Μονοποικιλιακοί, με έμφαση στο τερουάρ, cold brew, latte, flat, ristretto, babyccino, εκχυλίσεις, αρώματα. Ο καφές και οι τεχνικές του αλλάζουν επίπεδο, οι barista σπουδάζουν με αφοσίωση μια τέχνη που αγαπούν και εμείς απολαμβάνουμε αρώματα και γεύσεις που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αγνοούσαμε ότι υπάρχουν.

Οι περισσότεροι τον συγχέουν είτε με τον cappuccino είτε με τον latte. Άλλοι πάλι αγνοούν την ύπαρξη του. Ήρθε, λοιπόν, ο καιρός να λύσουμε τις παρεξηγήσεις και τα κακώς κείμενα γύρω από το όνομά του. Ο flat white ξεκίνησε από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, κάπου στα μέσα στης δεκαετίας του ’80, αν και οι γείτονές τους, οι Νεοζηλανδοί, διεκδικούν την προέλευσή του με μεγάλες αξιώσεις.

FlatWhite

Στην ουσία πρόκειται για ένα ρόφημα καφέ με διπλή δόση espresso ristretto (espresso εκχυλισμένος στον ίδιο χρόνο αλλά με λιγότερη ποσότητα νερού) και αφρόγαλα ελάχιστα διογκωμένο. Σερβίρεται σε κούπα μεσαίου μεγέθους και το γάλα αναμιγνύεται από την αρχή με τον καφέ, πράγμα που είναι και από τις βασικές διαφορές του με τον cappuccino, όπου ο διαχωρισμός καφέ και γάλακτος σε στρώσεις είναι εμφανής. To «free pour», η «ελεύθερη ροή» όπως λέγεται, του γάλακτος είναι αυτό που επιτρέπει στον barista να «σχεδιάσει» πάνω στην επιφάνεια του καφέ και να κάνει το λεγόμενο latte art, τα σχήματα όπως οι καρδιές, τα λουλούδια και τα χαμόγελα που έχουμε αγαπήσει. Ο flat white έχει έντονο χαρακτήρα και επιτρέπει στα γευστικά χαρακτηριστικά του espresso να παραμένουν ευδιάκριτα, να μην καλύπτονται από το γάλα. Φυσικά, σε αυτό το σημείο σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα του γάλακτος που χρησιμοποιείται, αφού η χρήση του είναι καθαρά υποστηρικτική.

Να σημειώσουμε εδώ ότι σχέδια στο αφρόγαλα μπορούν να γίνουν μόνο στον flat white και όχι στον cappuccino.

2boukies-2goulies

4 μέρη όπου μπορείτε να απολαύσετε έναν καλό flat white:

«2 Γουλιές, 2 Μπουκιές»
Εκεί θα βρείτε, ίσως, το καλύτερο flat white της πόλης. Η Τάνια ξέρει να χειρίζεται με μαεστρία την εσπρεσομηχανή, αλλά και να ετοιμάζει ένα σωστό αφρόγαλα. Η σωστή αναλογία γάλακτος – καφέ και η παρασκευή του espresso δίνουν ένα γευστικό φλιτζάνι flat white, στο οποίο δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε ίχνος ζάχαρης. Δραγατσανίου 8, Αθήνα, τηλ. 210 3473444.

QAHWA

«Qahwa»
Στα δυτικά προάστια, στο Αιγάλεω, το «Qahwa» έκανε γνωστό το συγκεκριμένο ρόφημα, που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή. Μάρκου Μπότσαρη 1, Αιγάλεω, τηλ. 210 5695933.

5 grinders - lifo

«5 Grinders»
Προς τα βόρεια και το Μαρούσι, το λευκό, λιτό, άκαπνο καφέ, στον κατάλογό του έχει μόνο flat white και όχι cappuccino, για να αναδεικνύονται καλύτερα τα χαρακτηριστικά του καφέ. Ερμού 24, Μαρούσι, τηλ. 210 6140697.

bellsquar

«Bell Square»
Στους Αμπελοκήπους, λίγο πιο πάνω από τον σταθμό του μετρό, φτιάχνουν flat white με καφέδες από το Ελ Σαλβαδόρ και τη Βραζιλία. Πλατεία Αγ. Δημητρίου 2, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6438318.