Ένα από τα πιο χρήσιμα «εργαλεία» μέσα σε μια κουζίνα είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Η αλήθεια είναι πως στους γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας, ο φούρνος μικροκυμάτων είναι εκεί για να μας βοηθήσει προσφέροντας ζεστά γεύματα σε χρόνο dt.

Βέβαια, ο φούρνος μικροκυμάτων πέρα από τα ζεστά γεύματα, διατηρεί τα θρεπτικά στοιχεία των φαγητών, σκοτώνει τα μικρόβια, αλλά μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε και για να μαγειρέψουμε. Μπορεί πολλές φορές να έχει αμφισβητηθεί,όμως έχει κερδίσει επάξια μια θέση στην κουζίνα μας και αξίζει τον κόπο να δούμε τη δική του ιστορία. Οι «απαρχές» του εντοπίζονται το 1933. Φτιάξαμε, λοιπόν, έναν πίνακα με την εξέλιξή του από τότε:

Ανακάλυψη και εξέλιξη:
1933:
Στην Παγκόσμια Έκθεση του Σικάγου, η εταιρεία  Westinghouse μαγειρεύει φαγητό ανάμεσα δύο μεταλλικές πλάκες. Ο όρος «βραχέα κύματα», δηλώνει ότι πρόκειται για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

1945: Το καλοκαίρι του 1945 ο μηχανικός Πέρσι Σπένσερ, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρία Raytheon έκανε δοκιμές με ένα μάγνητρο, τον ισχυρό καθοδικό σωλήνα που βρισκόταν στην καρδιά κάθε συστήματος ραντάρ. Βάζοντας το χέρι στην τσέπη του για να πιάσει μια σοκολάτα, ανακάλυψε ότι αυτή είχε γίνει μία άμορφη μάζα. Ξανάκανε τη δοκιμή με σπόρο  ποπ κορν  και έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο ποπ κορν από φούρνο μικροκυμάτων.

1947: Η Raytheon δημιουργεί τον πρώτο φούρνο μικροκυμάτων με ενάμιση μέτρο ύψος, που χρησιμοποιείται μόνο σε επαγγελματικές κουζίνες.

1954: Η Raytheon φτιάχνει τον φούρνο μικροκυμάτων, «161 Radarange», που κόστιζε  2.000 έως 3.000 $ (το ποσό αυτό αναλογεί σήερα 16.000 – 24.000 $).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rustem 9D (@itisaboutscience) on

1955: Η Tappan Stove Company φτιάχνει τον πρώτο οικιακό φούρνο μικροκυμάτων με την τεχνολογία Raytheon όπου 1.295 $ (10.500 $ σήμερα).

1960: Η Litton Industries δημιουργεί τον φούρνο μικροκυμάτων κοντά στη σημερινή του μορφή.

1966: Η Ιαπωνική Sharp Corporation εισάγει φούρνο μικροκυμάτων με πικάπ με τη στρεφόμενη πλάκα για  την ομοιόμορφη θέρμανση των τροφίμων.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by First Inventions By Mankind (@1rst1nvention) on

1967: Η Amana Corporation, που ανήκει στον Raytheon, λανσάρει το νεο Radarange που κόστιζε $ 500 (4.000 $ σήμερα).

1970: 40.000 φούρνοι μικροκυμάτων πωλούνται στις ΗΠΑ.

1993: Πάνω από το 80% των αμερικανικών νοικοκυριών και το 75% των αμερικανικών χώρων εργασίας διαθέτουν φούρνο μικροκυμάτων.

2006: Έρευνα της Pew Research ανακαλύπτει ότι τις μόνες συσκευές που βρίσκουν οι Αμερικανοί περισσότερο απαραίτητες από τους φούρνους μικροκυμάτων είναι τα αυτοκίνητα, τα πλυντήρια, τα στεγνωτήρια και τις μονάδες κλιματισμού.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου οι  φούρνοι μικροκυμάτων βρίσκονται στην κουζίνα μας και μας προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στην καθημερινότητα μας.

Διαβάστε ακόμη:
Το απόλυτο gadget για να φτιάξεις γρήγορα τέλεια κεφτεδάκια

Ανακαλύψαμε το πιο trendy φορητό ψυγειάκι σε σχήμα Volkswagen

Το τέλειο gadget για να μην ξεχειλίζει το νερό από την κατσαρόλα