Toυ Διονύσιου Λέκκα

Υλικά
800γρ. παστός μπακαλιάρος, ξαλμυρισμένος
400γρ. πατάτες
1 συσκευασία φύλλο κρούστας
2 αβγά ημέρας (κατά προτίμηση βιολογικά)
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες (ή και περισσότερες)
40ml αγνό παρθένο ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
λίγο μαυροκούκι ή σουσάμι (ή και τα δύο)

Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν (25-35 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους). Όταν βράσουν και αφού κρυώσουν ελαφρώς, τις ξεφλουδίζετε και τις τρίβετε στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Παράλληλα, αφαιρείτε το δέρμα του μπακαλιάρου και τον κόβετε με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια.
Σε μια μεγάλη λεκάνη, χτυπάτε τα 2 αβγά και κρατάτε 2 κουταλιές της σούπας στην άκρη για να αλείψετε το φύλλο. Στο υπόλοιπο αβγό ρίχνετε το τριμμένο σκόρδο, τον χυμό λεμονιού, το λάδι, το πιπέρι και λίγο αλάτι (προσοχή στο αλάτι, γιατί ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός) και χτυπάτε καλά με σύρμα.
Μέσα στη λεκάνη ρίχνετε την τριμμένη πατάτα και τον μπακαλιάρο και ανακατεύετε καλά τα υλικά με τα χέρια.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε μεγάλη επιφάνεια, απλώνετε τα φύλλα κρούστας και τα γεμίζετε ένα-ένα με το μείγμα (γύρω στα 150γρ. θα βγουν περίπου 8 τεμάχια).
Τα τοποθετείτε σε ταψί και τα αλείφετε με πινέλο και με το αβγό που κρατήσατε. Πασπαλίζετε με το σουσάμι ή το μαυροκούκι (ή και με τα δύο) και ψήνετε μέχρι το φύλλο να ροδίσει καλά, περίπου 25-30 λεπτά.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr