Ενενήντα δύο ημέρες. Τόσος είναι ο χρόνος που ένας μέσος άνθρωπος περνά στο μπάνιο, με τους άντρες να ξοδεύουν σχεδόν δύο ώρες/εβδομάδα και τις γυναίκες κάτι παραπάνω από μία ώρα/εβδομάδα. Όποια κι αν είναι η σχέση σας με τον συγκεκριμένο χώρο του σπιτιού, η αλήθεια είναι πως αυτός αποδεικνύεται εξαιρετικά ενεργοβόρος, αφού μέσα εκεί κάνουμε ντους, πλένουμε/στεγνώνουμε τα ρούχα κ.ο.κ.. Προκειμένου, λοιπόν, να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας, εξοικονομώντας, ταυτόχρονα, χρήματα, συστήνεται:

Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε στο ντους: Προσφάτως, το ολλανδικό ίδρυμα Milieu Centraal ζήτησε από τους Βέλγους να ελαττώσουν τη διάρκεια από τα εννέα στα τέσσερα λεπτά, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση έως και 128 ευρώ στο λογαριασμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, μία τέτοια ενέργεια οδηγεί στην εξοικονόμηση 15.000 λίτρων ζεστού νερού και 618 kWh φυσικού αερίου σε ετήσια βάση. Η μείωση του χρόνου, σε συνδυασμό με την αντικατάσταση του τηλεφώνου της ντουζιέρας με χαμηλής ροής, αλλά και το κλείσιμο της βρύσης κατά το σαπούνισμα, αναμένεται να σας ωφελήσει σημαντικά.

Αντικαταστήστε τα είδη υγιεινής και τις μπαταρίες. Ενδεικτικά, επιλέξτε καζανάκι χαμηλής κατανάλωσης νερού με δύο μπουτόν που ελευθερώνει μικρή ή μεγάλη ποσότητα νερού ανάλογα των αναγκών σας. Σε περίπτωση που δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα, τότε μπορείτε να γεμίσετε ένα μεγάλο μπουκάλι νερού με άμμο και να το τοποθετήσετε μέσα στο καζανάκι. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνετε μείωση του νερού που απαιτείται για να γεμίσει.

Προτιμήστε οικονομικό φωτισμό: Η αντικατάσταση των κλασικών λαμπτήρων με νέους οικονομίας, τύπου LED, θα σας βοηθήσουν να κάνετε οικονομία. Μπορεί το κόστος τους να είναι υψηλότερο, εντούτοις έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και συγχρόνως, μικρή κατανάλωση, οπότε η απόσβεση γίνεται γρήγορα. Σε περίπτωση δε, που έχετε παράθυρο αξιοποιήστε το φυσικό φως.

Προσαρμόστε τη θερμοκρασία στο πλυντήριο. Το πλύσιμο των ρούχων στους 30°C έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση 50% λιγότερης ενέργειας από ό, τι εάν πλένονται στους 40°C.