Του Διονύσιου Λέκκα

Υλικά

Για το κέικ
2 ματσάκια κρεμμύδια χλωρά, σε πολύ λεπτές ροδέλες
2 ξερά κρεμμύδια, σε κυβάκια
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
250ml ελαιόλαδο
500γρ. ρύζι τύπου Καρολίνα
30γρ. κουκουνάρι καβουρντισμένο για 1 λεπτό χωρίς λιπαρή ουσία
400γρ. νερό
1 ματσάκι μαιντανό, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο (τα φύλλα), ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
750 περίπου γραμμάρια αμπελόφυλλα ζεματισμένα

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
400γρ. στραγγιστό γιαούρτι
χυμό από 1 λεμόνι και ξύσμα από μισό
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας νερό
2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο
αλάτι, λίγο λευκό πιπέρι
1 λεμόνι για διακόσμηση

Διαδικασία
Πρώτα φτιάχνετε τη σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και τοποθετείτε το μπολ στο ψυγείο, ώστε να δέσουν τα αρώματα και να γίνει πιο πηχτή η σάλτσα στην υφή της.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνετε το μισό λάδι και τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) και το σκόρδο για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.

Στη συνέχεια, ρίχνετε μέσα το ρύζι και σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι στις άκρες του να γίνει διάφανο. Προσθέτετε νερό στην κατσαρόλα, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά. Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτετε στην κατσαρόλα με το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, το καβουρντισμένο κουκουνάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.

Κάνετε τη συναρμολόγηση: Λαδώνετε το εσωτερικό μιας φόρμας του κέικ και την “ντύνετε” εσωτερικά με πυκνή στρώση από αμπελόφυλλα. Προσέχετε τα νεύρα των φύλλων να είναι προς τα μέσα.

Αφού “ντύσετε” τα τοιχώματα αρχίζετε να γεμίζετε τη φόρμα με τη γέμιση. Το κάνετε κατά στρώματα φροντίζοντας στο μεταξύ να ρίχνετε και ορισμένα κομμάτια τεμαχισμένου αμπελόφυλλου που έχετε χοντροκόψει με το χέρι. Τα κομμάτια αυτά θα βοηθήσουν στη συνοχή.

Κλείνετε τον πάτο της φόρμας με διπλή σειρά αμπελόφυλλα.

Ολοκληρώνετε με το ψήσιμο και το σερβίρισμα: Ρίχνετε στη φόρμα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μισή κούπα χλιαρό νερό και την τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, ψήνοντας το κέικ για 30-35 λεπτά.

Αποσύρετε από τον φούρνο και αφήνετε το κέικ να κρυώσει λίγο μέσα στη φόρμα. Ξεφορμάρετε προσεκτικά σε πιατέλα.

Σερβίρετε το κέικ, αφού από πάνω του έχετε απλώσει την πηχτή πλέον σάλτσα γιαουρτιού. Αν επιθυμείτε στολίζετε περιμετρικά το κέικ με λεπτές ροδέλες λεμονιού.