Το ψάρι που βρίσκουμε να πωλείται κατά κύριο λόγο σε φέτες, ο πολύ γνωστός σολομός, αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα ισορροπημένων και απορροφήσιμων πρωτεϊνών και περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και πολύτιμων ω-3 λιπαρών οξέων, γεγονός που τον κατατάσσει στις υπερ-τροφές.

Είναι ένα ψάρι μετρίου μεγέθους, που υπάρχει κυρίως στα κρύα νερά του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και σε ποταμούς που εκβάλλουν σε αυτόν, αλλά συναντάται και στον Βόρειο Ειρηνικό. Το μέγεθός του ποικίλλει, καθώς ξεκινά από λίγα κιλά και φθάνει μέχρι τα 55. Το κόκκινο-ροζ χρώμα του οφείλεται στη χρωστική ουσία ασταξανθίνη, η οποία υπάρχει στα φύκια και καταλήγει στον λιπώδη ιστό του σολωμού και άλλων θαλάσσιων ζώων που τρέφονται από αυτά, μέσω της τροφικής αλυσίδας.

Όπως όλα τα άλλα ψάρια, πλέον και ο σολομός εκτρέφεται σε ιχθυοκαλλιέργειες, με κύριες χώρες παραγωγής τη Νορβηγία, τον Καναδά, τη Σκωτία και τη Χιλή και τον βρίσκουμε πολύ εύκολα στην Ελλάδα νωπό ή κατεψυγμένο. Στην χώρα μας, υπάρχουν κάποιες μικρές μονάδες καλλιέργειας σολομού, αλλά η παραγωγή δεν είναι τόσο διευρυμένη όσο στα άλλα ψάρια και θαλασσινά. Έτσι, στο εμπόριο βρίσκουμε συνήθως εισαγόμενο σολομό από τη Νορβηγία, που θεωρείται καλύτερος από της Χιλής που χρησιμοποιεί περισσότερα αντιβιωτικά κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Ο βιολογικός σολομός
Ορισμένες ετικέτες συσκευασμένου σολομού, αναφέρουν ότι το ψάρι είναι προϊόν βιολογικής καλλιέργειας. Αυτό που κάνει τον σολομό εκτροφής, βιολογικό προϊόν, είναι ο τρόπος παραγωγής του ψαριού. Ένας σολομός είναι βιολογικός όταν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Η διατροφή του σολομού κατά τον κύκλο ζωής του, πρέπει να περιέχει οργανικά και φυσικά συστατικά απαλλαγμένα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ).
  • Έμφαση στην πυκνότητα της ιχθυοκαλλιέργειας ώστε να εξασφαλίζεται η υγιεινή των ψαριών, όπου υπολογίζεται η ύπαρξη λιγότερων από 10 κιλά ανά M³.
  • Η χρήση ζωοτροφών πρέπει να γίνεται από βιώσιμες πηγές, όπου το ιχθυάλευρο στη διατροφή των σολομών να προέρχεται από υποπροϊόντα κατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση.
  • Ο χρωματισμός της σάρκας του ψαριού, να γίνεται με φυσικά μέσα.

Μαγειρεύουμε σολομό
Στην Ελλάδα ο σολομός είναι πολύ διαδεδομένος, όμως πολλοί αποφεύγουν να τον αγοράσουν γιατί δεν ξέρουν με ποιο τρόπο να τον μαγειρέψουν, αν και γενικά δεν χρειάζεται πολλά συστατικά για να αναδειχτεί. Για να έχουμε ένα υπέροχο φιλέτο σολομού στο πιάτο μας, δεν θέλει καθόλου κόπο, αλλά μόνο σωστό μαγείρεμα, Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να απολαύσουμε το ψαράκι μας.

Στο τηγάνι
Όταν ετοιμάζουμε τον σολομό στη τηγάνι, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα επιτυχημένο, αφού έχουμε τον πλήρη έλεγχο στο ψήσιμο. Έτσι, το δέρμα θα γίνει τραγανό, προσθέτοντας έξτρα γεύση στο πιάτο μας.

Για να έχουμε μια τραγανή κρούστα, πρέπει πριν βάλουμε το φιλέτο μας στο τηγάνι, να το ταμπονάρουμε με μια χαρτοπετσέτα, για να το στεγνώσουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, αλλά χωρίς να το το προθερμάνουμε και τοποθετούμε το ψάρι με το δέρμα προς τα κάτω.

Δεν θέλουμε να το κάψουμε, οπότε ανεβάζουμε σταδιακά τη θερμοκρασία και γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται ανάλογα με το πάχος του φιλέτου, από 6 μέχρι 9 λεπτά. Όταν ολοκληρώσουμε το ψήσιμο, αφαιρούμε το ψάρι από το τηγάνι και το αφήνουμε για λίγο επάνω σε χαρτί κουζίνας, ώστε να τραβήξει το περιττό λάδι.

Μπορούμε να γαρνίρουμε το ψάρι μας με μια ελαφριά σάλτσα, να το συνοδεύσουμε με λαχανικά ή ρύζι, ή απλά να στάξουμε λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και να το φάμε σκέτο.

Στον φούρνο
Το ψήσιμο στον φούρνο είναι πιο απλή μέθοδος από το τηγάνι, αφού δεν χρειάζεται να είμαστε πάνω από ψάρι όσο ψήνεται. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στου 200°C. Σε ένα μπολ, βάζουμε τον σολομό, ρίχνουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε να πάει σε όλο το ψάρι. Ο σολομός είναι πολύ γευστικός και δεν χρειάζεται περισσότερα υλικά.

Κατόπιν, τοποθετούμε τον σολομό σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε για 8 έως 10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του φιλέτου μας. Αποφεύγουμε το υπερβολικό ψήσιμο για να μην στεγνώσει το ψάρι. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε λίγο στην άκρη να ξεκουραστεί και μετά το σερβίρουμε με λαχανικά. Αν θέλουμε, ραντίζουμε με φρεσκοστιμμένο χυμό λεμονιού.