Της Ρέας Ευαγγελάτου

Υλικά
Για το παντεσπάνι
4 αβγά
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια σε σκόνη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπας κακάο
λίγο αλάτι

Για το σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1 κούπα νερό

Για την κρέμα
500ml γάλα φρέσκο
2 αβγά
100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
45γρ. κορν φλάουρ
1 κουτ. σούπας κακάο
80γρ. κουβερτούρα
150γρ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα και ωμά

Για το γαρνίρισμα
200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
50γρ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα και ωμά
Ξύσμα κουβερτούρας

Διαδικασία
Για το παντεσπάνι: Χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει. Ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και κακάο κοσκινισμένα μαζί και ανακατεύετε απαλά με μαρίζ. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C σε φόρμα ή τσέρκι 23 εκατοστών, που έχετε ντύσει με χαρτί ψησίματος και έχετε βουτυρώσει ελαφρά. Αφήνετε να κρυώσει. Σημείωση: Το παντεσπάνι το ετοιμάζετε πάντα από την προηγούμενη μέρα. Την επόμενη μέρα το κόβετε οριζόντια σε 3 πάτους και ξύνετε με μεγάλο μαχαίρι την επιφάνεια που έχει κάνει κρούστα, έτσι ώστε να σιροπιαστεί καλύτερα.

Για το σιρόπι: Βράζετε για 2-3 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και αφήνετε να κρυώσει.

Για την κρέμα: Σε ένα μπολ ανακατεύετε με το σύρμα τα αβγά, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το κακάο μαζί με 100ml από το συνολικό γάλα. Τα υπόλοιπα 400ml τα βάζετε σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσει να ζεσταίνεται, βάζετε λίγο λίγο το περισσότερο από το γάλα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά για να ζεσταθούν σταδιακά τα αβγά και μετά ρίχνουμε όλο το μίγμα πίσω στο κατσαρολάκι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πάρει βράση η κρέμα και να πήξει. Στο τέλος, προσθέτετε την κουβερτούρα λιωμένη και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αδειάζετε σε άλλο σκεύος, σκεπάζετε με μεμβράνη που ακουμπά καλά στην επιφάνεια της κρέμας και αφήνετε να κρυώσει. Μπορείτε να φτιάξετε την κρέμα και από την προηγούμενη μέρα και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο.

Για τη συναρμολόγηση και το γαρνίρισμα: Χτυπάτε την κρέμα με το μίξερ για να αφρατέψει και προσθέτετε τα φιστίκια χοντροκομμένα στο multi. Σε πιατέλα και μέσα στο τσέρκι που ψήθηκε το παντεσπάνι στρώνετε τον πρώτο δίσκο από το παντεσπάνι. Σιροπιάζετε ελαφρά με κουτάλι της σούπας. Στρώνετε τη μισή ποσότητα της κρέμας. Σκεπάζετε με τον δεύτερο δίσκο από το παντεσπάνι, σιροπιάζετε όπως πριν και στρώνετε την υπόλοιπη κρέμα. Βάζετε τον τρίτο δίσκο από το παντεσπάνι και σιροπιάζετε ομοίως. Αφήνετε την τούρτα έτσι για 3-4 ώρες για να σταθεί μέσα στο τσέρκι. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να γίνει σαντιγύ. Αφαιρείτε το τσέρκι από την τούρτα και καλύπτετε την επιφάνεια και τα πλάγια με τη σαντιγί. Γαρνίρετε με φιστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο και ξύσμα κουβερτούρας.