Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για ραγδαίες αλλαγές στη μορφή βασικών τροφών που θα καταναλώνουμε αλλά και στον τρόπο παρασκευής τους. Από το πλάνο δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα από τα πιο δημοφιλή street food διεθνώς, που δεν είναι άλλο από την αγαπημένη μας πίτσα.

Σύμφωνα με τον φουτουριστή Τομ Τσίζραϊτ, οποίος βιοπορίζεται προβλέποντας το μέλλον, η πίτσα του μέλλοντος θα είναι κάπως διαφορετική απ’ ότι τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ο Τσίζραϊτ υποστηρίζει ότι θα φτιάχνεται με βάση ζύμη από άλευρα από αλεσμένα έντομα, αλλαντικά από τεχνητό κρέας φτιαγμένο σε εργαστήρια και τυρί «καψαλισμένο» με λέιζερ. Δεν θα ψήνεται σε ξυλόφουρνο αλλά θα «τυπώνεται» από ρομπότ.

Σάς φαίνεται απίστευτο; Ακόμα πιο απίστευτο είναι ότι πρόκειται για σενάριο που μπορεί να είναι πραγματικότητα νωρίτερα απ’ ότι φαντάζεστε και, πιο συγκεκριμένα, σε 20 χρόνια. «Το φαγητό που τρώμε σε 20 χρόνια θα είναι πανομοιότυπο εμφανισιακά με το σημερινό ωστόσο, το ταξίδι μέχρι το πιάτο θα είναι εντελώς διαφορετικό», εξήγησε ο Τσίζραϊτ μιλώντας στο «The Big Bang UK Young Scientists & Engineers Fair». «Ακόμα και η αντικατάσταση 20-25% των σιτηρών που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ψωμί με πρωτεϊνούχες εναλλακτικές όπως οι γρύλοι θα μπορούσε να μεταμορφώσει σημαντικά την εξάρτησή μας από πόρους του πλανήτη όπως νερό ενέργεια και γη. Η εμπορική διάδοση κρεάτων και τυριών που έχουν δημιουργηθεί σε εργαστήρια αλλά και η καλλιέργεια σαλατικών με κάθετη γεωργία από την οποία θα παράγονται μεγάλες ποσότητες προμηθειών για τα super markets είναι ζήτημα χρόνου.

Η πίτσα του μέλλοντος πιθανόν να έχει φτιαχτεί με υλικά που δεν έχουν δει ποτέ το φως του ήλιου ούτε έχουν αγγίξει έδαφος. Ενδεχομένως να έχουν εκτυπωθεί με νέα τεχνολογία όπως τρισδιάστατοι εκτυπωτές, σεφ ρομπότ και γκριλ με λέιζερ. Σε 20 χρόνια ίσως να δούμε πίτσα εμπνευσμένη από μερικές εκ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων χωρών ανά τον κόσμο όπως το μίγμα μπαχαρικών Yaji από τη Νιγηρία ή το γλυκο-καυτερό Rujak από τη Ινδονησία. Όσοι ξενίζονται στην ιδέα της πίτσας με ανανά δεν θα χαρούν πολύ με αυτά τα νέα ωστόσο κάθε βήμα έχει προοπτική να συμβάλλει σε μεγάλες αλλαγές», είπε συμπληρώνοντας.  Τι λένε άραγε οι Ιταλοί για όλα αυτά;