Η γιορτή της Λαμπρής βρίσκεται προ των πυλών, οι μοσχοβολιές από τα παραδοσιακά φουρνίσματα θα κατακλύσουν το σπίτι και οι πασχαλινές ζυμωτές λιχουδιές θα συνοδεύσουν άψογα τον καφέ και τα ροφήματά σας.

Φτιάχνοντας τα τέλεια κουλουράκια
Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στη ζαχαροπλαστική η λεπτομέρεια θα κάνει τη διαφορά. Σε πρώτη φάση, επειδή το ιδανικό γευστικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αυτό που σάς ενδιαφέρει περισσότερο σε κάθε γλυκιά σας δημιουργία, θα δώσετε βάση στην καλή πρώτη ύλη. Από το Αλεύρι, τη Φαρίνα, το Μπέικιν πάουντερ και την φρέσκια Μαγιά μέχρι το βούτυρο και την κρυσταλλική ή την Καστανή Ζάχαρη. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε κατά γράμμα τις αναλογίες στα υλικά της κάθε συνταγής τα οποία πρέπει να βρίσκονται πάντα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για πιο αφράτο αποτέλεσμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το πολύ καλό χτύπημα της ζάχαρης με το βούτυρο ενώ μη βιαστείτε να προσθέσετε το αλεύρι στη συνταγή σας προτού το κοσκινίσετε.

Όσο για το ζύμωμα, δεν θα το παρακάνετε για να γίνει η ζύμη σας αφράτη και τριφτή. Το αλεύρι πρέπει να προστίθεται σταδιακά, προκειμένου να μπει τόσο όσο χρειάζεται για να ενωθεί με το βούτυρο και τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Αν βάλετε όλη τη συνιστώμενη ποσότητα αλευριού, αλλά η ζύμη σας φαίνεται ότι δεν πλάθεται, μην προσθέσετε επιπλέον αλεύρι, απλά αφήστε τη για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί. Φυσικά δεν θα ξεχνάτε τα αρώματα γιατί όλα τα κουλούρια αγαπούν τα αρώματα της βανίλιας και των μπαχαρικών, όπως η κανέλα και το γαρίφαλο. Τα πασχαλινά κουλουράκια πάλι, ζητούν τα αρώματα των εσπεριδοειδών, γι’ αυτό μην παραλείψετε να προσθέσετε στο μίγμα ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Προσοχή στο ψήσιμο. Μόλις τελειώσετε με το πλάσιμο, αραδιάζετε τα μπισκοτάκια και τα κουλούρια σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, και τα αλείφετε με χτυπημένο κρόκο αβγού. Για καλύτερο αποτέλεσμα ψήνετε ένα – ένα τα ταψιά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν τα κουλουράκια. Για να διατηρηθούν όσο το δυνατό περισσότερο τραγανά, αφήνετε τα κουλουράκια να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια τα φυλάτε σε μεταλλικά κουτιά ή πορσελάνινο σκεύος με καπάκι.

tsoureki1

Για αφράτα, νόστιμα και μοσχοβολιστά τσουρέκια
Το τσουρέκι είναι από τις γλυκές λιχουδιές που δε λείπουν από τα πασχαλινά ζυμώματα. Για να πετύχετε απόλυτα αφράτο αποτέλεσμα και εδώ θα πρέπει να δώσετε βάση στη λεπτομέρεια. Δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο μπορεί να νομίζετε, είπαμε καλά υλικά, ακρίβεια και προπαντός υπομονή και μεράκι είναι οι άσσοι στο μανίκι του επίδοξου ζαχαροπλάστη. Το αγελαδινό βούτυρο είναι ιδανικό ενώ από αρωματικά, ανάλογα με τα γούστα σας επιλέγετε ανάμεσα σε μαχλέπι, μαστίχα, κακουλέ ή πορτοκάλι που είναι και οι συνηθέστερες επιλογές.

Όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες τώρα, στις κλασικές συνταγές για τσουρέκι βάζετε πρώτα το αλεύρι και τη μαγιά στον κάδο του μίξερ. Στη συνέχεια, ζυγίζετε τα υπόλοιπα υλικά, τα ζεσταίνετε στους 30°C, βάζοντάς τα στο φούρνο για καμιά ώρα αφού τον προθερμάνετε από πριν στη συγκεκριμένη θερμοκρασία. Ύστερα τα ρίχνετε στο μίγμα με το αλεύρι και τη μαγιά. Δουλεύετε τα υλικά στη 2η ταχύτητα μέχρι η ζύμη να γυαλίσει και να αρχίσει να ξεκολλάει από τον κάδο του μίξερ. Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα. Αν θέλετε, τη βάζετε στο φούρνο που έχετε ρυθμισμένο στους 30°C. Αφού φουσκώσει η ζύμη, την παίρνετε, τη χωρίζετε στα 3 και πλάθετε τα κομμάτια σε σχήμα μπάλας. Τα αφήνετε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα για άλλα 20 λεπτά. Στη συνέχεια τα πλέκετε και τοποθετείτε το τσουρέκι σε βουτυρωμένο τσέρκι ή ταψί. Τοποθετείτε σε ζεστό φούρνο στους 35°C και το αφήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 140°C, αλείφετε το τσουρέκι με αβγό και το ψήνετε για 45-50 λεπτά. Προσοχή στο τελευταίο φούσκωμα, αφού δηλαδή φτιάξετε το τσουρέκι πριν το φουρνίσετε. Δεν πρέπει να το αφήσετε για περισσότερο χρονικό διάστημα γιατί η ζύμη μετά «σπάει». Όταν είναι έτοιμο, αφήστε το να κρυώσει καλά και στη συνέχεια τυλίξτε το με μεμβράνη κουζίνας για να διατηρηθεί φρέσκο.