Η σοκολάτα, η τροφή των θεών, μεταμορφώνεται σε θεϊκές δημιουργίες, γεμάτες μεστή γεύση, φίνα αρώματα και βελούδινη υφή σε κάθε εκδοχή της.

Σοκολάτα: Η «μαύρη θεά»
Οι πιο γλυκές στιγμές της παιδικής μας ηλικίας συνοδεύονταν από μια σοκολάτα, πάστες, κέικ, τρουφάκια, εκλεράκια, παγωτά και πάει λέγοντας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δεκάδες τρόπους σε εκατοντάδες συνταγές. Γάλακτος, μαύρη με διάφορα ποσοστά κακάο, επίσης λευκή, πλέον και ροζ (ruby), απογειώνει όλα τα επιδόρπια στα οποία συμμετέχει, λιώνοντας ηδονικά και φέρνοντας ευχαρίστηση κάθε φορά που γεμίζει τους γευστικούς μας κάλυκες. Αυτό την κάνει και τόσο προσφιλή, γι’ αυτό είναι πάντα in και αξία κλασική!

Πιστεύεις ότι κάθε εποχή έχει τα δικά της σοκολατένια γλυκά ή η σοκολάτα αποτελεί ένα αγαπημένο υλικό παντός καιρού;
Η σοκολάτα είναι απολύτως παντός καιρού. Υπάρχουν τόσα είδη σοκολάτας που μπορούν να συνδυαστούν κυριολεκτικά με τα πάντα και έτσι να προκύψουν από υγρά κέικ που τρώγονται καυτά μέχρι γλυκά ψυγείου και παγωτά. Απλώς επειδή ζούμε σε μια χώρα με ζεστό καλοκαίρι συνηθίζουμε να αποφεύγουμε τη σοκολάτα τους πολύ ζεστούς μήνες για λόγους διατηρησιμότητας (λιώνει και αλλοιώνεται στους 35-36° C). Αν τη διαχειριστούμε σωστά βέβαια, π.χ. σε ένα γλυκό ψυγείου με φρέσκα φρούτα που θα καταναλωθεί σε 2-3 ημέρες, είναι μια χαρά.

Απολαύστε λοιπόν τη μαύρη θεά στα καλύτερά της μέσα από τις 8 παρακάτω σοκολατένιες συνταγές διά χειρός Στέλιου Παρλιάρου:

Κέικ με κρέμα σοκολάτας
Μέτρια εύκολο | Για 10 άτομα

Υλικά
Για το κέικ
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
3 κρόκους αυγών
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. κακάο, σκόνη
50 γρ. φουντούκι, τριμμένο σε σκόνη
3 ασπράδια αυγών

Για την κρέμα
150 γρ. βούτυρο αγελάδος
150 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. φουντούκι, τριμμένο σε σκόνη
20 γρ. κακάο, σκόνη

Για τη διακόσμηση
φουντούκια, κομμένα στη μέση

Διαδικασία
Για το κέικ: Χτυπάμε το βούτυρο με την κρυσταλλική ζάχαρη. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο και τη σκόνη φουντουκιού και αναμειγνύουμε απαλά.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ με το προηγούμενο μείγμα. Μοιράζουμε το μείγμα σε δύο βουτυρωμένα και αλευρωμένα ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για περίπου 15′. Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για την κρέμα: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη, το τριμμένο φουντούκι και το κακάο για περίπου 10-15′ καθαρίζοντας τα τοιχώματα κατά διαστήματα για να πετύχουμε μια αφράτη και ομοιογενή κρέμα.

Για τη συναρμολόγηση: Σε μια πιατέλα τοποθετούμε το ένα κέικ και καλύπτουμε με τη μισή κρέμα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο κέικ και με την υπόλοιπη κρέμα καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και περιμετρικά. Γαρνίρουμε με ολόκληρα φουντούκια.

Black Forest
Μέτρια εύκολο | Για 10 άτομα

Υλικά
Για την κρέμα
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά
200 γρ. σοκολάτα 55% κακάο
450 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά

Για τη βάση
260 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά
150 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά
40 γρ. κρόκο αυγών

Για τη διακόσμηση
150 γρ. αγριοκέρασα από κονσέρβα στραγγισμένα
φλοίδες σοκολάτας, για το γαρνίρισμα
λίγη άχνη ζάχαρη

Διαδικασία
Για την κρέμα: Βράζουμε τα 250 γρ. κρέμα γάλακτος και αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ομογενοποιούμε πολύ καλά με ένα μπλέντερ χειρός ώστε να λιώσει η σοκολάτα και προσθέτουμε τα 450 γρ. κρέμα γάλακτος κρύα από το ψυγείο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την επομένη, χτυπάμε την κρέμα στο μίξερ σε μορφή απαλής σαντιγί.

Για τη βάση: Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και, προτού πάρει βράση, την αποσύρουμε, την αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα και ομογενοποιούμε. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα όλα τα αυγά και προσθέτουμε στο μείγμα σοκολάτας. Αδειάζουμε το μείγμα σε δύο βουτυρωμένα και αλευρωμένα ταψιά διαμέτρου 20 εκ. και ψήνουμε στους 160° C για 20′. Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.

Για τη συναρμολόγηση: Τοποθετούμε τη μία ψημένη βάση σε πιατέλα, απλώνουμε τη μισή κρέμα και σκορπίζουμε τα αγριοκέρασα. Πιέζουμε για να ενσωματωθούν στην κρέμα και τοποθετούμε από πάνω την άλλη βάση. Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και καλύπτουμε την τούρτα φτιάχνοντας ροζέτες. Γαρνίρουμε με φλοίδες σοκολάτας, αγριοκέρασα και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

Πίτα brownie
Εύκολο | Για 12 άτομα

Υλικά
180 γρ. βούτυρο αγελάδος
100 γρ. κουβερτούρα 66% κακάο
200 γρ. ζάχαρη καστανή
6 γρ. αυγά
85 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
360 γρ. ξηροί καρποί καβουρδισμένοι (φουντούκια, καρύδια πεκάν, καρύδια), ανάμεικτοι με σταφίδες & κράνμπερις

Διαδικασία
Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και τα ενσωματώνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και τους ξηρούς καρπούς. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη -κατά προτίμηση- φόρμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για 25-30′.

Tip
– Για έξτρα σοκολατένια γεύση, κόβετε μισή μπάρα κουβερτούρας επιπλέον σε μικρά κομματάκια και τα βυθίζετε μέσα στο μείγμα πριν το ψήσιμο, μόλις το αδειάσετε στη φόρμα.

Υγρό κέικ σοκολάτας με ganache
Εύκολο | Για 10 άτομα

Υλικά
Για την ganache
150 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο, τεμαχισμένη
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για το κέικ
60 γρ. βούτυρο αγελάδος
60 γρ. ζάχαρη άχνη
80 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
½ κ.ουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 ασπράδια αυγών (120 γρ.)

Διαδικασία
Για την ganache: Σε ένα μπολ ρίχνουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και τοποθετούμε στη φωτιά. Ξεκινάμε να τη ζεσταίνουμε και λίγο πριν από το σημείο βρασμού τη ρίχνουμε πάνω στη σοκολάτα. Περιμένουμε για 1΄ να σταθεί και ομογενοποιούμε με μια μαρίζ ή ένα μπλέντερ χειρός.

Για το κέικ: Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε σε ένα μπολ την ganache με τη ζάχαρη, το αμύγδαλο και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε τα ασπράδια σε απαλή μαρέγκα και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα της σοκολάτας ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ., και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε στους 160ο C-170ο C για 15΄-20΄. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Σοκολατόπιτα με γεύση φράουλας
Μέτρια εύκολο | Για 5-6 άτομα

Υλικά
150 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο
130 γρ. κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά
120 γρ. φράουλες, πολύ καλά πολτοποιημένες
1 αυγό
2 κρόκοι αυγών
90 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Διαδικασία
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και προτού πάρει βράση αποσύρουμε και την αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα. Αφήνουμε για 1′ να σταθεί και ομογενοποιούμε με μια μαρίζ ή ένα μπλέντερ χειρός.

Προσθέτουμε μέσα τον πολτό φράουλας, την άχνη, όλα τα αυγά και το αλεύρι κοσκινισμένο. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι ή ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί, διαμέτρου 18 εκ., και ψήνουμε στους 170° C για 30-35′.

Tip
– Αν θέλετε να ενισχύσετε το άρωμα της φράουλας στη σοκολατόπιτα μπορείτε να προσθέσετε ένα σφηνάκι λικέρ φράουλας ή ακόμα και αποξηραμένα τσιπς φράουλας του εμπορίου, σπασμένα σε μικρότερα κομμάτια.

Παρφέ σοκολάτας
Μέτρια εύκολο | Για 8 άτομα

Υλικά
200 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. νερό
6 κρόκους αυγών
30 γρ. μέλι
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
50-100 γρ. σταγόνες σοκολάτας

Διαδικασία
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (στερεώνουμε ένα πυρίμαχο μπολ στο χείλος μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που σιγοβράζει, χωρίς η βάση του να ακουμπά στο νερό). Βράζουμε τη ζάχαρη με τα 50 γρ. νερό και συγχρόνως χτυπάμε τους κρόκους στο μίξερ.

Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να γίνεται παχύ σιρόπι, δηλαδή φτάσει στους 120° C (με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής), αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και σιγά-σιγά ρίχνουμε αυτό το μείγμα μέσα στο μίξερ συνεχίζοντας το χτύπημα των αυγών έως ότου το μείγμα φουσκώσει και κρυώσει. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε τη σοκολάτα που έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί, ανακατεύουμε και στο τέλος ρίχνουμε την παχύρρευστη κρέμα και τις σταγόνες σοκολάτας.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια μεταλλική φόρμα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το διατηρούμε στην κατάψυξη.

Tip
– Θα χρειαστούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.

Κρέμα σοκολάτας στον φούρνο
Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 κρόκους αυγών
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 γρ. γάλα φρέσκο
80 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο, τεμαχισμένη
φλοίδες σοκολάτας, για το γαρνίρισμα

Διαδικασία
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τους κρόκους πολύ καλά σε ένα μπολ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και, προτού πάρουν βράση, ενσωματώνουμε και ομογενοποιούμε πολύ καλά τη σοκολάτα. Ενώνουμε την κουβερτούρα με το μείγμα των αυγών και γεμίζουμε χαμηλά πυρίμαχα σκεύη για κρεμ μπριλέ.

Τα βάζουμε στο ταψί του φούρνου το οποίο γεμίζουμε μέχρι τη μέση με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120° C για 40′. Βγάζουμε τα πυρίμαχα από το μπεν μαρί και αφήνουμε να κρυώσουν. Γαρνίρουμε με φλοίδες σοκολάτας και σερβίρουμε.

Tips
– Για περισσότερο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λικέρ σοκολάτα, κάποιο ουίσκι ή ακόμα και κονιάκ, που ταιριάζουν με τη σοκολάτα. Μία το πολύ δύο κουταλιές της σούπας είναι αρκετές. Το προσθέτουμε μαζί με τη σοκολάτα στο γάλα.
– Θα χρειαστούμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.

Ψητή κρέμα με καρύδια πεκάν σε ποτήρι
Εύκολο | Για 5 άτομα

Υλικά
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρ. κακάο, σκόνη
2 αυγά
100 γρ. γάλα φρέσκο
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
60 γρ. βούτυρο αγελάδος
50 γρ. ρούμι
200 γρ. καρύδια πεκάν

Διαδικασία
Ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη με το κακάο και προσθέτουμε τα αυγά μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το ρίχνουμε στο μείγμα με το κακάο. Προσθέτουμε και το ρούμι.

Μοιράζουμε τα καρύδια πεκάν σε πυρίμαχα ποτήρια και γεμίζουμε με την κρέμα που ετοιμάσαμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C για περίπου 20′. Η κρέμα σερβίρεται ζεστή ή κρύα και διατηρείται εκτός ψυγείου.

Tip
Αν δεν σας αρέσουν τα καρύδια πεκάν, μπορείτε να προσθέσετε άλλους ξηρούς καρπούς όπως καβουρδισμένα φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης ή αμύγδαλα ωμά καβουρδισμένα.