Το ακούσαμε πρόσφατα στον reality διαγωνισμό μαγειρικής του ANT1, House of chefs. Μετά τη ναμελάκα, τη μπαλοτίνα, το τοπιναμπούρ και το παστινάκι, ήρθε η ώρα να προσθέσουμε και το τέμπε στο γαστρονομικό μας λεξιλόγιο.

Το τέμπε είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, όμως ζει στη σκιά του δημοφιλούς του «ξαδέρφου», του τόφου. Ωστόσο καλό είναι να μην αποτελεί επιλογή μόνο για τους vegans και να ενταχθεί στη διατροφή ;όλων μας. Αν και πολλοί μπορεί να μην το έχετε ξανακούσει, μπορούμε να το βρούμε σχετικά εύκολα, σε βαζάκια ή σε αεροστεγείς συσκευασίες, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και προϊόντα ειδικά για vegan διατροφή.

Αφού λοιπόν μπορούμε να το προμηθευτούμε, γιατί να μην το γνωρίσουμε καλύτερα; Κύριο συστατικό του είναι τα φασόλια σόγιας, αν και συχνά περιέχει και άλλα είδη φασολιού, δημητριακά ολικής αλέσεως και μπαχαρικά για να ενισχυθεί η γεύση του. Για την παρασκευή του, τα φασόλια σόγιας μαγειρεύονται και μετά περνούν από τη διαδικασία της ζύμωσης (fermentation). Το αποτέλεσμα μοιάζει οπτικά με κορμό ή τερίνα και είναι είτε τετραγωνισμένο είναι κυλινδρικό.

Τέμπε, το θρεπτικό
Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες και μια μερίδα είναι αρκετή για να καλύψει το 1/4 των ινών που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας. Αναλυτικά, τα 85 γρ. περιέχουν:
Θερμίδες: 162
Πρωτεΐνες: 15 γρ.
Υδατάνθρακες: 9 γρ.
Ίνες: 9 γρ.
Λιπαρά: 9 γρ.
Σίδηρος: 12% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Ασβέστιο: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μαγνήσιο: 18% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Φώσφορο: 21% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας
Μαγγάνιο: 54% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας

Τι γεύση έχει;
Θυμίζει προζύμι με νότες ξηρών καρπών, οπότε, η χαρακτηριστική του γεύση έχει είτε φανατικούς οπαδούς είτε …αρνητές. Πάντως, το γεγονός ότι έχει την ιδιότητα να απορροφά τη γεύση από τα υπόλοιπα υλικά της κάθε συνταγής, το κάνει ένα υλικό «χαμαιλέοντα».

Η υφή
Είναι αρκετά μαστιχωτή, περισσότερο και από το τόφου. Το τέμπε είναι ένα υλικό που συχνά αντικαθιστά το μπέικον σε vegan συνταγές λόγω αυτής του της σύστασης.

Τέμπε Vs τόφου
Το τέμπε έχει περισσότερες θερμίδες, πρωτεΐνες και ίνες και είναι πιο θρεπτικό για τον οργανισμό. Αν προτεραιότητά σας είναι μια διατροφή με λίγες θερμίδες τότε το τόφου είναι καλύτερη επιλογή, αν όμως μπορείτε να μειώσετε από κάποια άλλη τροφή θερμίδες, το τέμπε θα σας προσφέρει πολλά θρεπτικά στοιχεία, και θα βελτιώσει την υγεία και τη λειτουργία του γαστραντερολογικού σας συστήματος.

Πώς το μαγειρεύουμε
Μπορούμε να το μαρινάρουμε για να ενισχύσουμε τη γεύση του. Μπορεί να αντικαταστήσει το μπέικον, τον μοσχαρίσιο κιμά, αλλά και τα κρουτόν στις σαλάτες. Γενικά, είναι καλύτερο να μαγειρεύεται είτε ψιλοκομμένο είτε σε λωρίδες για ομοιόμορφο ψήσιμο.

Δείτε επίσης:

Pink latte: ο «καφές» από παντζάρια που θα σας δώσει ενέργεια

Vegan πιάτο με κέιλ και φακή «βόμβα» πρωτεΐνης

Αλμυρή σάλτσα κάσιους: Η τέλεια συνταγή για το σπίτι!

 

Το άρθρο της εβδομάδας