Μείωση της κατανάλωσης ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού κατά περίπου 65%, αλλά και της εκπομπής τουλάχιστον 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος υπόσχεται το νέο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» που κάνει… πρεμιέρα – πιθανότατα – την Τρίτη.

Πιο αναλυτικά, με το καλοκαίρι να είναι ήδη προ των πυλών, περί τα 120.000 νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό τους θερμοσίφωνα με ηλιακό, λαμβάνοντας επιδότηση έως και το 60% του ποσού της αγοράς για συγκεκριμένες ομάδες.

Απαραίτητη προυπόθεση για να λάβουν την επιδότηση είναι αφενός, ο παλαιός θερμοσίφωνας:

– Να είναι λειτουργικός πριν την απόσυρσή του, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.
– Πριν την αντικατάστασή του να είναι τοποθετημένος στην κατοικία, η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
– Να είναι ηλεκτρικός, χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Παράλληλα, η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, ενώ στην κατάταξη προτεραιοποιούνται οι οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, οι μονογονεϊκές οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, καθώς και οι οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη. Σε κάθε περίπτωση, κάθε ωφελούμενος θα λάβει επιταγή (voucher), την οποία μπορεί να εξαργυρώσει σε προμηθευτή της επιλογής του. Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης, ενώ η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ηλιακού θερμοσίφωνα (χωρητικότητα δεξαμενής ζεστού νερού) και την τιμή αγοράς του.

Όπως είχε γράψει το olivemagazine.gr, σε αντίθεση με τους ηλεκτρικούς που καταναλώνουν πολλή ενέργεια (υπολογίζεται ότι περίπου το 20% – 25% του λογαριασμού της ΔΕΗ πηγαίνει για την παροχή ζεστού νερού), οι ηλιακοί θερμοσίφωνες υπόσχονται άφθονη χρήση του ζεστού νερού, μιας και χρησιμοποιούν τον ήλιο, σε συνδυασμό με χαμηλότερους λογαριασμούς και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Δεδομένου ότι το κόστος τους είναι αυξημένο, η επιδότηση αναμένεται να λύσει τα «χέρια» σε αρκετά νοικοκυριά.