Αυτή την Κυριακή σας προτείνουμε να βάλετε στο τραπέζι ένα ακόμη μαμαδίστικο, all time classic φαγητό, τα σουτζουκάκια. Αγαπημένο πιάτο με ρίζες στην οθωμανική/ τουρκική και ελληνική κουζίνα, στη χώρα μας έγινε γνωστό από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Η λέξη σουτζούκ στα τουρκικά σημαίνει λουκάνικο, επομένως το σουτζουκάκι είναι το λουκανικάκι κι έτσι το όνομά του το οφείλει στο μακρόστενο, οβάλ σχήμα του. Από την κλασική, σμυρναίικη συνταγή, οι Έλληνες αφαίρεσαν το έντερο με το οποίο ήταν τυλιγμένο το μείγμα του σουτζουκιού.

Τα σουτζουκάκια μαγειρεύονται συνήθως στην κατσαρόλα με πλούσια σάλτσα ντομάτας, αλλά υπάρχουν και εκδοχές που τα ψήνουν στον φούρνο. Συνοδεύονται συνήθως με πιλάφι ή πουρέ πατάτας, ενώ αρκετοί τα προτιμούν και με πατάτες τηγανητές.

Μικρά μυστικά επιτυχίας
– Ο Δημήτρης Παπαζυμούρης στο Cucina di Caruso προτείνει να συνδυαστούν τρία είδη κιμά: μοσχαρίσιος, αρνίσιος και χοιρινός και του αρέσει το κύμινο να έχει ένταση.
– Η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου προτείνει το μούλιασμα του ψωμιού σε μαυροδάφνη.
– Ο Άκης Πετρετζίκης βάζει στο μείγμα του κιμά και λίγο ούζο, ενώ εκτός από το κλασικό κύμινο χρησιμοποιεί και μια πρέζα μπούκοβο.
– Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος εκτός από κύμινο χρησιμοποιεί και λίγη κανέλα στο μείγμα του κιμά.
– Ο Γιάννης Λουκάκος αρωματίζει τον κιμά του με μαϊντανό, κύμινο, ρίγανη και λίγο κόλιανδρο.

Εμείς εκτός από τις κλασικές, σμυρναίικες συνταγές σας έχουμε και πιο πρωτότυπες με κιμά κοτόπουλου ή μπακαλιάρου, αλλά και vegetarian προτάσεις με ρεβίθια ή φάβα.


Σουτζουκάκια με πιλάφι
Τα επικά σουτζουκάκια είναι από τα καλύτερα πιάτα που θα βρούμε στο μενού μιας ταβέρνας και, φυσικά, το συνοδευτικό του δεν μπορεί να είναι άλλο από ένα ολόλευκο και βουτυράτο πιλάφι!


Αυθεντικά σμυρνέικα σουτζουκάκια με ελιές βήμα-βήμα
Το αγαπημένο αυτό πιάτο στην πιο παραδοσιακή του εκδοχή από την Ντίνα Νικολάου. Οι ελιές και ο κιμάς από δύο διαφορετικά κρέατα, είναι αυτά που του δίνουν τον αυθεντικό σμυρνέικο χαρακτήρα του. Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει με ελιές, δεν ξέρετε τι χάνετε.


Σουτζουκάκια σμυρναίικα με ελιές και πουρέ πατάτας
Ο Λάμπρος Βακιάρος ετοιμάζει την κλασική συνταγή για σμυρναίικα σουτζουκάκια με ελιές και τα γαρνίρει με βελούδινο πουρέ πατάτας.

Σουτζουκάκια σμυρναίικα
Η Ντίνα Χαρίση από την Παλιά Φάβα μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή για τα αφράτα και πεντανόστιμα σουτζουκάκια της.


Σουτζουκάκια σμυρναίικα
Τα σουτζουκάκια είναι από τις πιο αγαπημένες μαμαδίστικες συνταγές, που όλοι αγαπούν. H αυθεντική σμυρναίικη συνταγή θέλει στη σάλτσα και μερικές πράσινες ελιές για ακόμη περισσότερη νοστιμιά, σύμφωνα με τη Σιμόνη Καφίρη.


Σουτζουκάκια με 2 κιμάδες και πικάντικη κρασάτη σάλτσα
Τα αγαπημένα μας σουτζουκάκια εδώ φτιάχνονται από τη Ντίνα Νικολάου με 2 κιμάδες και σερβίρονται με πικάντικη κρασάτη σάλτσα. Αυτό το πιάτο το αγαπάει το κυριακάτικο τραπέζι.


Σουτζουκάκια σμυρνέικα με κοφτό μακαρονάκι
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ετοιμάζει τα αγαπημένα μας σουτζουκάκια κάπως διαφορετικά αυτή τη φορά, παρέα με κοφτό μακαρονάκι. Νόστιμη πρόταση, ιδανική και για το καθημερινό τραπέζι.


Σουτζουκάκια γιουβέτσι με χυλοπιτάκι
Όταν η Εύα Μονοχάρη συνδυάζει σε ένα γιουβέτσι τα σουτζουκάκια με το σπιτικό χυλοπιτάκι, τότε δεν μπορεί παρά να έχουμε το τέλειο χουχουλιάρικο φαγητό. Από τη μυρωδιά και μόνο θα μας φτιάξει τη διάθεση!


Σουτζουκάκια υπερπαραγωγή με κροκέτες πατάτας
Τα σουτζουκάκια σε μια πιο ιδιαίτερη εκτέλεση, σε συνταγή του σεφ Μιχάλη Ντουνέτα, συνδυασμένα με λαχταριστές πατατοκροκέτες που μαζί κάνουν ένα άψογο ζευγάρι.


Σουτζουκάκια με μελιτζάνες και γιαούρτι
Η γλύκα της μελιτζάνας συναντά τα μπαχαρένια σουτζουκάκια και το δροσιστικό γιαούρτι σε ένα ιδιαίτερα απολαυστικό πιάτο!


Σουτζουκάκια φούρνου με ελαφριά σάλτσα ντομάτας
Η ελαφριά τεχνική στο ψήσιμο και η ακόμη πιο ελαφριά σάλτσα ντομάτας δίνουν μια ντελικάτη, αλλά ενδιαφέρουσα γεύση στο παραδοσιακό και πλούσιο αυτό πιάτο της Γεωργίας Κοφινά.


Σουτζουκάκια από κιμά κοτόπουλου
Τα σουτζουκάκια είναι αναμφισβήτητα το απόλυτο comfort food. Το σερβίρουμε λοιπόν σε μία ακόμα πληθωρική συνταγή της Ιωάννας Σταμούλου.


Σουτζουκάκια κοτόπουλου με τραχανά
Ο Χριστόφορος Πέσκιας ετοιμάζει εναλλακτικά σουτζουκάκια με κιμά κοτόπουλου και τραχανά για συνοδευτικό. Μια πολύ ωραία επιλογή και για το καθημερινό τραπέζι.


Σουτζουκάκια μπακαλιάρου
Μια παραλλαγή του Γρηγόρη Χέλμη στην κλασική πολίτικη συνταγή, για τσιπουροποσίες, ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό, με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Εξαιρετική και απολαυστική ιδέα ακόμα και για τα παιδιά, που αρνούνται κάποιες φορές το ψάρι.


Σουτζουκάκια ρεβιθιών με σάλτσα ντομάτας
Τα σουτζουκάκια αυτά της Εύας Μονοχάρη είναι η απόδειξη ότι τα όσπρια, όπως τα ρεβίθια, είναι ένα μοναδικό υλικό που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε με χίλιους τρόπους.


Σουτζουκάκια από φάβα
Η Ντίνα Νικολάου φτιάχνει και τα σουτζουκάκια αλλιώς… Όχι με μοσχαρίσιο κιμά όπως τα ξέρουμε, αλλά φτιαγμένα με φάβα!