Σερβίρουμε τα χόρτα σε μια πιατέλα, προσθέτουμε τα αρωματικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, περιχύνουμε με τη σος και σερβίρουμε.

Αλμυρό τσίζκεϊκ με ζελέ ντομάτας

1 ώρα | Για 10 άτομα

Υλικά
100 γρ. κατίκι Δομοκού
100 γρ. φέτα, τριμμένη
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
10 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
500 γρ. ντομάτες κονκασέ
1 κόκκινη πιπεριά
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
6 μεγάλα φύλλα ζελατίνης
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη βάση
4 μεγάλους ντάκους κρίθινους, ψιλοθρυμματισμένους στο μπλέντερ
2 κουτ. σούπας καρύδια, χοντροτριμμένα
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση
Βάση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο παξιμάδι με το καρύδι, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.

Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το κατίκι, με τη φέτα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, την κρέμα γάλακτος, τα φύλλα του βασιλικού και αλατοπιπερώνουμε.

Παίρνουμε ένα μεγάλο τσέρκι για τσιζκέικ (ή 6-8 μικρά) και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Φτιάχνουμε στη βάση ένα στρώμα πάχους 2-3 εκ. από το μείγμα του παξιμαδιού και το πιέζουμε ελαφρά να καθίσει. Από πάνω στρώνουμε το μείγμα των τυριών και βάζουμε στο ψυγείο για 30 ́ για να παγώσει και να σφίξει.

Πολτοποιούμε στο μούλτι τις ντομάτες κονκασέ μαζί με την πιπεριά, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια μικρή κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό.

Παράλληλα σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε τις ζελατίνες για να μαλακώσουν. Τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την ντομάτα και ανακατεύουμε καλά.

Μόλις το μείγμα κρυώσει ελαφρώς περιχύνουμε πάνω από το τσιζκέικ. To αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες πριν σερβίρουμε για να πήξει το ζελέ.

STYLING:Κ. ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: STUDIOM

 

Δείτε επίσης:

Ένα λαμπρόψωμο και τέσσερα συνοδευτικά για το πασχαλινό μενού

Το τυρί στο πασχαλινό τραπέζι

Το αρνί χωρίς τη σούβλα: Πασχαλινές ιδέες για αρνάκι στο φούρνο ή στην κατσαρόλα