Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι παστίτσιο; Είναι από τα πιο δημοφιλή Κυριακάτικα πιάτα, από αυτά που δεν έχουν εποχή και για τα οποία όλοι έχουν μια αγαπημένη συνταγή, συνήθως κοντά στην κλασική, της μαμάς ή της γιαγιάς. Είναι, όμως, κι ένα φαγητό που σηκώνει πολλές παραλλαγές, αφού οι πολλές στρώσεις και τα υλικά του είναι εύκολο να αντικατασταθούν. Γι’ αυτό και υπάρχουν και εκδοχές με κιμά κοτόπουλου ή με λουκάνικο, ακόμα και χορτοφαγικές με λαχανικά.

Η ονομασία του και η έμπνευσή του προέρχεται από τη γειτονική μας Ιταλία στα τέλη του 17ου αιώνα και ήρθε στη χώρα μας από τα ενετοκρατούμενα νησιά του Ιονίου. Στην Κέρκυρα, για παράδειγμα, τα μακαρόνια τυλίγονται μέσα σε φύλλα κρούστας και η σάλτσα δεν περιέχει κιμά αλλά ντομάτα, αβγά βραστά, χοιρομέρι, σαλάμι, ψιλοκομμένα κομμάτια κοτόπουλου και κρέας μοσχαρίσιο ή αρνίσιο. Στα Κύθηρα έχουν το βενετσιάνικο παστίτσιο, που το μαγειρεύουν παραδοσιακά την Κυριακή της Αποκριάς. Η συνταγή δεν έχει μπεσαμέλ, αλλά τυλίγεται από μια γλυκιά ζύμη που στο εσωτερικό της έχει κιμά και κομμάτια από μοσχαρίσιο συκώτι. Ο Νικόλαος Τσελεμεντές προσέθεσε την πλούσια μπεσαμέλ στην επιφάνειά του και δημιούργησε την αστικοποιημένη συνταγή που επικράτησε τελικά στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως και να έχει, είναι ένα πιάτο που θεωρείται ελληνικό και είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη διατροφική μας κουλτούρα. Το αγαπάμε και το μαγειρεύουμε είτε στην κλασική του εκδοχή, είτε με τη δική μας αγαπημένη παραλλαγή. Γι΄ αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε 15 διαφορετικές συνταγές, κλασικές και πιο προχωρημένες για να εμπνευστείτε και να βρείτε τη δική σας αγαπημένη.

Τα κλασικά

Παστίτσιο
Η Γιώτα Κουφαδάκη μας φτιάχνει το αγαπημένο φαγητό του εγγονού της, στην κλασική, αγαπημένη μας εκδοχή, δίνοντάς μας τις μικρές λεπτομέρειες που είναι σημαντικές για την επιτυχία του.


Παστίτσιο κλασικό
Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το κυριακάτικο τραπέζι (εντάξει, αν έχετε όρεξη και για το καθημερινό) από αυτό το περιποιημένο παστίτσιο της Ντίνας Νικολάου;


Παστίτσιο με κρέμα
Δεν υπάρχει ταβέρνα που να μην έχει στο μενού της παστίτσιο! Το καλύτερο παστίτσιο το έχω φάει σε μια ταβέρνα στις Μυκήνες και σας δίνω τη συνταγή. Η πλούσια κρέμα κάνει τη διαφορά!


Παστίτσιο με αφράτη μπεσαμέλ
Ένα παστίτσιο του Λάμπρου Βακιάρου, που δε μοιάζει με τα άλλα…

Τα εναλλακτικά

Παστίτσιο με φύλλο
Μια εναλλακτική εκδοχή για το κλασικό μαμαδίστικο παστίτσιο: Πέρα από την μπεσαμέλ, Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος χρησιμοποιεί και φύλλο κρούστας.


Παστίτσιο με κιμά κοτόπουλου
To αγαπημένο παστίτσιο εδώ φτιάχνεται από τον Ανδρέα Λαγό με κιμά κοτόπουλου δημιουργώντας μια εναλλακτική πρόταση. Η μπεσαμέλ σε αυτή τη συνταγή είναι πολύ αφράτη.


Παστίτσιο με ριγκατόνι και λουκάνικο
Η Ιωάννα Σταμούλου φτιάχνει το αγαπημένο παστίτσιο της οικογένειας πιο εναλλακτικά, εμπλουτίζοντάς το με λεπτές πινελιές που θα κάνουν τη διαφορά.


Παστίτσιο με κεφτεδάκια και φύλλο κρούστας
Ένα διαφορετικό «παστίτσιο» σε μορφή πίτας που θέλει το χρόνο του αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε. Συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη.


Ανάποδο «παστίτσιο» με κιμά και πιπεριές
Ένα διαφορετικό παστίτσιο, με εντυπωσιακή παρουσίαση, φτιαγμένο στα πρότυπα του τιμπάλ, μιας πίτας ζυμαρικών ή λαχανικών που ψήνεται σε στρογγυλή φόρμα.


Παστίτσιο φόρμας με καπνιστή χοιρινή μπριζόλα
Ένα διαφορετικό παστίτσιο που γίνεται με κοφτό μακαρονάκι, καπνιστή χοιρινή μπριζόλα και τυλίγεται μέσα σε φύλλο κρούστας δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό πιάτο που μοιάζει και με πίτα.


Παστίτσιο με βασιλομανίταρα, λάδι τρούφας και λιαστή ντομάτα
Το παστίτσιο αποτελεί αξία διαχρονική. Εδώ, το αγαπημένο μαμαδίστικο πιάτο μας συστήνεται από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο σε μια πιο… βασιλική εκδοχή.


Παστίτσιο με κατσίκι ή αρνί
Ένα αλλιώτικο παστίτσιο που αντικαθιστά τον κιμά με αρνίσιο κρέας και τυλίγεται σε φύλλο ζύμης, κάνοντας αυτό το φαγητό ακόμα πιο ξεχωριστό.


Χορτοφαγικό παστίτσιο
Αυτή η συνταγή για παστίτσιο δεν έχει κάτι να ζηλέψει από την κλασική και μόλις τη φτιάξετε θα δείτε πόσο δίκιο έχουμε!


Παστίτσιο λαχανικών με «μπεσαμέλ» γιαουρτιού
Ο Λάμπρος Βακιάρος μαγειρεύει ένα ιδιαίτερα πληθωρικό παστίτσιο με «κιμά» λαχανικών και μια εξίσου ιδιαίτερη «μπεσαμέλ» γιαουρτιού. Δοκιμάστε το!


Παστίτσιο με μανιτάρια, πράσα, μπέικον και λαζάνια
Tα μανιτάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Στα συν και το ότι έχουν ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες, γι’ αυτό ενδείκνυνται για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.