Βρέθηκα στο Vegan Life Festival την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, νωρίς το απόγευμα. Εν αντιθέσει με το Σάββατο που είχε κρύο και συννεφιά, η Κυριακή ήταν μια πολύ ηλιόλουστη μέρα, ιδανική για εξορμήσεις σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό φάνηκε και από τον κόσμο που είχε κατακλύσει την Τεχνόπολη. Κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, αλλά και μεγαλύτεροι, πήγαν στο φεστιβάλ για να μάθουν για τον vegan τρόπο ζωής αλλά και να δοκιμάσουν προϊόντα.

Δεν δοκίμασα πολλά πράγματα καθώς οι ουρές στα προϊόντα ήταν πολύ μεγάλες. Ο μέσος όρος ηλικίας του κόσμου ήταν 20-30 και αυτό με εξέπληξε θετικά, καθώς δείχνει ενδεχομένως μια στροφή της νέας γενιάς σε πιο φιλικές προς τον πλανήτη συνήθειες. Αλλωστε, Κυριακή νωρίς το απόγευμα είναι ώρα φαγητού αν έχει κάποιος ξυπνήσει αργά. Οπότε, αντί να επιλέξει ένα φαστ φουντ, γιατί να μην πάει στο Vegan Life Festival για κάτι πιο υγιεινό και θρεπτικό;

Τα πιο hot προϊόντα στις ουρές ήταν τα vegan burger, τα vegan παγωτά με βρώσιμο κυπελάκι και κουταλάκι (δυστυχώς όταν έφτασα είχαν τελειώσει και δεν μπόρεσα να τα δω ή να τα γευτώ), vegan σουβλάκι και πίτσα, vegan τυριά, μέχρι και vegan σούσι, με τόφου και διάφορα λαχανικά, από το Μomo.

Το ενδιαφέρον σχετικά και με τους παραγωγούς είναι ότι πολλά νέα παιδιά έχουν εμπνευστεί τα τελευταία χρόνια μικρές επιχειρήσεις με vegan – βιολογικά ή vegan friendly προϊόντα. Η Οικογένεια Δασκαλάκη, για παράδειγμα (που ουσιαστικά είναι ένα νεαρό ζευγάρι), ιδρύθηκε μόλις τα τέλη του 2019, με έμφαση κυρίως σε προϊόντα βρώμης και μπάρες που δεν είναι vegan, καθώς έχουν μέλι. Ωστόσο, το νέο τους vegan προϊόν, τα βούτυρα ξηρών καρπών, είναι 100% vegan. Δοκίμασα φουντουκοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο και βούτυρο από Φιστίκι Αιγίνης. Το τελευταίο μού άρεσε περισσότερο από όλα και θα το συνιστούσα στους λάτρεις των φιστικιών Αιγίνης.

Η Planet Foods ιδρύθηκε μόλις τον Μάιο 2021, πάλι από νεαρούς παραγωγούς και ήδη κυκλοφορεί στα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στο Βιολογικό Χωριό. Τα παγωτά της φτιάχνονται με 100% ελληνικά προιόντα, με γάλα βρώμης, ενώ είναι βρώσιμα και τα κυπελάκια αλλά και τα κουταλάκια.

Δοκίμασα επίσης μπάρες ενέργειας από την εταιρεία Nutree, επίσης ιδρυθείσα από δύο νέα παιδιά το 2018. Οι μπάρες είναι vegan, gluten free και ωμοφαγικές.

Άλλο ένα προϊόν που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι λουκανικοπιτάκια από την εταιρεία Trofeas. Το λουκάνικο έμοιαζε και στην όψη και στη γεύση με το αντίστοιχό του από κρέας αλλά ήταν φτιαγμένο από φακές και ρεβίθια. Η εταιρεία, με έδρα στο Κιλκίς, έχει πολλά άλλα προϊόντα, με πιο δημοφιλή κωδικό τη vegan μπουγάτσα.

Για τους vegans, που τους λείπουν τα σουβλάκια, υπάρχει στον Άγιο Δημήτριο το Vegan Souvlaki, με αποκλειστικά plant based μενού. Ο γύρος, για παράδειγμα, είναι φτιαγμένος από jackfruit, το χοτ ντογκ από τόφου, ενώ το κοτομπέικον από σόγια και αλεύρι γλουτένης (σειτάν).

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, στις κλειστές αίθουσες, με τήρηση αποστάσεων και επίδειξη πιστοποιητικών, δόθηκαν και πολλές ομιλίες από ειδικούς και από ανθρώπους που έχουν ασπαστεί τον vegan τρόπο ζωής ενώ υπήρχαν και εργαστήρια για παιδιά.

Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου -και κυρίως του νεαρόκοσμου- ακόμα και στα κλειστά εργαστήρια, μου έκανε εντύπωση. Αυτό άραγε ήταν δείγμα μεγάλης ευαισθητοποίησης προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής ή απλώς μια νέα τάση, που πρεσβεύουν άλλωστε και πολλοί influencer στα social media; Ο χρόνος θα δείξει…

Δείτε επίσης:
Πήγαμε στο Athens Coffee Festival

Vegan πιάτο με κέιλ και φακή «βόμβα» πρωτεΐνης

Vegan Life Festival 2018: Η μεγαλύτερη γιορτή του βιγκανισμού