Πολλά  έχουμε ακούσει σχετικά με τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Ωστόσο, πρόσφατα μας έκανε εντύπωση το γεγονός, πως ενδεχομένως να υπάρχει ένα ακόμη λιγότερο γνωστό σύμπτωμα.

Ακούμε συχνά πως η απώλεια μυρωδιάς (ανοσμία) και γεύσης (αγευσία) σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Ωστόσο, φαίνεται πως και το να μυρίζουμε «λάθος», να έχουμε δηλαδή «παροσμία», είναι σύμπτωμα του ιού.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την αδυναμία να οσφρίζεται ο ασθενής τη σωστή μυρωδιά των τροφίμων και ποτών. Η παροσμία επηρεάζει επίσης την αίσθηση της γεύσης και το κάνει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Η παροσμία μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς με COVID-19 μετά από την ανοσμία, αναφέρει η Washington Post, σύμφωνα με το bgr.com. Εάν, δηλαδή, σάς έρχεται γεύση… λαδιού στο στόμα όταν πίνετε καφέ, ίσως αυτό να αποτελεί σύμπτωμα.

Μία 35χρονη γιατρός μολυσματικών ασθενειών σε πανεπιστήμιο της Ατλάντα πίστευε ότι είχε ξεπεράσει την COVID-19. Ο πυρετός, τα ρίγη και η σοβαρή κόπωση είχαν βελτιωθεί και οι αισθήσεις της μυρωδιάς και της γεύσης επέστρεφαν. Στη συνέχεια ήπιε μια γουλιά κόκκινο κρασί, αλλά αυτό είχε γεύση βενζίνης!

Επίσης το άρωμα μαγειρεμένου σκόρδου και κρεμμυδιών της έφερνε αναγούλα. Το κρέας άρχισε να μυρίζει σαν να είναι σάπιο και αναγκάστηκε να αλλάξει οδοντόκρεμα, αφού η γεύση της φαινόταν χάλια. Ακόμα και ο καφές της άρχισε να μυρίζει σαν βενζίνη.

Αυτή δεν είναι μια τόσο σπάνια περίπτωση, καθώς και άλλοι ασθενείς με COVID-19 πάσχουν από παροσμία. Μετά τη μόλυνση, η μύτη μπορεί να αναγνωρίσει εσφαλμένα τις μυρωδιές διαφορετικών τροφίμων και ποτών.

Μια μελέτη από τον Ιούλιο ανέφερε ότι το 7% περίπου από 4.000 άτομα ανέφεραν προβλήματα με την όσφρηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν παροσμία κατά τη διάρκεια της μόλυνσης με COVID-19 μπορεί να είναι αρκετά υψηλός.

Τέλος, δεν είναι σαφής η αιτία για την παροσμία λόγω COVID-19, αλλά οι επιστήμονες εικάζουν ότι αυτό γίνεται, καθώς επηρεάζεται ο νευρικός ιστός της μύτης.

Δείτε επίσης:
Καραντίνα: Η κοινωνική απομόνωση κάνει τους ανθρώπους να «πεινάνε» για παρέα όπως για το φαγητό

Κορωνοϊός: Οι αλλαγές που έφερε στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών

Το hangover του lockdown: Οδηγός επιβίωσης