Το ριζότο είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο, που μπορεί να συνδυάσει άπειρες παραλλαγές, για όλα τα γούστα, αποτελώντας ένα πλήρες και πεντανόστιμο γεύμα. Εδώ το ρύζι  από συνοδευτικό γίνεται κυρίως. Το συγκεκριμένο πιάτο κερδίζει όλο και συνεχώς έδαφος στην καθημερινή ή κυριακάτικη μαγειρική μας ενώ αποτελεί και ένα πιάτο που θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί και στο γιορτινό τραπέζι.

Αν και πολλοί το θεωρούν εύκολο, δεν είναι. Πρέπει να είμαστε πολύ σχολαστικοί στις ποσότητες και τις αναλογίες ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα πιάτο που δεν τρώγεται κρύο και πρέπει να παρασκευάζεται τη στιγμή που θα το σερβίρουμε. Δείτε εδώ μερικά κοινά λάθη που κάνουμε όλοι όταν ετοιμάζουμε ριζότο.

Βασικά υλικά για το ριζότο μας: το ρύζι (το σωστό είδος ρυζιού εννοείται!), το βούτυρο, ο ζωμός και η παρμεζάνα. Από εκεί και πέρα μπορούμε να παίξουμε με άπειρους συνδυασμούς υλικών, ανάλογα τα γούστα μας, την περίσταση και τη διάθεσή μας!

Σας έχουμε συγκεντρώσει 12 διαφορετικές προτάσεις για να επιλέξετε αυτές που σας ταιριάζουν περισσότερο.

Ριζότο με παρμεζάνα
Ίσως η πιο κλασική συνταγή για ριζότο, που γίνεται με λίγα υλικά και σε σύντομο χρόνο. Παρά την απλότητα του, είναι τόσο γευστικό, ώστε θα μπορούσε να σερβιριστεί ακόμη και σε ένα τραπέζι με φίλους

Ριζότο με παντζάρια
Ένα πολύ νόστιμο ριζότο με εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα και ξεχωριστή γεύση, χάρη στα παντζάρια.

Ριζότο με αχλάδια και ροκφόρ
Η έντονη γεύση του ροκφόρ ταιριάζει πολύ με αρκετά φρούτα όπως στην περίπτωσή μας με το αχλάδι. Φτιάχνουμε λοιπόν ένα υπέροχο ριζότο που αν είστε λάτρεις του είδους θα το ξαναφτιάξετε πολλές φορές…

Ριζότο με ξινόμηλα και μασκαρπόνε
Μια αλλιώτικη συνταγή για ριζότο… Συνδυάζει τη γεύση του μήλου με την πλούσια, κρεμώδη υφή του μασκαρπόνε, του τυριού που είναι και η βάση του γνωστού και αγαπημένου tiramisu.

Ριζότο με πέστο και κοτόπουλο
Χορταστικό ριζότο με κοτόπουλο, ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι.

Ριζότο με μανιτάρια και λουκάνικα
Εναλλακτικό ριζότο, με χωριάτικα λουκάνικα και μπίρα, που θα κλέψει τις εντυπώσεις στα τραπέζια με φίλους.

Ριζότο με κάστανα και μανιτάρια σε στρώση από σοταρισμένο σπανάκι
Ένα πιάτο με ρύζι, με γεμάτη γεύση που στέκεται άνετα στο καθημερινό αλλά και το κυριακάτικο τραπέζι.

Ριζότο με μανιτάρια, θυμάρι και προσούτο
Ένα πιάτο με ρύζι, με γεμάτη γεύση που στέκεται άνετα στο καθημερινό αλλά και το κυριακάτικο τραπέζι.

Ριζότο με μανιτάρια πλευρώτους
Κρεμώδες και γευστικό, ένα ριζότο που μπορείτε άνετα να ετοιμάσετε και στο κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι.

Μαύρο ριζότο με μελάνι σουπιάς
Το ριζότο είναι πιάτο που στην Ιταλία φτιάχνουν κατά κόρον. Εδώ το προτείνουμε στην πιο… σκούρα του εκδοχή, μαγειρεύοντάς το με σουπιές και το μελάνι τους.

Ριζότο με κρόκο κοζάνης
Και νόστιμο και θρεπτικό αυτό το πιάτο. Ένα αρωματικό ριζότο με κρόκο Κοζάνης, φτιαγμένο με ρύζι αρμπόριο και χυλωμένο τέλεια μέσα από τη γνωστή διαδικασία του ριζότο, είναι πάντα ένα καλοδεχούμενο πιάτο σε κάθε τραπέζι κι έχει παντού μόνο φίλους.

Ριζότο με μανιτάρια σε φωλιές παρμεζάνας
Τα αρωματικά βασιλομανίταρα είναι ιδανικά γι’ αυτό το πολύ εύγευστο και απλό ριζότο. Ο βαθμός δυσκολίας αφορά στις «φωλιές» παρμεζάνας που κάνουν το σερβίρισμα εντυπωσιακό.