Οι ντομάτες είναι μια σημαντική πηγή γεύσης, θρεπτικών συστατικών και έμπνευσης, αφού είναι το λαχανικό που χρησιμοποιούμε περισσότερο από κάθε άλλο στην ελληνική κουζίνα, δίνοντάς μας έναν ανεξάντλητο αριθμό συνταγών.

Το καλοκαίρι, που οι πάγκοι των αγορών είναι γεμάτοι με ζουμερές ντομάτες, είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτήν την πληθώρα και να τις αποθηκεύσουμε για τον χειμώνα. Πελτές, κέτσαπ, τουρσί, λιαστές και ολόκληρα ντοματάκια, όπως και αν τις θέλουμε, μπορούμε να τις παρασκευάσουμε στο σπίτι εξασφαλίζοντας ένα ποιοτικό αποτέλεσμα.

Για να έχουμε τη νοστιμιά της ντομάτας και τους χειμωνιάτικους μήνες και να μην καταφεύγουμε σε τυποποιημένες λύσεις για τα πιάτα μας, μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε σε διάφορες μορφές.

Ντομάτα στον τρίφτη: Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη, ή τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Στη συνέχεια, μοιράζουμε τον χυμό σε μικρά νάιλον σακουλάκια, ή μικρά ταπεράκια, και τα καταψύχουμε. Όταν χρειαστούμε τον χυμό, ξεπαγώνουμε και τον προσθέτουμε στο φαγητό.

Απλή σάλτσα ντομάτας: Τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη ή τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Κατόπιν, βράζουμε τη ντομάτα με ελαιόλαδο, αλάτι. Αν θέλουμε ένα πιο αρωματικό αποτέλεσμα, προσθέτουμε κρεμμύδι και μυρωδικά, και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της σάλτσας. Αφήνουμε να κρυώσει και τη μοιράζουμε, σε σακουλάκια ή ταπεράκια και τα τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Πελτές: Στον ντοματοπελτέ χρησιμοποιούμε μόνο αλάτι, λίγη ζάχαρη για την οξύτητα και βράζουμε, για περίπου μία ώρα, μέχρι να δέσει καλά ο πελτές. Τον φυλάσσουμε σε γυάλινα βάζα που έχουμε αποστειρώσει και κλείνουν αεροστεγώς.

Λιαστές ντομάτες: Για λιαστές ντομάτες., διαλέγουμε ντοματίνια με στενόμακρο, σχήμα, ποικιλία τσέρι, ή μικρές κόκκινες ντομάτες όπως οι πομοντόρο. Κόβουμε τα ντοματάκια στη μέση, τις βάζουμε σε ένα ταψί με τη φλούδα προς τα κάτω και πασπαλίζουμε με άφθονο αλάτι. Καλύπτουμε το ταψί με τουλπάνι ή γάζα και τις αφήνουμε στον ήλιο για μερικές ημέρες, συνήθως 3 έως 4, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους, αλλά να μην γίνουν πολύ σκληρές. Καλό είναι, το βράδυ να τις βάζουμε σε εσωτερικό χώρο για να μην τραβήξουν υγρασία. Όταν είναι έτοιμες, τις βάζουμε σε βαζάκι με ηλιέλαιο, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε και μυρωδικά, όπως ρίγανη ή σκόρδο.

Συγκεντρώσαμε εναλλακτικές συνταγές για να απολαύσουμε τη ντομάτα:

Φτιάχνουμε λιαστές ντομάτες στο φούρνο από πομοντόρια!
Τα πομοντόρια (ή χρυσά μήλα) είναι σφιχτές ντοματούλες σε σχήμα αβγού που έχουν λίγα ζουμιά, πολλή ψίχα και χοντρή φλούδα και τις ψήνουμε στον φούρνο της κουζίνας.

Πικάντικη σούπα με ψητές ντομάτες και πιπεριές
Μια ξεχωριστή σούπα με τη χαρακτηριστική γεύση της πιπεριάς και πικάντικους τόνους που τις προσθέτουν ακόμη νοστιμιά. Συνοδεύουμε με ζεστό ψωμί και φέτες παρμεζάνας.

Ντομάτα με θυμάρι και κάππαρη
Μια υπέροχη, αρωματική σάλτσα, από σαντορινιό πελτέ, που παράγεται από τις άνυδρες καλλιέργειες ντομάτας στη κυκλαδίτικο νησί και δίνουν εξαιρετικής ποιότητας πρώτη ύλη.

4 απολαυστικά ντοματένια smoothies
Ποιος είπε ότι η ντομάτα δεν μπορεί να γίνει το κύριο συστατικό σε ένα αλμυρό ή γλυκό smoothie; Οι συνταγές που θα βρείτε εδώ το αποδεικνύουν με τον πιο δροσερό και νόστιμο τρόπο.