Αντί να ψάχνετε πού θα δειπνήσετε του Αγίου Βαλεντίνου, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα μενού για δυο στο σπίτι, με ορεκτικό, κυρίως και φυσικά ένα γλυκό. Επιλέξτε ένα καλό κρασί για την περίσταση και είναι σίγουρο ότι θα περάσετε πολύ όμορφα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Δείτε το μενού για δυο που σας προτείνουμε:

Για ορεκτικό: Ψητά παντζάρια σαλάτα με μπουράτα
40 λεπτά + Αναμονή| Εύκολο ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά
500 γρ. παντζάρια χωρίς φλούδα, σε κυβάκια 2 εκ.
ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού μέλι ανθέων
1 κουτ. γλυκού φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2 κουτ. γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
2 μπάλες μπουράτα ή μοτσαρέλα
μερικά φυλλαράκια ρόκα
αλάτι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βάζουμε τα παντζάρια σε ένα πυρίμαχο ταψί ανακατεμένα με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι και τα ψήνουμε για 40΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις κρυώσουν εκτός φούρνου, τα περιχύνουμε με το μέλι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ξίδι, ελαιόλαδο και αλάτι, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Για να σερβίρουμε, κόβουμε την μπουράτα ή τη μοτσαρέλα σε κομμάτια και τα βάζουμε στο κέντρο ενός μεγάλου πιάτου. Ρίχνουμε τα παντζάρια και γαρνίρουμε με φύλλα ρόκας. Αλατίζουμε λίγο επιπλέον αν θέλουμε.

Σημείωση
Η μπουράτα (burrata) είναι ένα φρέσκο τυρί από την Ιταλία που στη γλώσσα τους σημαίνει «βουτυρωμένος». Παράγεται από γάλα βούβαλου ή/και αγελαδινό, πυτιά και κρέμα γάλακτος. Στην ουσία πρόκειται για μοτσαρέλα με πλούσια βουτυράτη γεύση και μαλακό, υγρό εσωτερικό, που αποτελείται από μοτσαρέλα αναμεμειγμένη με κρέμα γάλακτος. Θα τη βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Εμείς τη βρήκαμε στα ΑΒ.

Για κυρίως:
4 ώρες + 30’| Εύκολο

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι ποντίκι, με το κόκαλο
ε.π. ελαιόλαδο
1/2 μαραθόριζα, σε κυβάκια
1 κρεμμύδι, σε κυβάκια
1 καρότο, σε κυβάκια
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
500 ml κόκκινο κρασί, καλής ποιότητας
250 ml ζωμό βοδινού, σπιτικό ή ψυγείου
1 κλωνάρι θυμάρι φρέσκο, τα φυλλαράκια
1 δαφνόφυλλο
1/2 κλωνάρι δεντρολίβανο φρέσκο, τα φυλλαράκια
αλάτι, πιπέρι

Για τα λαχανικά
250 γρ. kale (λαχανίδες) ή άλλα χόρτα εποχής
1/2 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/4 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
25 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα

Για τον πουρέ
100 γρ. γογγύλια, χωρίς φλούδα, σε κυβάκια
100 γρ. σελινόριζα, χωρίς φλούδα, σε κυβάκια
100 γρ. πατάτες, χωρίς φλούδα, σε κυβάκια
100 γρ. παστινάκη, χωρίς φλούδα, σε κυβάκια
λίγο χυμό λεμονιού
βούτυρο

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Αλείφουμε το κρέας με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις κάψει τσιγαρίζουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές μέχρι να θωρακιστεί καλά και να ροδίσει. Αποσύρουμε το κρέας σε ένα πιάτο και στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα λαχανικά και το σκόρδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄. Ρίχνουμε το κρασί, τον ζωμό, το κρέας και τα μυρωδικά και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Κλείνουμε με το καπάκι και σιγοψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες.
Ψήνουμε για άλλη 1 ώρα χωρίς καπάκι μέχρι το κρέας να πάρει χρώμα, να κόβεται πανεύκολα και η σάλτσα να συμπυκνωθεί. Εκτός φούρνου αφαιρούμε το κόκαλο από το κρέας και το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Αφαιρούμε τυχόν μεδούλι από το κόκαλο και το ανακατεύουμε με τη σάλτσα στο σκεύος. Διατηρούμε ζεστό το κρέας.

Πουρές : Ρίχνουμε όλα τα ψιλοκομένα λαχανικά σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε καλά. Τα πολτοποιούμε με πρες πουρέ σε ένα μπολ, αλατίζουμε, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού, έναν κύβο βούτυρο και ομογενοποιούμε.

Χόρτα: Ρίχνουμε τις λαχανίδες σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει μαζί με λίγο αλάτι και βράζουμε μέχρι ίσα να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το κρεμμύδι και το ξίδι, κατόπιν τα σουρωμένα χόρτα και τα φουντούκια, αλάτι και ελαιόλαδο. Σερβίρουμε το κρέας με τον πουρέ και τα χόρτα στο πλάι, περιχύνοντας με σάλτσα από το σκεύος.

Για επιδόρπιο: Ζεστό μπράουνι σοκολάτας με κρέμα από τσάι
1 ώρα + αναμονή| Εύκολο

Υλικά
200 γρ. κουβερτούρα, 65% κακάο
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. ζάχαρη μαύρη ακατέργαστη
3 μεγάλα αυγά
100 γρ. αλεύρι Για όλες τις χρήσεις
10 ml καφέ εσπρέσο (ρόφημα)
1 κουτ. σούπας κακάο σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι θαλασσινό

Για την κρέμα από τσάι
250 ml γάλα φρέσκο πλήρες
100 γρ. κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
1 φακελάκια τσάι earl grey
3 κρόκους αυγών
75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι θαλασσινό

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα τετράγωνο ταψάκι 20 εκ. Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μπεν μαρί (σε ένα μεταλλικό μπολ που ακουμπά στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει, χωρίς η βάση του να ακουμπά στο νερό). Μόλις λιώσουν, ρίχνουμε όλη τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί. Αποσύρουμε το σκεύος από την κατσαρόλα και μετά από 2΄ προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας δυνατά να ενσωματωθεί το πρώτο πριν προσθέσουμε το επόμενο. Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ομογενοποιούμε. Αδειάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 25΄-30΄ ή μέχρι το μπράουνι ίσα να σταθεροποιηθεί αλλά να κάνει μια μικρή λακκουβίτσα στη μέση και να είναι κάπως υγρό. Μόλις κρυώσει το κόβουμε σε 6-8 κομμάτια.
Κρέμα: Ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε εκτός φωτιάς τα δύο φακελάκια τσάι και αφήνουμε στην άκρη για 20΄. Σουρώνουμε το μείγμα σε καθαρό κατσαρολάκι και φέρνουμε ξανά σε βρασμό. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάμε δυνατά τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και το αλάτι και κατόπιν προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος χτυπώντας δυνατά. Ρίχνουμε ξανά το μείγμα στο κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι η κρέμα να πήξει και να καλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού χωρίς να πέφτει. Σερβίρουμε το μπράουνι σε κομμάτια ζεσταμένο σε χαμηλή θερμοκρασία στον φούρνο περιχυμένο με την κρέμα από τσάι.

Συνταγές: Μark Jarvis- Φωτογραφίες: David Cotsworth

Δείτε όλα τα θέματα του αφιερώματος στον Άγιο Βαλεντίνο:

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: 7+1 συμβουλές για να περάσετε καλά αν βγείτε έξω για δείπνο

5 εύκολα γλυκά των 2 υλικών για του Αγίου Βαλεντίνου

Αφροδισιακά φαγητά; Μα, σοβαρά τώρα;

8 κοκτέιλ για να απολαύσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Αγίου Βαλεντίνου: Ιδέες για πρωινό στο σπίτι

3 signature gin cocktails της φοβερής Giulia Cuccurullo συνοδεύουν 3 πιάτα του Αστέριου Κουστούδη

«Πεινασμένοι κι οι δυο» του Αγίου Βαλεντίνου; Ε, όχι!

Άγιος Βαλεντίνος: Εύκολο κέικ με μαρμελάδα φράουλα

Valentines menu με ασιατικές επιρροές στo NYX

10 σούπερ γλυκά από 10 ζαχαροπλαστεία που αξίζει να μοιράσετε στα δύο