Της Βάσως Τρίμπου

Υλικά
2 μεγάλα καρότα τριμμένα στον τρίφτη
1 φλιτζάνι (1 φλιτζάνι = 240ml) ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι ηλιόσπορους
½ φλιτζάνι κουάκερ
2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. σούπας ρίγανη
Λίγο αλάτι, λίγο κόκκινο πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τρίβετε τα καρότα στον τρίφτη και τα στίβετε καλά αφαιρώντας όσο γίνεται τα υγρά τους.

Σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε όλα τα υγρά, τα καρότα, τους ηλιόσπορους και το κουάκερ.

Προσθέτετε τα μπαχαρικά και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Πλάθετε μακρόστενα μπαστουνάκια και τα βάζετε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά.

Σημείωση: Το ελαιόλαδο τους δίνει χαρακτηριστική γεύση και υφή. Μπορείτε όμως, αν θέλετε, να βάλετε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, μισό ηλιέλαιο, μετριάζοντας τη χαρακτηριστική σπιρτάδα που δίνει στα κριτσίνια μόνο το ελαιόλαδο.