Το miso αποτελεί σήμερα ένα από τα υλικά-τάσεις στη γαστρονομία, ωστόσο, πόσα ξέρουμε γι’ αυτό;

Πώς γίνεται το miso;
Το miso είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό καρύκευμα. Συνήθως προέρχεται από σόγια ή/και από άλλα
όσπρια, τα οποία υφίστανται ζύμωση από τον μύκητα koji.

Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη. Πώς ξέρω τι να αγοράσω;
Υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες αυτής της ιαπωνικής πάστας σόγιας. Ωστόσο, αν μπορούσαμε να έχουμε έναν γενικό κανόνα θα λέγαμε ότι το βαθύτερο χρώμα ισοδυναμεί με την πιο έντονη γεύση. Αναζητήστε μη παστεριωμένο οργανικό miso και προσπαθείστε να αποφύγετε τα πρόσθετα συστατικά. Τα μόνα συστατικά που πρέπει να έχει είναι σόγια, koji, δημητριακά, αλάτι και νερό.

Και κάτι ακόμη…
Ο συντομότερος τρόπος για να κατανοήσουμε τον ευρύ κόσμο του miso είναι να το χωρίσουμε σε δύο μεγάλα στρατόπεδα. Το ελαφρύ miso, όπως το shiro miso, είναι ανοιχτόχρωμο, με σχετικά μικρό χρόνο ζύμωσης. Είναι γλυκό και απαλό και ιδανικό σε σάλτσες. Το σκουρόχρωμο miso (όπως απλά το miso, δηλαδή) έχει μεγαλύτερο χρόνο ζύμωσης και υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι και έτσι είναι πιο πλούσιο και πιο έντονο, ως προς τη γεύση του. Χρησιμοποιείται συνήθως σε φαγητά φούρνου και σε μαγειρευτά.

Πού το αποθηκεύω;
Φυλάσσεται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.

Τι κάνω με αυτό;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κουτ. σουπας miso για να νοστιμίσετε μαρινάδες, πέστο, σάλτσες σαλάτας, τηγανητές πατάτες, μαγιονέζα ή λαχανικά.

Πρόταση για dressing σαλάτας με miso
6 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού, 6 κουταλιές της σούπας ταχίνι, 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 2 κουτ. της σούπας λευκό ή κίτρινο miso, 2 κουτ. γλυκού σιρόπι σφενδάμου, 1⁄2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού, 1⁄2 κουτ. του γλυκού σκόνη σκόρδου και 1⁄2 φλιτζάνι νερό. Τα βάζουμε όλα σε ένα μπλέντερ και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Εxtra συμβουλή: Το miso συνδυάζεται ιδανικά με ξηρούς καρπούς και καραμέλα. Ακόμη, ταιριάζει υπέροχα σε brownies, ντόνατ και μπισκότα αμυγδάλου.

Δείτε επίσης:
Μα τι είναι επιτέλους τα gyoza;

7 tips για να φτιάξεις νόστιμο ramen στο σπίτι

Γιαπωνέζικα pancakes: η συνταγή για τα πιο αφράτα και λαχταριστά pancakes