Τα γιορτινά γλυκά συνήθως τα φτιάχνουμε σε μεγάλες ποσότητες, με αποτέλεσμα να περισσεύουν και να μην ξέρουμε πώς να τα αξιοποιήσουμε. Σας έχουμε συγκεντρώσει 5 συνταγές του Στέλιου Παρλιάρου που μπορείτε να φτιάξετε με περισσεύματα από μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή βασιλόπιτα.

Μικρά κεκάκια από βασιλόπιτα με βερίκοκα

Υλικά για 16 τεμάχια
150 γρ. ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
100 γρ. λικέρ amaretto
125 γρ. βούτυρο λιωμένο
125 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. φουντούκι σε σκόνη
(αλεσμένο στο μπλέντερ)
3 μεγάλα αυγά
125 γρ. αλεύρι
½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ

Διαδικασία
Μουσκεύουμε τα ψιλοκομμένα βερίκοκα μέσα στο λικέρ για ένα βράδυ. Την επόμενη μέρα τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ πολύ καλά μαζί με το λικέρ. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το φουντούκι έως ότου φουσκώσουν και αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα βερίκοκα και συνεχίζουμε το χτύπημα και έπειτα προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα.

Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αδειάζουμε το μείγμα μέσα σε φορμάκια των cupcakes. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 20-25 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος).

Αφήνουμε να κρυώσουν και διακοσμούμε με ένα ξερό βερίκοκο.

Κορμός από βασιλόπιτα και φρέσκο τυρί κρέμα

Υλικά για 12 άτομα
1 δόση βασιλόπιτας
250 γρ. μαρμελάδα σμέουρο ή φράουλα

Για την κρέμα
500 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
50 γρ. ζάχαρη άχνη
180 γρ. κρέμα γάλακτος

Διαδικασία
Στο μίξερ χτυπάμε το φρέσκο τυρί κρέμα μαζί με την άχνη ζάχαρη. Σιγά-σιγά προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος συνεχίζοντας το χτύπημα έως ότου έχουμε μία σφιχτή κρέμα.
Σε ένα ταψί διαστάσεων 25×40 εκ. στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί και πάνω σε αυτό απλώνουμε το μείγμα της βασιλόπιτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Αλείφουμε τη βάση αυτή με τη μαρμελάδα, απλώνουμε από πάνω την κρέμα και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό με τη βοήθεια αντικολλητικού χαρτιού.
Αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες να σφίξει. Ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Πίτα με ζύμη μελομακάρονου και ανθότυρο

Υλικά Για 14 άτομα

Για την πίτα
½ δόση ζύμη μελομακάρονου χωρίς το σιρόπι

Για τη γέμιση
300-400 γρ. ανθότυρο
100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
¼ κουτ. γλυκού κανέλα

Για το γαρνίρισμα
φρουί γλασέ πορτοκάλι

Διαδικασία
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης πολύ καλά. Σε μία μαρκόστενη φόρμα 35×11 εκ. απλώνουμε τη μισή ζύμη του μελομακάρονου. Γεμίζουμε με την κρέμα τυριού αφήνοντας περιμετρικά 1 εκ. κενό. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 40 λεπτά.
Γαρνίρουμε με φρουί γλασέ πορτοκάλι.

Κέικ με ζύμη μελομακάρονου

Υλικά
500 γρ. ζύμη μελομακάρονου
3 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. καρύδια
1 κουτ. γλυκού μπέικιν
1 κουτ. γλυκού κανέλα
μέλι
καρύδια

Διαδικασία
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν. Αδειάζουμε το 1/3 από το μείγμα στη ζύμη του μελομακάρονου και ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε και τα άλλα 2/3. Στο τέλος ρίχνουμε τα καρύδια, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Γεμίζουμε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη παραλληλόγραμμη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για μισή ώρα και στους 160°C για άλλη μισή.

Σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.

Τούρτα από ζύμη κουραμπιέ και σοκολάτα

Υλικά
300 γρ. βούτυρο clarifier
110 γρ. άχνη
600 γρ. αλεύρι
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
125 γρ. αμύγδαλο, καβουρδισμένο και
τριμμένο σε σκόνη
30 γρ. ρούμι μαύρο
20 αμύγδαλα λευκά

Για τη γκανάς
450 γρ. σοκολάτα 55%
300 γρ. κρέμα γάλακτος
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
άχνη, για το πασπάλισμα

Διαδικασία
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά – όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αμύγδαλο και στη συνέχεια το ρούμι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.
Ανοίγουμε τέσσερις δίσκους πάχους 4 χιλ. και διαμέτρου 20 εκ. Σε έναν από τους δίσκους τοποθετούμε τα λευκά αμύγδαλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 25-30 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε αρκετές ώρες να στεγνώσουν.

Για τη γκανάς: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα. Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα. Ομογενοποιούμε προσθέτοντας το ξύσμα και την κανέλα. Αδειάζουμε σε ένα ρηχό σκεύος έως ότου σταθεροποιηθεί.

Για τη συναρμολόγηση: Τοποθετούμε σε πιατέλα τον έναν δίσκο. Με τη βοήθεια μιας παλέτας ή με σακούλα ζαχαροπλαστικής απλώνουμε το 1/3 της γκανάς πάνω από τον δίσκο, καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία τελειώνοντας με τον δίσκο μπισκότου στον οποίο έχουμε τοποθετήσει τα αμύγδαλα. Αφήνουμε να σταθεί και πασπαλίζουμε με άχνη.