Εστιάτορες και σεφ ανά τον κόσμο ανταποκρίθηκαν υπεύθυνα στη μάχη κατά του κορωνοϊού κλείνοντας τα εστιατόριά τους για όσο χρειαστεί κατ’ εντολή της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν να μαγειρεύουν και τα social media αποδείχτηκαν ο καλύτερος σύμμαχος στην καραντίνα και μια καλή ευκαιρία να μοιραστούν με το κοινό τους νόστιμες ιδέες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Ciao a Tutti, thanks to @carpigiani1946 Charlie was able to realize his dream of home-made gelato! See you TONIGHT at 8:30 pm CET for a SPECIAL episode of #kitchenquarantine • Stay Safe & Stay Tuned! • #carpigiani #family

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Massimo Bottura (@massimobottura) στις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Ciao a Tutti, today we decided to answer some of the questions you’ve been asking!! we’ll get to all of them as soon as we can! See you all tonight at 8pm CET for a new episode of #kitchenquarantine • Stay Safe and Stay Tuned!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Massimo Bottura (@massimobottura) στις

#KitchenQuarantine από τον Μάσιμο Μποτούρα
Με το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει, ο «Ρομπέρτο Μπενίνι των σεφ», ιδιοκτήτης του φημισμένου τριάστερου εστιατορίου Osteria Francescana στη Μόντενα ξεκίνησε διαδικτυακή εκπομπή μαγειρικής, όχι μόνος αλλά με την οικογένειά του, με το επίκαιρο όνομα «Καραντίνα στην κουζίνα». Η εκπομπή, που ήταν ιδέα της κόρης του Αλέξα, που τη δεύτερη μέρα της καραντίνας είδε τον πατέρα της στην κουζίνα και σκέφτηκε ότι σίγουρα είναι πολλοί αυτοί που θα απολάμβαναν αυτό το θέαμα και πρότεινε στον σεφ την ιδέα να μοιράζονται με τον κόσμο σε μια εκπομπή τα καθημερινά οικογενειακά τους γεύματα. Τα επεισόδια προβάλλονται καθημερινά στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας στον προσωπικό λογαριασμό του σεφ στο Instagram μέσω του IGTV, με όλη την οικογένεια Μποτούρα να συμμετέχει με συλλογικό πνεύμα σε όλες τις εργασίες στην κουζίνα, από τη γυναίκα του Λάρα και τον Τσάρλι στο μαγείρεμα και τις δοκιμές και την Αλέξα στη βιντεοσκόπηση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Crab and scallops prepping tutorial courtesy of @bethnal_green_fish , and vegetables by @premier.fsp

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jason Atherton (@_jasonatherton) στις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Dessert night – Apple and Rhubarb crumble. A very simple British staple

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jason Atherton (@_jasonatherton) στις

#SocialKitchenisolation από τον Τζέισον Άθερτον
Ένας από τους διασημότερους σεφ της Μεγάλης Βρετανίας, με τρία αστέρια Michelin και αλυσίδες εστιατορίων σε Λονδίνο, Σιγκαπούρη, Σανγκάη, Χονγκ Κονγκ, μαθητής του Γκόρντον Ράμσεϊ, μαγειρεύει κάθε βράδυ μαζί με την οικογένειά του στο Instagram απλές συνταγές που εξηγεί βήμα-βήμα συνοδεία κρασιού και μουσικής.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Because Buddy’s got another recipe for you to try this weekend! A Steak Sandwich!! Keep sharing and tagging me in your videos & pics guys so I can see them – love seeing your mini chefs in action! I’ll keep sharing my favourites x

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jamie Oliver (@jamieoliver) στις

Ο Τζέιμι Όλιβερ και η… μικρογραφία του
Ο γνωστός τηλεοπτικός σεφ ήταν ανέκαθεν μια από τις πιο δραστήριες περσόνες των social media. Μπορεί λοιπόν να έχει κλείσει τα περισσότερα από τα εστιατόριά του αλλά συνεχίζει να μπαίνει στην κουζίνα για να μαγειρέψει με τον ίδιο μοναδικά οικείο τρόπο που τον έκανε τόσο αγαπητό στο κοινό του. Ο λογαριασμός του στο Instagram και εν καιρώ καραντίνας είναι σημείο αναφοράς των foodies μόνο που εδώ και λίγο καιρό στο «παιχνίδι» μπήκε και ο γιος του Μπάντι που όπως φαίνεται «το’χει» με τη μαγειρική και είναι εξίσου άμεσος και απολαυστικός με τον πατέρα του που τον καθοδηγεί backstage. Ο Όλιβερ μαγειρεύει από την κουζίνα του αρχoντικού του 16ου αιώνα στο Έσεξ προτείνοντας πεντανόστιμες και εύκολες συνταγές ενώ ο μικρός Μπάντι -ενίοτε και βοηθός του- προτιμά την αυλή του τεράστιου αγροκτήματός τους. Ο σεφ μάλιστα δημιούργησε και το hashtag #KeepCookingCarryOn (συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε και προχωράμε).

Η λίστα των σεφ και ζαχαροπλαστών που αξιοποιούν τα social media για την καθημερινή -ή σχεδόν καθημερινή- επικοινωνία με το κοινό τους είναι ατελείωτη. Κάποιοι από αυτούς βέβαια αντιμετώπισαν διαφορετικά την κατάσταση προσφέροντας υπηρεσίες διανομής. Έτσι, βλέπουμε εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin να προσαρμόζουν τα πιάτα τους και να ετοιμάζουν ειδικά πακέτα για το σπίτι σε μια προσπάθεια διατήρησης των ομάδων τους με τις λιγότερο δυνατές απώλειες. Κάποιο άλλοι, κράτησαν τις κατσαρόλες και τα τηγάνια τους ζεστά για να προσφέρουν γεύματα σε ευπαθείς ομάδες ή εργαζόμενους σε νοσοκομεία όπως ο διάστερος Ράσμους Μανκ στην Κοπεγχάγη που στο πλαίσιο του project Junk Food μαγειρεύει για αστέγους και εξαρτημένους, ή η Ιζαμπέλ Αρπίν που έκλεισε το εστιατόριό της στο Βέλγιο αλλά συνέχισε να μαγειρεύει για προσωπικό νοσοκομείου της πόλης. Αντίστοιχα λειτούργησαν και βραβευμένα εστιατόρια στην Ελλάδα, που μέσω της πρωτοβουλίας #Cook4heroes προσέφεραν το δικό τους μήνυμα μαγειρεύοντας στα εστιατόριά τους-κάποιοι και στα σπίτια τους- για τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία αναφοράς Covid-19.

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Πρωτοβουλίες από επιχειρηματίες της εστίασης ανά τον κόσμο

Κορωνοϊός: Μήνυμα από τον Διευθυντή διεθνών εκδόσεων των Οδηγών Michelin

José Andrés: Ο σεφ «Ανθρωπιστής»

Φωτογραφία Jamie Oliver: AFP/VISUALHELLAS.GR