Όπως και οι κότες, έτσι και οι γαλοπούλες, κάνουν αυγά. Αυτό, νομίζω το ξέρουμε όλοι. Αυτά τα αυγά όμως, πώς και δεν τα βλέπουμε ούτε στη λαϊκή, ούτε στο σούπερ μάρκετ, ούτε και στα μενού των εστιατορίων;

Ίσως το πρώτο πράγμα που θα μας έρθει στο μυαλό, να είναι ότι δεν τρώγονται. Είτε μεταφορικά (είναι χάλια δηλαδή) είτε κυριολεκτικά. Δεν ισχύει κανένα από τα δύο. Γιατί, λοιπόν, δεν τα έχουμε δοκιμάσει;

Αρχικά, ας τα γνωρίσουμε καλύτερα σαν προϊόν και θα φτάσουμε και σε αυτό. Μην βιάζεστε. Θα σπάσου τα αυγά.

Αυγά κότας Vs Αυγά γαλοπούλας
Αρχικά μοιάζουν αρκετά στη γεύση, όμως έχουν και κάποιες διαφορές. Τα αυγά γαλοπούλας είναι μεγαλύτερα, περίπου κατά 50% από αυτά της κότας. Ζυγίζουν περίπου 90 γρ., σχεδόν όσο τα αυγά πάπιας.

Η γεύση
Αν και μοιάζει, λέγεται ότι τα αυγά της γαλοπούλας έχουν πιο κρεμώδη υφή. Η μεμβράνη που υπάρχει μεταξύ στο αυγό και το τσόφλι του είναι πιο παχιά, όπως και το ίδιο το τσόφλι, οπότε σπάνε πιο δύσκολα από τα αυγά κότας. Χρωματικά, τα βρίσκουμε είτε λευκά, είτε μπεζ-καφέ είτε πιστιλωτά.

Θρεπτικά συστατικά (να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι ποσοτικά σχεδόν διπλάσιο απ’ ότι ένα αυγό κότας)
Έχει περίπου 135 θερμίδες το ένα, 11 γρ. πρωτεΐνης και 9 γρ. λιπαρών.

Γιατί λοιπόν δεν τα συναντάμε;
Παίζει σημαντικό ρόλο η γονιμότητα της γαλοπούλας. Μια γαλοπούλα παράγει περίπου 100-120 αυγά τον χρόνο με την παραγωγή να ξεκινάει συνήθως τον Ιανουάριο και να τελειώνει τον Ιούνιο, σε αντίθεση με μια κότα που παράγει περίπου 350 στο ίδιο χρονικό διάστημα. Με λίγα λόγια, η γαλοπούλες προσφέρουν περίπου 2 αυγά την εβδομάδα, ενώ οι κότες 1 σχεδόν κάθε μέρα.

Ακόμη, λόγω του ότι οι γαλοπούλες είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος, απαιτούν περισσότερο χώρο και περισσότερη τροφή για να ευδοκιμήσουν. Άρα, τα αυγά γαλοπούλας έχουν μεγαλύτερο κόστος παραγωγής, και οι ίδιες οι γαλοπούλες προσφέρουν μικρότερη παραγωγή σε σχέση με τις κότες. Συν του ότι δεν υπάρχει και ζήτηση, δεν φαίνεται και ιδιαίτερα ελκυστική ιδέα για τους παραγωγούς και με τα δίκια τους.

Αν θέλετε να τα δοκιμάσετε
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με φάρμες που εκτρέφουν γαλοπούλες. Και πάλι θα δυσκολευτείτε, αφού τα αυγά που προσφέρουν οι περισσότερες που έχουν διαθέσιμα, είναι προς εκκόλαψη.

Δείτε επίσης:

Μήπως δεν βγαίνει το γλυκό, γιατί είναι μεγάλο το αυγό;

Αυγά μπαγιάτικα ή φρέσκα; Πώς θα καταλάβετε αν είναι κατάλληλα για κατανάλωση

Γιατί πρέπει να τρυπάμε το τσόφλι των αυγών πριν το βράσιμο