Η πατάτα λιώνει για χάρη µας και µας συστήνεται σε 4 γευστικές εκδοχές. Επιλέξτε εκείνη που ταιριάζει στο κυρίως πιάτο, αλλά δοκιµάστε και τις υπόλοιπες µε άλλα φαγητά.

Ξεκινάμε από τη βασική συνταγή για πουρέ πατάτας: Ρίχνουμε 500 γρ. πατάτες χωρίς φλούδα, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Αφήνουμε να πάρουν βράση. Προσθέτουμε 2 κ.γ. αλάτι και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε, τις ρίχνουμε ξανά στην κατσαρόλα και τις λιώνουμε με πρες πουρέ. Προσθέτουμε τα υλικά της επιλογής μας (βλ. παρακάτω) και σερβίρουμε.

Πουρές σε 4 εκδοχές

1. Με ξινή κρέμα, φρέσκο κρεμμυδάκι και σχοινόπρασο
Ρίχνουμε στον πουρέ 4 κ.σ. ξινή κρέμα (sour cream ή σμετάνα), 6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος) και 2 κ.σ. σχοινόπρασο φρέσκο ψιλοκομμένο. Αλατίζουμε και σερβίρουμε γαρνίροντας με επιπλέον σχοινόπρασο.

2. Με παρμεζάνα και λάδι τρούφας
Ρίχνουμε στον πουρέ 25 γρ. βούτυρο ανάλατο, 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη, αλάτι, λευκό πιπέρι και ελάχιστο λάδι τρούφας. Αλατίζουμε ανάλογα και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.

3. Με μουστάρδα και τσένταρ
Ρίχνουμε στον πουρέ 25 γρ. βούτυρο ανάλατο και 50 γρ. τσένταρ ψιλοτριμμένο. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το τυρί. Προσθέτουμε 3 κ.σ. μουστάρδα με ολόκληρους σπόρους. Αλατίζουμε ανάλογα και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.

4. Με μυρωδικά και σκόρδο
Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και σοτάρουμε 1 σκελίδα σκόρδο -ελαφρώς σπασμένη- για 3΄-4΄ ώστε να βγάλει το άρωμά της χωρίς να πάρει χρώμα και να καεί. Ανακατεύουμε το λάδι στον πουρέ μαζί με 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο και 2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο. Αλατίζουμε ανάλογα και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο.

Συνταγές: Janine Ratcliffe – Φωτογραφίες: Ant Duncan – Styling: Tony Hutchinson – Food Styling: Amy Kinnear

Δείτε επίσης:
Πουρές ο εναλλακτικός, γιατί πουρές δεν γίνεται μόνο η πατάτα

TikTok: Χρήστης φτιάχνει πουρέ από πατατάκια και προκαλεί την οργή σεφ

Πώς να φτιάξετε τους πιο γκουρμέ πουρέδες (BINTEO)