Αγοράζοντας αλλαντικά στο σουπερμάρκετ… Αν καθίσουμε να διαβάσουμε τις ετικέτες των προϊόντων, θα συναντήσουμε πολλούς άγνωστους όρους. Αν δεν ξέρουμε να τις αποκωδικοποιήσουμε, σίγουρα θα χαωθούμε, δεν θα ξέρουμε τι να αγοράσουμε και θα καταλήξουμε να μην αγοράσουμε τίποτα, από φόβο και άγνοια. Αν μάθουμε να διαβάζουμε σωστά τα συστατικά τους, ωστόσο, μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας την ευθύνη των αγορών μας. Σας έχουμε συγκεντρώσει τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αλλαντικά, ώστε να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα του προϊόντος.

Ποσοστό σε κρέας
Σε κάθε αλλαντικό εμπορίου που αγοράζετε υπάρχει ένα ποσοστό περιεκτικότητας σε κρέας. Επιζητούμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 100%. Το ιδανικό είναι να βρείτε αλλαντικά με 100% κρέας και αλάτι. Αυτή είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Δεν είναι σίγουρα η πιο οικονομική. Στα ψυγεία των σουπερμάρκετ ωστόσο θα βρείτε και αλλαντικά με περιεκτικότητα λίγο λιγότερο από το 50%! Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από άμυλο πατάτας, ταπιόκας ή άλλα υλικά που δεν είναι κρέας.

Σύγκοπτο VS τεμαχισμένο κρέας
Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για να προσέξετε όταν αγοράζετε αλλαντικά. Το τεμαχισμένο κρέας σημαίνει ότι προέρχονται από κανονικά κομμάτια κρέατος, ενώ όταν δείτε ότι αναγράφεται «σύγκοπτο» κρέας σημαίνει ότι έχει περάσει από μηχανή του κιμά κι έχει γίνει μια πάστα κρέατος. Καλό είναι να αποφεύγετε τα αλλαντικά από σύγκοπτο κρέας καθώς δεν γνωρίζετε τι κομμάτια του ζώου μπορούν να έχουν περάσει από τη μηχανή.

Αντιοξειδωτικά
Εδώ δεν μιλάμε για τα φυσικά αντιοξειδωτικά στοιχεία που εμπεριέχονται σε πολλά τρόφιμα και ποτά. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν τύπο συντηρητικών που εμποδίζουν την εισχώρηση του οξυγόνου στα προϊόντα, ώστε να αποφευχθεί η οξείδωση. Στις ετικέτες θα τα βρείτε ως ασκορβικό νάτριο, ερυθορβικό νάτριο, ασκορβικό οξύ, κιτρικό νάτριο ή σκέτο «αντιοξειδωτικά».

Έχει υποστεί θερμική επεξεργασία- Προϊόν μερικής ωρίμανσης
Τα περισσότερα αλλαντικά αναγράφουν ότι είναι προϊόντα θερμικής επεξεργασίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τα καταναλώσουμε ωμά. Προσοχή στην περίπτωση που αναγράφεται ότι αποτελεί προιόν μερικής ωρίμανσης. Πρέπει να υποστεί θερμική επεξεργασία ή να μαγειρευτεί για να καταναλωθεί, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να μας προκαλέσει αλλαντίαση.

Φυσικό κάπνισμα vs άρτυμα καπνιστών τροφίμων
Το κάπνισμα αποτελεί μια ειδική τεχνική, χρονοβόρα, που τη χρησιμοποιούσαν από παλιά για να συντηρούν τα κρεατικά τους. Αν δείτε φυσικό κάπνισμα, τότε έχει γίνει με τη σωστή τεχνική. Αν δείτε όμως να αναγράφεται «άρτυμα καπνιστών τροφίμων» σημαίνει ότι έχουν προστεθεί έτοιμες σκόνες ή κάποιο έτοιμο υγρό με πινέλο.

Συντηρητικά
Τα περισσότερα αλλαντικά που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν συντηρητικά. Αυτά είναι συνήθως το νιτρώδες νάτριο που θα δείτε να αναγράφεται στα περισσότερα από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Τα αλλαντικά που δεν έχουν συντηρητικά (είναι λίγα στην αγορά, ειδικά στα σουπερμάρκετ), έχουν σύντομη ημερομηνία λήξεως, οπότε πρέπει να καταναλωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σάκχαρα
Προσοχή στην… κρυμμένη ζάχαρη που μπορεί να εμπεριέχεται στα αλλαντικά. Πώς θα το καταλάβετε ότι υπάρχει; Απλώς διαβάζοντας τα συστατικά τους. Πολλά προϊόντα περιέχουν ζάχαρη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη.

Γλουτένη
Τα καθαρά αλλαντικά που έχουν μόνο κρέας και αλάτι δεν περιέχουν γλουτένη. Ωστόσο, επειδή τα ποσοστά περιεκτικότητας σε κρέας ποικίλλουν, θα πρέπει να κοιτάμε καλά τις ετικέτες σε περίπτωση που έχουμε κάποια δυσανεξία στη γλουτένη.

Λακτόζη- Ορός γάλακτος σε σκόνη
Τα αλλαντικά κανονικά δεν περιέχουν λακτόζη. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια προιόντα που αναγράφουν στα συστατικά τους ότι έχουν. Γι’ αυτό είναι καλό πάντοτε να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες, σε περίπτωση αλλεργιών.

Ενισχυτικά γεύσης
Τα ενισχυτικά γεύσης χρησιμοποιούνται συχνά στα αλλαντικά, ώστε να δώσουν περισσότερη νοστιμιά, με χημικό τρόπο. Η ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι το γλουταμινικό οξύ, το δισφωρικό και τρισφωρικό οξύ.

Τα Ε
Τα πρόσθετα τροφίμων πολλές φορές αντί να αναγράφονται αναλυτικά, υποδεικνύονται με έναν αριθμό Ε. Εάν ένα πρόσθετο τροφίμων φέρει αριθμό E, αυτό καταδεικνύει ότι έχει περάσει τις δοκιμασίες ασφάλειας και έχει εγκριθεί, για χρήση, σε όλη την Ε.Ε. Η έγκριση αυτή παρακολουθείται, επανεξετάζεται και τροποποιείται, βάσει των νέων επιστημονικών στοιχείων.
Δείτε αναλυτικά τι σημαίνουν οι αριθμοί:
Από 100 έως 199 αφορούν χρωστικές ουσίες
Από 200 έως 299 αφορούν συντηρητικά
Από 300 έως 399 αφορούν αντιοξειδωτικά
Από 400 έως 499 αφορούν σταθεροποιητές
Από 500 έως 599 αφορούν ρυθμιστές οξύτητας
Από 600 έως 650 αφορούν ενισχυτικά γεύσης
Από 900 έως 999 αφορούν τεχνολογικά βοηθήματα και αέρια
Από 1100 έως 1520 αφορούν ένζυμα, τροποποιημένα άμυλα, τεχνολογικά βοηθήματα.

Πέρα από τα παραπάνω, αυτό που θα πρέπει εξ αρχής να έχετε στο νου σας είναι ότι όσο καλύτερο είναι το αλλαντικό, τόσο περισσότερο ανεβαίνει η τιμή του.

Δείτε επίσης:
Πλατό τυριών και αλλαντικών για δύο

Τα πιο εξαιρετικά ελληνικά αλλαντικά για ένα κάλεσμα για κρασί στο σπίτι

Μπρουσκέτες με αλλαντικά σε 2 εκδοχές