Μαγειρεύουμε με 2 από τα πιο εκλεκτά αλλαντικά, νόστιμα, αρωματικά και απολαυστικά, το αγαπημένο κρητικό απάκι και το μανιάτικο σύγκλινο που με τη χαρακτηριστική καπνιστή γεύση τους έχουν κερδίσει τις καρδιές και τους ουρανίσκους μας.

Το απάκι είναι ένα ιδιαίτερα νόστιμο αλλαντικό που σε ταξιδεύει στη Μεγαλόνησο, εκεί όπου οι άνθρωποι φτιάχνουν με μεράκι και ξεχωριστό τρόπο αυτό το μικρό θαύμα γεύσης. Είναι φυσικό προϊόν, παραδοσιακό, και δεν περιέχει κανένα συντηρητικό. Οφείλει την ξεχωριστή γεύση του στην καλή πρώτη ύλη, το ποιοτικό ξίδι και τα υπέροχα αρωματικά βότανα της εύφορης κρητικής γης, ενώ στον τρόπο παρασκευής του είναι φανερό το απόσταγμα αιώνων τεχνογνωσίας στη συντήρηση του κρέατος. Το σύγκλινο είναι ένα από τα πλέον παραδοσιακά ελληνικά αλλαντικά που παρασκευάζεται από κομμάτια χοιρινού κρέατος αλατισμένα, αρτυσμένα με μπαχαρικά και βότανα, καπνισμένα και διατηρημένα σε λίπος. Το καλύτερο σύγκλινο λέγεται ότι το κάνουν στην Πελοπόννησο -στην Αρκαδία και τη Λακωνία- και το ονομάζουν «παστό». Γνωστά και νόστιμα, όμως, είναι ακόμα και τα παστά που φτιάχνουν στις Κυκλάδες με μικρές παραλλαγές στα κομμάτια του κρέατος και τον τρόπο παρασκευής τους.

Συνταγές με σύγκλινο

Στραπατσάδα με ντομάτα και σύγκλινο
Ένα γρήγορο και νόστιμο φαγητό. Στην Πελοπόννησο λέγεται καγιανάς. Εδώ του έχουμε προσθέσει και σύγκλινο από τη Μάνη. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Σούπα κολοκύθας με κρουτόν και σύγκλινο
Βελούδινη με παιχνίδια στις υφές, αυτή η σούπα εποχής ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Πατατόπιτα φόρμας με σύγκλινο Μάνης, τυριά και μυρωδικά
Πληθωρική πίτα, σαν κέικ, που μπορείτε να σερβίρετε ως ορεκτικό ή να την απολαύσετε ως σνακ. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Σαλάτα με ροβίτσα, πορτοκάλι, κρεμμύδι και σύγκλινο
Η ροβίτσα είναι ένα ιδιαίτερο όσπριο, που μας δίνει πολύ νόστιμες συνταγές για το καθημερινό τραπέζι, όπως αυτή η ζεστή οσπριοσαλάτα με σύγκλινο και πορτοκάλι. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Φασολάδα βελουτέ με σύγκλινο
Το απλό αυτό πιάτο, η φασολάδα, με μικρές δημιουργικές πινελιές, μεταμορφώνεται σε πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς που στέκεται άνετα ακόμα και σε επίσημα τραπεζώματα. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Με απάκι

Μελιτζάνες παπουτσάκια με απάκι και ξηρό ανθότυρο
Μελιτζάνες παπουτσάκια σε μία παραλλαγή με απάκι και ξηρό ανθότυρο. Αυτό το πιάτο κάνει το καλοκαίρι νοστιμότερο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Στριφτούδια σε στακοβούτυρο με κιμά απάκι και γραβιέρα Κρήτης
Συνταγή με εκλεκτά υλικά και αυθεντική μοσχοβολιά Κρήτης! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Αβγά γεμιστά με κρέμα από τον κρόκο τους, απάκι, τσίλι και μυρώνια
Τα γεμιστά αβγά είναι πολύ εύκολο και νόστιμος μεζές για κρασί και ούζο. Εδώ επιλέγουμε μια γέμιση με απάκι, μυρώνια και τσίλι που αναμιγνύουμε με τον κρόκο τους. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Βελουτέ ξινού τραχανά με απάκι
Τα τραγανά τσιπς από απάκι, τα καβουρδισμένα φουντούκια και οι σταγόνες από κρέμα βαλσαμικού θα απογειώσουν αυτό το πιάτο. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ 

Burger με κρητικό απάκι, μελιτζάνα, πιπεριά και σάλτσα εστραγκόν
Μια εναλλακτική και απίστευτα νόστιμη εκδοχή του μπέργκερ με το κρητικό απάκι να παίρνει τη θέση που συνήθως έχει το μπιφτέκι και πατάτες όχι τηγανητές αλλά… σαν τηγανητές. Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ