Μπορεί από το όνομα να μην το καταλαβαίνεις αμέσως, ωστόσο ο σουτζιούκος ή σιουσιούκος είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά της Κύπρου, που συναντάμε συνήθως σε χωριά και παράγεται από άσπρα σταφύλια.

sioutzoukos

Βασικό του συστατικό του σουτζιούκου λοιπόν είναι ο μούστος, τον οποίο ρίχνουν σε ειδικό μεγάλο καζάνι στη φωτιά και όταν αρχίζει να κοχλάζει, προσθέτουν το λεγόμενο ασπρόχωμα ώστε να καθαριστεί καλύτερα ο μούστος, να γίνει πιο γλυκός και να αφαιρεθούν ευκολότερα όλες οι ακαθαρσίες που ανεβαίνουν προς τα πάνω.

Στη συνέχεια, αναμιγνύουν τον μούστο με αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα το μίγμα μέχρι να μαγειρευτεί. Η διαδικασία που κάνουμε και για τη μουσταλευριά δηλαδή. Στο μεταξύ περνούν σε κλωστές αμυγδαλόκουνες (ή αλλιώς αμυγδαλόψιχα) ή καρυδόκουνες (ή αλλιώς καρυδόψιχα), τις οποίες πρώτα βυθίζουν στο μαγειρεμένο ζεστό μίγμα και μετά τις κρεμούν μερικές ώρες για να στεγνώσουν. Στην άκρη της κάθε κλωστής υπάρχει ειδικό στέλεχος, το κατσούνι, για να μπορούν οι κλωστές να κρεμαστούν ψηλά για 3 ως 5 μέρες, μέχρι οι σουτζιούκοι να στεγνώσουν.

sioutzoukos

Η παρασκευή του χρονολογείται στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν άρχισε η άφθονη παραγωγή σταφυλιών στα χωριά των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Κύπρου και είναι το τέλειο συνοδευτικό για ποτό και ιδιαίτερα για την κυπριακή ζιβανία -το παραδοσιακό απόσταγμα του νησιού.