Παραδοσιακά σε πολλές περιοχές της χώρας μας την παραμονή ή ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) φτιάχνουν τα πολυσπόρια ή πολύσπορα ή μπουρμουρέλια.
Τι είναι αυτό; Είναι ουσιαστικά κάτι σαν οσπριάδα, που συνδυάζει όσπρια και δημητριακά σε μια σούπα. Κάποιοι μάλιστα βάζουν μέσα και ξηρούς καρπούς και το σερβίρουν με ζάχαρη, μέλι και κανέλα. Πώς λειτουργούσε παλιά αυτό το έθιμο; Οι γυναίκες της οικογένειας πήγαιναν ένα πιάτο στην εκκλησία για να «διαβαστεί» κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Το υπόλοιπο το μοίραζαν στη γειτονιά, το έτρωγαν στο σπίτι με την οικογένεια και ό,τι περίσσευε το έδιναν στα ζώα που χρησιμοποιούσαν για το όργωμα του χωραφιού ή το έριχναν στο χωράφι.

Πώς φτιάχνονται τα πολυσπόρια;
Τα πολυσπόρια είναι εύκολο να φτιαχτούν. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα φακές, φασόλια, μαυρομάτικα φασόλια, κουκιά, γίγαντες, σιτάρι καλαμπόκι και τα βράζουμε μέχρι να χυλώσουν. Σε κάποια μέρη προσθέτουν και καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς, ανάλογα με το τι βγάζει η γη τους.
Στη συνέχεια τα σερβίρουμε ρίχνοντας προαιρετικά από πάνω ζάχαρη, μέλι ή/και κανέλα.

Γιατί το έκαναν αυτό;
Στόχος του εθίμου είναι να προσευχηθούν για να έχουν τα χωράφια τους επαρκείς καρπούς για να ζήσουν. Άλλωστε η συγκεκριμένη γιορτή της εκκλησίας ονομάζεται και γιορτή της «Μεσοσπορίτισσας». Τοποθετείται χρονικά στο μέσο περίπου της γεωργικής περιόδου, όταν τα χωράφια έχουν αρχίσει να… αποδίδουν τους πρώτους καρπούς. Επομένως, ο γεωργός εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τη μέχρι τώρα σοδειά του και προσεύχεται για αυτή που θα ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην Κεφαλονιά εκτός από πολύσπορα ή πολυσπόρια, ονομάζονται και μπουρμπουρέλια. Πώς βγαίνει η ονομασία; Επειδή έβαζαν όλα μαζί τα όσπρια και τα δημητριακά στην κατσαρόλα και «έπαιρναν μπούρμπουλα», δηλαδή έβραζαν όλα μαζί.

Ένα αντίστοιχο πιάτο με παρόμοιους συμβολισμούς τρώνε στην Κρήτη την παραμονή των Θεοφανείων, στις 5  Ιανουαρίου, που για την εκκλησία είναι νηστεία. Το πιάτο ονομάζεται μαγεριά.

Σας έχουμε παρακάτω μια συνταγή:

Υλικά για 6-8 άτομα
Μισό κιλό από όσπρια ή δημητριακά: φακές, κουκιά, ρεβίθια, φασόλια, γίγαντες, μαυρομάτικα φασόλια…
Μισό κιλό κόκκους καλαμποκιού
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κούπα καρύδια (προαιρετικά)
αλάτι
κανέλα

Διαδικασία
Βράζουμε όλα τα όσπρια και τα δημητριακά στην κατσαρόλα ή στη χύτρα και τα βράζουμε όλα μαζί, μέχρι να χυλώσουν. Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.
Σερβίρουμε σαν σούπα πασπαλίζοντας με ζάχαρη και κανέλα (προαιρετικά).