Ετοιμάζουμε άκρως λαχταριστά πιάτα με πρωταγωνιστές το ρύζι και τα πράσινα της εποχής.

Σπαράγγια λεμονάτα με ρύζι καρολίνα και κασκαβάλι Λήμνου
50 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

Υλικά

3 ματσάκια άγρια σπαράγγια ή 1 ματσάκι καλλιέργειας
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
500 γρ. ρύζι καρολίνα
80 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 λεμόνι ακέρωτο
1 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
80 γρ. κασκαβάλι Λήμνου

Για το ζωμό
1,5 λίτρο νερό
20 φύλλα σέλινο
1 ματσάκι μυρώνια
άκρες και φλούδια των σπαράγγιων
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια. Αν είναι άγρια, κόβουμε το κοτσάνι εκεί που είναι σκληρό και κρατάμε το τρυφερό μέρος. Αν είναι καλλιέργειας, κόβουμε 5-6 εκ. από τα κοτσάνια.

Ζωμός: Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό, προσθέτοντας τις άκρες και τα φλούδια από τα σπαράγγια και το σέλινο. Βράζουμε για 15 λεπτά και εκτός φωτιάς ρίχνουμε τα μυρώνια. Κλείνουμε με το καπάκι, αφήνουμε άλλα 15 λεπτά και σουρώνουμε. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο για 1 λεπτό και κατόπιν το ρύζι για περίπου 1 λεπτό. Επειτα προσθέτουμε μία κουτάλα ζωμό και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί πριν προσθέσουμε την επόμενη, όπως στο ριζότο. Περίπου 5 λεπτά πριν βράσει το ρύζι, προσθέτουμε τα σπαράγγια ψιλοκομμένα και αφήνουμε να βράσει εντελώς και να χυλώσει. Εκτός φωτιάς προσθέτουμε ξύσμα λεμονιού, χυμό, το σχοινόπρασο και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το κασκαβάλι τριμμένο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Πιλάφι μαγειρεμένο με παραπούλια, σκόρδο και σουμάκ
30 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

50 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 φρέσκα σκόρδα ψιλοκομμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
600 γρ. παραπούλια
500 γρ. ρύζι
1 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου, καυτό
½ ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
200 γρ. μυρώνια ψιλοκομμένα
1 λεμόνι, λίγο χυμό + ξύσμα
3 κ.σ. σουμάκ
αλάτι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν. Επειτα προσθέτουμε χοντροκομμένα τα παραπούλια και λίγο αλάτι. Μόλις μαλακώσουν, ρίχνουμε το ρύζι και όλο τον ζωμό. Μόλις βράσει το ρύζι και έχει πιει τα υγρά του, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μάραθο και τα μυρώνια ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε λίγο ξύσμα λεμονιού και ελάχιστο χυμό για μια ωραία οξύτητα. Τέλος, στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε από πάνω με το σουμάκ και μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά φύλλα από μυρώνια και μάραθο για ντεκόρ.

Ντολμαδάκια γεμιστά με αγκιναρόρυζο και σάλτσα μάραθου
1 ΩΡΑ + 30΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 6 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

350 γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
350 γρ. ρύζι καρολίνα ή basmati
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 φρέσκο σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
6-8 αγκινάρες φρέσκες, καθαρισμένες
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 πράσα χοντροκομμένα
1 κ.γ. μαραθόσπορους
2 λεμόνια
κορν φλάουρ

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα για 3 λεπτά και μετά τα βάζουμε σε παγωμένο νερό. Τα στραγγίζουμε. Σε μια μπασίνα βάζουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά και τρίβουμε τις αγκινάρες στον χοντρό τρίφτη και τις προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλάτι και 30 ml ελαιόλαδο. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και προσθέτουμε λίγη γέμιση στο κέντρο του φύλλου και ελαφρά προς τα πίσω. Κλείνουμε τις άκρες αριστερά και δεξιά και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολάκια. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση.

Στον πάτο μιας κατσαρόλας στρώνουμε τα σκισμένα αμπελόφυλλα, τα πράσα χοντροκομμένα και τα κοτσάνια από τα μυρωδικά. Στρώνουμε τα ντολμαδάκια με τη «ραφή» να κοιτάζει προς τα κάτω. Τα στριμώχνουμε καλά ώστε να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαραθόσπορο, χυμό λεμόνι και νερό να τα σκεπάσει. Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για βάρος και κλείνουμε με το καπάκι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30-35 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε σκεπασμένα για άλλα 15 λεπτά. Επειτα βγάζουμε τα ντολμαδάκια σε μια πιατέλα. Σουρώνουμε τα υγρά και τα δένουμε με λίγο κορν φλάουρ, προσθέτουμε ψιλοκομμένο μάραθο και περιχύνουμε από πάνω τα ντολμαδάκια.

Αρακάς και κουκιά με πικάντικη σάλτσα, ρύζι basmati και τηγανητά κρεμμύδια
1 ΩΡΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

Για τα λαχανικά
600 γρ. αρακά φρέσκο, καθαρισμένο
300 γρ. κουκιά φρέσκα, καθαρισμένα
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
500 ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου
1 κ.γ. πάστα κόκκινο κάρι
200 γρ. κρέμα καρύδας
1 λάιμ

Για τα κρεμμύδια
2 λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
50 γρ. αλεύρι
αλάτι

Για το basmati
320 γρ. ρύζι basmati
640 ml νερό
5 κόκκους καρδάμωμο (κακουλέ)

Διαδικασία

Τραγανά κρεμμύδια: Σε μια μπασίνα βάζουμε τα κρεμμύδια μαζί με αλάτι. Αφήνουμε για 5 λεπτά και έπειτα προσθέτουκε το αλεύρι. Τινάζουμε καλά και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά, στους 150 βαθμούς. Μόλις πάρουν ξανθό χρώμα, τα αφαιρούμε και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Λαχανικά: Αφού έχουμε καθαρίσει τον αρακά και τα φρέσκα κουκιά, σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, το κάρι και την κρέμα καρύδας και αφήνουμε να πάρουν βράση. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματάμε τον αρακά για 2 λεπτά, τον στραγγίζουμε και τον παγώνουμε σε ένα μπολ με πάγο και κρύο νερό. Ζεματάμε και τα κουκιά για 5 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε μπολ με κρύο νερό και πάγο. Αφού έχει δέσει η σάλτσα μας, ρίχνουμε κουκιά και αρακά, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι, το νερό, το καρδάμωμο και αλάτι. Κλείνουμε με καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά. Το αφήνουμε εκτός φωτιάς για άλλα 10 λεπτά με κλειστό το καπάκι. Το αφρατεύουμε με πιρούνι. Σερβίρουμε το ρύζι σε πιάτα, από πάνω μοιράζουμε τα λαχανικά και τη σάλτσα και τελειώνουμε με το κρεμμύδι.

Προσθέστε και τους λοβούς από τα κουκιά αν σας αρέσουν και είναι τρυφεροί αφαιρώντας πρώτα τις ίνες από τα πλαινά με το πίλερ όπως κάνουμε με τα φρέσκα φασολάκια.

Λαχανόρυζο με χούμους γλυκοπατάτας
1 ΩΡΑ KAI 15΄ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΆΤΟΜΑ

Υλικά

Για το λαχανόρυζο
1 μικρό (400 γρ.) λάχανο κομμένο σε λεπτές φέτες
70 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 πράσα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 ματσάκι καυκαλήθρες, τα φύλλα μόνο
350 γρ. ρύζι καρολίνα
20 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

Για το χούμους
600 γρ. γλυκοπατάτα
150 γρ. ταχίνι ολικής
ελάχιστες σταγόνες λεμόνι
60 ml έ.π. ελαιόλαδο
νερό

Διαδικασία

Χούμους: Τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο τις γλυκοπατάτες και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να μαλακώσουν. Τις ξεφλουδίζουμε ζεστές και κρατάμε τη σάρκα. Τις τοποθετούμε στον κάδο του μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά του χούμους εκτός του νερού. Προσθέτουμε αλάτι και λίγο-λίγο νερό μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα ενός χούμους.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το πράσο και το σκόρδο. Επειτα προσθέτουμε το λάχανο, λίγο αλάτι και αφήνουμε να τσιγαριστεί και να βγάλει τα υγρά του. Προσθέτουμε το ρύζι και τόσο νερό όσο να το σκεπάσει συν λίγο παραπάνω. Σιγοβράζουμε και όταν χρειαστεί προσθέτουμε ξανά λίγο νερό. Μόλις βράσει το ρύζι και χυλώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις καυκαλήθρες, τον δυόσμο, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε το χούμους στο πιάτο και σερβίρουμε στο κέντρο το λαχανόρυζο.

Το χούμους της γλυκοπατάτας θέλει ελάχιστο χυμό λεμονιού. Η γλύκα του σε λεπτή στρώση στη βάση του πιάτου, τονώνει τα αρώματα του λαχανόρυζου.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση Food styling: Μ. Γεωργιάδης Φωτογραφίες: Studio M.

Δείτε επίσης: 

Οι πίτες της Σαρακοστής: 6 νηστίσιμες πίτες που θα λατρέψετε

Ποια κατσαρόλα; Βάλαμε το ρύζι στο φούρνο και τα χάσαμε

10 νηστίσιμα γλυκά που θα λατρέψετε