Το Olivemagazine.gr πραγματοποίησε με οδηγό τη Lidl Hellas μια οινική περιήγηση στα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε. στο Μαρκόπουλο Αττικής, τους αμπελώνες και τις μονάδες εμφιάλωσης της Cavino Οινοποιίας Ποτοποιίας Α.Ε. στο Αίγιο αλλά και το κτήμα του Μεγάλου Σπηλαίου. Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο γνωριμίας με τα ποιοτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα που φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων της Lidl Hellas.

Στα ράφια της Cavino φιγουράρει ποικιλία κρασιών που βρίσκουμε στα καταστήματα της Lidl Hellas (πάνω). Οινικά ταιριάσματα με ελληνικά τυριά (κάτω).

Στο οινικό οδοιπορικό μας δοκιμάσαμε αρκετές επιλογές συνοδεία ελληνικών τυριών που βρίσκουμε επίσης στα καταστήματα της εταιρείας. Είναι άξιο μνείας το γεγονός ότι στα καταστήματα της εταιρείας βρίσκουμε 53 κρασιά από τα οποία τα 35 είναι ελληνικής παραγωγής. Συστηθήκαμε λοιπόν με μερικά από αυτά που εμφιαλώνονται για λογαριασμό της Lidl Ελλάς γνωρίζοντας από κοντά τα στάδια της εμφιάλωσης. Στο πλαίσιο της οινογνωσίας δοκιμάσαμε και 8 νέους κωδικούς από τοπικά παραδοσιακά τυριά (Αρσενικό Νάξου, Γραβιέρα Ίου, Γραβιέρα Κρήτης με τρούφα, Λαδοτύρι ΠΟΠ Μυτιλήνης, Μετσοβόνε, Σαν Μιχάλη ΠΟΠ Σύρου, Σφέλα ΠΟΠ Μεσσηνίας και Τουλουμοτύρι Καρύστου), τα οποία πρόκειται να διατεθούν την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου σε όλο το δίκτυο καταστημάτων της εταιρίας. Η οινική τους παρέα ήταν ιδανική αφού για κάθε τυρί υπήρχε και το ιδανικό οινικό ταίρι. Σημειώνεται ότι η στρατηγική συνεργασία της εταιρίας με τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων μετρά 20 χρόνια, ενώ με την Cavino 12 καταγράφοντας σταθερά ανοδική πορεία.


Τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε. στο Μαρκόπουλο Αττικής (πάνω) και παροπλισμένη παλιά δεξαμενή κρασιού (κάτω)

Η δύναμη του ελληνικού τερουάρ
Μέσω των συνεργασιών με Έλληνες οινοπαραγωγούς αρκετά ελληνικά κρασιά βρίσκονται μόνιμα στα ράφια των καταστημάτων Lidl Κύπρου, ενώ μέσω των ελληνικών εβδομάδων στο δίκτυο της Lidl ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη. Τους τελευταίους 12 μήνες η Lidl Ελλάς έχει απορροφήσει περισσότερες από 8.100.000 φιάλες από τους 5 Έλληνες προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεται σε μόνιμη βάση. Για τη διασφάλιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών στα κρασιά της, πραγματοποιεί αυστηρούς οργανοληπτικούς ελέγχους στο εξειδικευμένο οινολογικό εργαστήριο της Cadmion. Όλα τα παραπάνω ήταν λεπτομέρειες που μάς επισημάνθηκαν αναλυτικά καθ όλη τη διάρκεια της γνωριμίας μας με μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ποικιλίες του ελληνικού τερουάρ.


Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις εμφιάλωσης στα Ελληνικά Κελάρια Οίνων.

«Μαζί μεγαλώνουμε το ελληνικό κρασί»
Η ξενάγησή μας ξεκίνησε από τα «Ελληνικά Κελάρια Οίνων» όπου ο κος Τόμας Κούνστμαν, διευθυντής εξαγωγών της επιχείρησης, μάς μίλησε για τα πρώτα χρόνια δημιουργίας και εξέλιξής της κάνοντας ειδικές αναφορές στις εξαγωγές που σήμερα πραγματοποιούνται σε 27 χώρες. Η Γερμανία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Μ. Βρετανία, ακόμα και τα Κανάρια Νησιά συμπεριλαμβάνονται ανάμεσά τους ενώ από το 2020 θα πραγματοποιούνται εξαγωγές και στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι σημαντικό κομμάτι των εξαγωγών πραγματοποιείται μέσω της Lidl Hellas για λογαριασμό της οποίας ετησίως εμφιαλώνουν περίπου 2.5 εκατομ. φιαλες οι οποίες διανέμονται σε καταστήματα της εταιρείας εντός και εκτός Ελλάδας: «Μαζί μεγαλώνουμε το ελληνικό κρασί ανά τον κόσμο», επισήμανε ο κος Κούντσμαν. Μετά από την ξενάγησή μας στους χώρους εμφιάλωσης και αποθήκευσης των κρασιών δοκιμάσαμε κρασιά από μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ποικιλίες της Ελλάδας όπως Ασύρτικο Στερεάς Ελλάδος, Μοσχοφίλερο Μαντινείας, Αγιωργίτικο Νεμέας, γλυκό κρασί Σάμος Π.Ο.Π από Μοσχάτο Σάμου κ.ά τα οποία βρίσκουμε στα ράφια των καταστημάτων της Lidl Hellas σε εξαιρετικές τιμές. «Στόχος μας είναι να ξεφύγουμε από τη λογική του ότι ένα καλό κρασί πρέπει να είναι πολύ ακριβό», επισήμαναν από τη Lidl τονίζοντας ότι στο κυριακάτικο ή το γιορτινό τραπέζι τα παραπάνω «value for money» κρασιά στέκονται περισσότερο από απλά αξιοπρεπώς.

Το Κτήμα ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ βρίσκεται σ’ ένα µοναδικό terroir της αµπελουργικής περιοχής της Αιγιάλειας, στα 800 µέτρα υψόµετρο μέσα στο φαράγγι των Καλαβρύτων.

Επόμενος σταθμός μας ήταν οι εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών του Cavino στο Αίγιο, οινοποιείου που ιδρύθηκε το 1958 από τους Κωνσταντίνο Αναστασίου και Ιωάννη ∆ούσκα. Η Cavino αξιοποιεί κατά κύριο λόγο τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών όπως ο Ροδίτης, το Λαγόρθι, ο Σιδερίτης, το Αγιωργίτικο, το Μαύρο Καλαβρυτινό και η Μαυροδάφνη αλλά και πιο σπάνιες γηγενείς ποικιλίες όπως η Βολίτσα. Ωστόσο στην περιοχή καλλιεργούνται µε µεγάλη επιτυχία και διεθνείς ποικιλίες όπως το Sauvignon blanc, το Chardonnay, το Riesling, το Merlot, το Syrah και το Cabernet Sauvignon. Για λογαριασμό της Lidl, η Cavino παράγει ετησίως περίπουτις 2,8 εκατ. φιάλες, από τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος διατίθεται στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο εξάγεται στο εξωτερικό. Σειρά στην ξενάγησή μας είχε το Κτήμα ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ µε έναν αµπελώνα 100 στρεµµάτων που δίνει στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού µοναδικά κρασιά υψηλής ποιότητας από τον αµπελώνα του Μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου (Grand Cave). Ο αµπελώνας βρίσκεται σ’ ένα µοναδικό terroir της αµπελουργικής περιοχής της Αιγιάλειας, στα 800 µέτρα υψόµετρο μέσα στο φαράγγι των Καλαβρύτων.

Οι επετειακές «Είκοσι Ιστορίες» είναι μια όμορφη και πρωτότυπη σειρά που δημιουργήθηκε για τον εορτασμό των 20 ετών της Lidl Hellas.

Οι συλλεκτικές επετειακές «Είκοσι Ιστορίες»
Λίγο πριν ολοκληρώσουμε το ταξίδι μας είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη νέα επετειακή σειρά της Lidl «Είκοσι Ιστορίες», που δημιουργήθηκε από ποικιλίες Merlot και Syrah. Πρόκειται για κρασί από αμπελοτόπια της περιοχής του Βοραϊκού, που έχει ωριμάσει για ένα χρόνο σε βαρέλια από ξύλο γαλλικής βελανιδιάς, ισορροπημένο, πυκνό και με ωραία οξύτητα. Οι «Είκοσι Ιστορίες» αντιπροσωπεύουν τις δύο δεκαετίες της Lidl στην Ελλάδα και αφηγούνται 20 διαφορετικές ενδιαφέρουσες και ευφάνταστες ιστορίες, μία σε κάθε ετικέτα. Όπως μάς επισήμαναν, πρόκειται για ένα πρωτότυπο concept που όμοιό του δεν υπάρχει στην ελληνική ή ξένη αγορά.

Φωτογραφίες: Ελευθερία Βασιλειάδη

Δείτε επίσης
Ξενάγηση στη Ζαγορά, την «πόλη του μήλου»